Santa Cruz Highway 1 California SUA roadtrip

Costurile unui Highway 1 Roadtrip în SUA – coasta de Vest

Unul dintre cele mai memorabile roadtrip-uri pe care le-am făcut a fost, cu siguranță, roadtripul pe Coasta de Vest din SUA, pe faimoasa Highway 1, unde am condus pe marginea stâncilor dramatice care se revarsă în Oceanul Pacific.

Am început excursia din Reno, orășelul în care locuiam, de la granița statului Nevada cu statul California. Și am început-o cu o peripeție… Ca de obicei, mă pregătisem cât de bine puteam pentru excursie, dar în acest caz nu a fost suficient. Poți citi mai multe detalii despre peripeție și sfaturi despre car rentals aici.

masina SUA San Francisco California roadtrip
Mașină închiriată în SUA – poză din San Francisco

Drumul din Reno până în San Francisco, prima noastră oprire, a fost prin Tahoe National Forest, un drum plăcut ochilor. Însă San Francisco avea să fie și mai impresionant. Un oraș unic prin arhitectura sa, și cu atâtea puncte de interes internațional, ce avea să-mi rămână în memorie drept oraș favorit din statele unite ale Americii.

Tahoe National Forest California SUA
Tahoe National Forest
Golden Gate Bridge San Francisco California SUA Coasta Vest
Golden Gate Bridge, San Francisco

Am petrecut prima noapte la aproximativ 100 km de San Francisco, în Santa Clara. Inițial rezervasem un Airbnb, dar, după o altă aventură, am ajuns să stăm de fapt într-un motel unde abia am mai găsit o cameră liberă.

A doua zi am vizitat Santa Cruz, de unde am intrat într-un final pe faimoasa Highway 1. Prima porțiune din Highway 1, sau California State Route 1, a fost construită în 1930, în zona Big Sur. Drumul scenic pornește acum din Interstate 5 la Sud de San Juan Capistrano și se termină în Leggett în Mendocino County.

Despre Santa Cruz nu aș spune că m-a impresionat foarte tare. Este o stațiune pe malul oceanului care pare că n-a mai fost renovată de minim 50 ani. E interesant de vizitat ca străin, totuși, te duce cu gândul la filme americane vechi. Ne-am plimbat pe Santa Cruz Beach Boardwalk, prin parcul de distracții, până la niște șine de tren părăsite.

Santa Cruz Highway 1 California SUA roadtrip
Santa Cruz, California
Santa Cruz Highway 1 California SUA roadtrip
Santa Cruz, California

Carmel sau Carmel-by-the-sea e orășelul ăla mic, cochet și puțin spus perfect, pe care-l vezi în filme și crezi că există doar în filme! Toate căsuțele din orașul de pe coastă sunt superbe și sunt unice. Strada principală coboară și se termină într-un petec de nisip fin care alunecă apoi în ocean. E romantic, e cozy și frumos și e… scump. Am mai revenit și aș mai reveni însă oricând în Carmel <3.

Carmel by the Sea Highway 1 California SUA roadtrip
Carmel by the Sea, California
Carmel by the Sea Highway 1 California SUA roadtrip
Carmel by the Sea, California
Carmel by the Sea Highway 1 California SUA roadtrip
Carmel by the Sea, California

Bixby Bridge, din zona Big Sur este unul din cele mai fotografiate poduri din California, din cauza peisajului dramatic și arhitecturii sale estetice. Interesting fact: înainte de construcția sa din 1932, locuitorii zonei Big Sur erau adesea izolați pe timpul iernii, când drumul de acces existent era blocat din cauza zăpezii.

Big Sur California Highway1 roadtrip SUA coasta de Vest
Big Sur, 2017
Big Sur California Highway 1 Roadtrip SUA coasta de Vest
Big Sur cu mama, Mai 2017
Big Sur California Highway 1 roadtrip SUA coasta de Vest
Big Sur, Mai-Iunie 2016

Santa Barbara a fost punctul nostru final de oprire, căci atât ne-a permis timpul. Ne-a plăcut tare mult aici, deși nu am ochit nicio plajă deosebit de frumoasă în plimbările noastre. Era însă primăvară, vreme de plimbări lungi și nicidecum de înotat în Pacific. Ne-a plăcut mult vibe-ul orașului, erau multe categorii de oameni, printre care și burlăcițe foarte petrecărețe și o tipă îmbrăcată super bine care făcea chetă de bani de benzină pe stradă.

Santa Barbara California SUA coasta de Vest
Santa Barbara, California
Santa Barbara California SUA coasta de Vest
Santa Barbara, California

Un astfel de roadtrip este ideal pentru a parcurge mare parte din statul California și orașele inedite de pe coastă. Câteva din punctele foarte tari în care am plănuit noi să ne oprim sunt: San Francisco, Santa Cruz, Monterey, Carmel-by-the-sea, Big Sur, San Simeon, Cambria, Morro Bay, San Luis Obispo, Santa Barbara, Santa Monica, Venice Beach, LA, Long Beach iar dacă mai conducem puțin ajungem, tot pe coastă, la cel mai sudic oras major din California – San Diego.

În articol am povestit despre experiența și bugetul primului meu Highway 1 roadtrip, dar a mai urmat și un altul, plus excursii în Los Angeles cu plajele aferente, sau în San Diego, despre care voi povesti într-un articol viitor. Sau mai multe :).

Mașina am închiriat-o din Reno, iar cazările le-am cumpărat fie de pe booking.com, fie de pe Airbnb. Pentru 1100 mile sau 1800 km parcurși de noi, am plătit $170 pe benzină, în condițiile în care am condus un truck vechi care consuma mult. Mașina “închiriată” (vezi de ce în ghilimele în articolul de aici) a costat $240 inițial, dar dacă aveți peste 25 ani, se poate închiria cu în jur de $20 pe zi, cu toate taxele incluse. Pe cazări am plătit între $60 și $200 pe noapte, în funcție de locație și data rezervării. Pentru prețuri bune, rezervați cazarea din timp.

Mâncarea poate fi foarte ieftină, dacă plecați cu rezerve la voi, sau moderată, dacă mâncați în restaurante din punctele de interes. Eu am alocat $30/zi de persoană pentru mâncare. Uneori am depășit limita iar alteori, am ieșit mult mai ieftin.

Am găsit ulterior și tabelul de mai jos cu costuri pe care l-am făcut în timpul excursiei, prețurile sunt pentru două persoane.

Nu am check-uit niciun muzeu sau așa ceva în roadtrip, ci doar ne-am plimbat pe străduțe fără vreo direcție. Și ne-a plăcut maxim! Recomand măcar din cand în când o astfel de excursie :).

Costs:per 2 people 
 Car rental $200
 Gas $170
 Accommodation night 1$90
 Accommodation night 2 $201
 Food and water for the road $60
 Food in restaurants $120
 Uber$50
Total pentru două persoane$841
Highway 1 roadtrip SUA coasta de Vest
Highway 1, California
Big Sur Highway 1 roadtrip SUA coasta de Vest
Big Sur, Highway 1
Big Sur Highway 1 roadtrip SUA coasta de Vest
Big Sur, Highway 1
Big Sur Highway 1 roadtrip SUA coasta de Vest
Big Sur, Highway 1

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*