Pentru mine, oricând plănuiesc o vacanță, cel mai important subiect este bugetul. Unde m-aș încadra și când îmi permit să călătoresc într-o anume locație? Așa că fac un buget de călătorie înainte, pe parcursul și după finalizarea vacanței, ca să știu în mare la ce să mă aștept, dar și să știu cât am cheltuit – pentru curiozitate proprie și pentru a putea răspunde ușor multor întrebări pe acest subiect. Așa că aici este bugetul nostru pentru o vacanță în Bali de două săptămâni: 2 zile petrecute pe drum, 10 nopți în Bali și o noapte în Kuala Lumpur.
Am urmărit zborurile câteva luni de zile, iar cel mai ieftin găsit, la ore decente și cu o escală potrivită, a fost Budapesta – Kuala Lumpur, cu o escală de 4 ore în Dubai și la dus, și la întors. Am zburat cu Emirates și am avut inclus un bagaj de cală de 15kg. Acesta ne-a costat 465 euro, dus-întors. Mai departe, din Kuala Lumpur spre Bali, am cumpărat bilet separat cu AirAsia. Zbor direct, bagaj de cală de 20kg + o masă, ne-a costat 150 euro dus-întors.
Cazările ne-au costat în total 450 euro/cameră, pe cele 11 nopți (3 locații din Bali + Gili + Kuala Lumpur). Prețurile pentru fiecare cazare în parte, mai jos sau în articolul cu review-uri.
Mâncarea în Bali e ieftină și bună. Ubud ne-a impresionat cel mai tare cu varietatea restaurantelor, dar în general mi s-a părut foarte gustoasă mâncarea. De încercat Nasi Goreng și Mie Goreng, neapărat! Și orez negru sticky cu lapte de cocos, sau clătite din făină de orez umplute cu cocos ras, la desert! Ne-am folosit de Google Maps și review-urile de acolo, în mare parte, ca de obicei. Exemplu de prețuri: puteam mânca două persoane, cu 10-15 euro, o cină cu aperitive, fel principal, desert și smoothie-uri sau cocktail-uri. Dădeam vreo 3-5 euro pe un fel principal. Micul dejun era inclus peste tot unde ne-am cazat.
Pentru transport, am folosit diverse mijloace. Inițial am închiriat o mașină cu șofer, pentru 600000 rp pe zi. Am avut și jumătăți de zile când am plătit 400000rp sau 450000rp, dar și zile mai lungi când am plătit 700000 rp pe zi. În medie, am plătit 40 euro pe zi pe mașina cu șofer, și asta includea benzină și parcări. Alteori ieșeam seara la masă și foloseam Grab sau GoJek (astea sunt variantele lor de Uber), plătind cu cash. Ne-a costat 81 000 rp (5 euro) pentru 8 km, de exemplu, în zona Ubud. Am închiriat și scooter în alte zile, să exploram zone nu atât de aglomerate, cum a fost Sidemen. L-am închiriat de la vila la care am fost cazați și ne-a costat 5 euro pe zi. Benzină am băgat de la buticurile de pe marginea drumurilor, care vindeau la sticlă, cu vreun euro litrul (preț de turiști, că deh, arătam ca niște turiști :D). Pe Gili Air, unde sunt interzise vehiculele motorizate, am circulat cu bicicleta sau pe jos. Pe bicicletă am dat 3 euro, pe o zi întreagă. Am mai circulat cu ferry, Bali-Lombok (tranzit către Gili), pe care am plătit 50000rp (3.33 euro) la întors, că la dus am cumpărat un pachet-țeapă cu 26 euro de persoană (ferry + mașină + speedboat, transfer Bali-Lombok-Gili Air).
Am făcut o singură excursie de snorkel pe Gili, de jumătate de zi, în care am înotat cu broscuțe țestoase, am văzut corali, pești, statui subacvatice și niște scootere pe fundul oceanului. Am plătit vreo 12-13 euro de persoană.
Activități deosebite în Bali
- Drumeție la răsărit pe Mt. Batur
- Îngrijirea elefanților și baie în noroi
- Înot cu manta rays pe Nusa Penida
De cumpărat n-am cumpărat foarte mutle lucruri. Deși varietatea este mare, noi eram limitați la spațiu și număr de kg/bagaj, dar Bali stă chiar bine la capitolul shopping. Varietate mare și… să nu uităm că în Indonezia se negociază. Am negociat cam la orice, mai puțin cazările care au fost luate de pe booking, sau mașină + șofer, pentru că ni s-a părut ok și corect prețul.
Fac mai jos structurat un tabel cu prețurile, și un total. Să nu uitați că puteți oricând negocia pentru a obține prețuri bune, și să vă interesați puțin despre fiecare locație ca să nu luați țeapă plătind două sau mai multe bilete, ori prețuri de x ori mai mari decât normal. Voi scrie și eu un articol despre acest aspect.
- Cazare: 450 euro/cameră dublă (10 nopți Bali + 1 noapte Kuala Lumpur)
- Ubud – Kailash Bali: 33E/cameră/noapte x 3
- Sidemen – Patal Kikian Villas: 57E/cameră/noapte x 3
- Gili Air – Scandinavia Villas: 20E/cameră/noapte x 3
- Jimbaran – Jimbaran Bay Beach Resort: 57E/cameră/noapte x 3
- Kuala Lumpur – The Face Suites: 58E/cameră/noapte
- Zboruri: 615 euro/persoană
- Budapesta – Dubai – Kuala Lumpur, dus întors (escală de 4 ore și la dus și la întors, bagaj de cală de 15kg + mâncare incluse): 465 euro/persoană
- Kuala Lumpur-Bali, dus întors (zbor direct, bagaj de cală de 20kg + mâncare incluse în pachetul Value Pack): 150 euro/persoană
- Transport: 100 euro/persoană – Mașină cu șofer, scooter, bicicletă, Grab, GoJek, Ferry, Speedboat
- Mașină cu șofer (împărțit la patru persoane): aprox. 40 euro/zi/mașină (uneori mai mult, alteori mai puțin, în funcție de timp – prețul mediu era pe 8-10 ore)
- Scooter: 5 euro/scooter/zi (împărțit la două persoane)
- Motorină scooter: 2 euro/zi (1 euro/litru, împărțită la două persoane)
- Bicicletă: 3 euro/zi
- Grab/GoJek: exemplu de preț: 81000 rp (5 euro) pentru 8 km
- Ferry: 3 euro/persoană
- Speedboat Lombok-Gili: 13 euro/persoană
- Mâncare: 180 euro/persoană (aprox. 15 euro/persoană/zi)
- Snorkel: 13 euro
- Shopping: 30 euro
- SPA: 30 euro
- Obiective turistice: 35 euro
- Monkey Forest: 5 euro
- Fiji&Sekumpul Waterfall: 20 euro cu ghid (doar biletul era 1 euro, dar asta am aflat mai târziu)
- Munduk Waterfall: 1 euro
- Handara Gate: 2 euro
- Tegalalang Rice Fields: 1 euro
- Tegenungan Waterfall: 1 euro
- Cepung Waterfall: 1 euro
- Besakih Temple: 4 euro
Totalul vacanței noastre de două săptămâni în Bali și Kuala Lumpur, în 2019, a fost deci de 1200-1300 euro/persoană. Jumătate din suma aceasta o reprezintă zborurile. Sper că e de ajutor și, pentru alte întrebări, reach out!