Ski snowboard Ischgl Austria Samnaun Elvetia

Ski în Austria și Elveția – cât costă?

Visam de câțiva ani buni să mergem la ski în Austria, în Alpi, însă în fiecare an amânam. Fără un motiv prea bun, alegeam să ascultăm păreri cum că trebuie să ne luăm cazare cu cel puțin jumătate de an înainte ca să găsim ceva ok, cum că e foarte scump, foarte departe. Sau căutam superficial cazare și ne loveam de prețuri mari, amanând încă un an.

Și iarna asta părea că va fi tot una în care amânam excursia la ski în Austria din cauza prețurilor, fiind pe la sfârșitul lunii Septembrie fără vreo cazare rezervată. Eram la un ceai cu o prietenă după servici, și începuse să-mi povestească despre experiențele ei la ski în Austria și să-mi arate poze. Și ochii mei sclipeau din ce în ce mai tare, așa că, ajunsă acasă, am deschis aplicația Airbnb pe telefon, am găsit un apartament de patru persoane la un preț incredibil chiar pentru săptămâna aceea din Ianuarie în care aveam o zi liberă de la stat (bingo!), am confirmat cu ceilalți 3 că mergem și am și rezervat apartamentul. Și nu mergeam doar în Austria, ci și în Elveția! Pentru că am ales zona Ischgl, al cărei skipass era și pentru versantul din Elveția (stațiunea Samnaun), și viceversa.

Granita Austria Elvetia Ischgl Samnaun partii ski snowboard
Granița dintre Austria și Elveția, pe pârtie, cu același skipass

Două dormitoare, două băi, o bucătărie, uscătorie și la 150m de stația de autobuz, 10km de Ischgl, părea mai mult decât potrivit. Și așa a și fost. Am plătit 500 pentru apartamentul de 4 persoane, 7 nopți. Sau 2335 lei, care la cursul valutar de atunci era 500.

Cazare Kappl Ischgl Austria ski apartament

Am fost foarte mulțumiți de cabană, iar pe lângă cazare am mai plătit:

  • 18 de persoană pe săptămână – local service charges
  • 2.5 de persoană pe zi – holiday resort tax
  • 10 de apartament pe săptămână pentru internet
  • 200 rambursabili – Deposit/garanție
Apart Wechner cazare Kappl Ischgl Austria Tirol ski
Cazarea din Kappl, Austria

Skipass-ul costă 290 pentru 6 zile, toată zona Ischgl/Samnaun, deci puteai schia și în Austria în mai multe stațiuni și în Elveția de banii ăștia. Noi am ales să cumpărăm 3+2 zile de ski, cu o zi pauză de SPA între, să ne mai și relaxăm. Am plătit 270 pe ambele. E scump, nu cred că zice nimeni contrariul, dar își merită banii! A fost o săptămână excelentă, cu condiții de ski cum în România nu o să întâlnim curând!

Partie ski dimineata Samnaun Elvetia
Spre Elveția
Partie altitudine mare Ischgl Austria Tirol
Cel mai înalt punct din Ischgl
Ischgl Austria Tirol ski snowboard

Pentru SPA am ales să mergem la faimosul Aqua Dome din Langenfeld, la o oră distanță de Kappl, unde eram cazați. Intrarea a costat 33 de persoană pe toată ziua, iar ca să închiriezi un prosop mai plăteai în jur de 6, sau 12 pentru prosop + halat. Mâncarea la SPA a fost foarte ieftină în comparație cu stațiunile de ski, pot spune că era cam la același preț ca în România.

Aqua Dome spa Solden Austria Tirol
Aqua Dome Spa, Solden
Aqua Dome spa Solden Austria Tirol
La -5 grade Celsius

Mâncarea pe pârtii nu mi s-a părut ieftină, dar era bună și muuuuultă. Noi doi plăteam între 30 și 50 pe o masă, cu felul 1, 2 și uneori împărțeam și un desert, că doar eram la munte și foamea era mare. Micul dejun și ocazional cina o mâncam în apartament, cumpărăturile făcute în Lidl sau Spar.

Mancare restaurant partie Samnaun Elvetia ski
Mancare restaurant partie Samnaun Elvetia ski

Pentru transport cred că ar trebui să ne facem individual calculele, fiecare știe cât îi consumă mașina și de unde vine. Pe lângă combustibil, am plătit vigneta pentru Ungaria 50 lei pe 10 zile, iar pentru Austria 9, tot pe 10 zile.Parcarea la cazare era inclusă în preț, parcarea la stațiunile de ski este gratuită, iar parcarea la SPA tot gratuită. Deși parcarea este gratuită la stațiunile de ski, noi foloseam mereu skibus-urile, tot gratuite, incluse în skipass. Sau în taxa de stațiune. Sau cea de resort. Nu știu, pentru că nu ne-a verificat nimeni vreodată un bilet sau card de skipass, pur și simplu toată lumea folosea skibus-ul și autobuzul local din Kappl fără vreo validare. Din vreo taxă or fi fost plătite și astea:D.

Per total, las un calcul structurat:

  • Cazare: 125 de persoană, 7 nopți + 35 taxe locale
  • Skipass: 270 de persoană, 3+2 zile, zona Ischgl/Samnaun
  • Mâncare: 150-200 de persoană, 6 zile
  • Transport: 5 de persoană vignete + carburant
  • SPA: 45 intrare (cu prosop + halat), o zi
  • Sky Fly (tiroliană – oare denumirea vine de la Tirol? Noi am verificat pe wiki): 39 de persoană

Totalul cred că a fost maxim 700 de persoană, cu totul inclus. Mie nu-mi sună a preț exagerat pentru condițiile de ski din Austria, am cheltuit de fapt mai mult chiar și în Kopaonik. Încă te gândești? Las și link-ul de Airbnb cu apartamentul atunci: https://abnb.me/7diMQkNsQU.

LE: Pe AirBnB nu mai e disponibil apartamentul, așa că las aici si link-ul de booking:

Partia dis de dimineata Austria Ischgl Elvetia Samnaun
Pârtia dis de dimineață
Ischgl Austria Tirol ski snowboard
Terasa ski snowboard Elvetia Samnaun
Terasă din Elveția
Terasa ski snowboard Elvetia Samnaun
Ischgl Austria ski snowboard fun park
Relaxare în Fun Park, Ischgl
Ischgl Austria ski snowboard Timisoara
Timișoara

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*