Nunta pe plaja in Hawaii

Nunta pe plajă în Hawaii – cât costă?

V-am povestit deja cum am decis să ne căsătorim în Hawaii, cum ne-am organizat, cum am ales locația și cum a decurs ceremonia. O întrebare foarte des primită este, însă, legată de costuri. Acestea pot porni de la câteva sute de dolari și pot ajunge la mii sau chiar zeci de mii de dolari, în funcție de preferințe. Noi vă povestim azi, însă, cât ne-a costat pe noi ceremonia de tip elopement – just the two of us. Nu am avut oaspeți și deci nu am avut cheltuieli cu aceștia, ci doar cu ceremonia în sine. Vă povestim puțin și cam care sunt prețurile găsite de noi, nu doar ce am ales noi ca pachet, ca să înțelegeți opțiunile cât mai bine. Toate sumele au deja și taxele incluse – în SUA, prețurile afișate în magazine, restaurante, benzinării, oriunde sunt prețurile fără taxe, urmând ca la casă/checkout să plătești suma afișată + taxe, care depind de stat și de tipul de produs cumpărat.

Ce e o ceremonie de tip elopement?

O ceremonie de tip elopement e o ceremonie privată, în care sunt prezenți fie doar mirele și mireasa, fie cei doi și puțini oaspeți (în general, am văzut în ofertele de tip elopement că se acceptă maxim 10 oaspeți). Acestea au loc în destinații îndepărtate de casă, în timpul călătoriilor. De regulă, în natură, dar nu numai. Oriunde, mai exact. Scopul e să înlăturăm presiunea simțită de organizarea unei nunți și să facem evenimentul mai mult despre mire și mireasă și uniunea acestora. Cununiile civile din țară, cel puțin cele de acasă, din Timișoara, durează aproximativ 3 minute, iar noi nu am fost încântați de idee. 

Nu ne place nici presiunea de a avea și cununia civilă și cea religioasă în aceeași zi, fugind dintr-un loc într-altul, în loc să ne bucurăm de ziua noastră frumoasă. Așa că am ales să o facem diferit, departe, doar noi doi. În Hawaii, pe insula noastră dragă, Kauai și plaja noastră preferată. 

cununia civila intr-o destinatie exotica
În timpul ceremoniei

Dicționar 

  • Marriage license = certificatul de căsătorie
  • Wedding officiant = oficiant de ceremonii
  • Lei = coliere din flori sau frunze naturale

Cum am organizat evenimentul?

Am povestit în articolul anterior cum am ales locația și de unde am început căutările, iar astăzi vă povestesc în ce ordine am organizat lucrurile și care sunt pașii de urmat dacă vreți să vă căsătoriți în Hawaii (sau în altă locație din SUA, regulile sunt asemănătoare sau aceleași). Cu cât mai în avans faceți pașii de mai jos, cu atât mai puțin vă veți stresa mai târziu. Eu am făcut unii din acești pași în ziua de dinaintea ceremoniei, dar asta fiind o situație specială, în care deja ni se anulase o dată evenimentul și călătoria din Hawaii din cauza pandemiei, iar acum totul depindea de un test covid-19 negativ. Ne era teamă că poate nu vom putea ajunge în Hawaii, așa că am lăsat câțiva pași pentru ultimul moment, pași fără de care știam că putem face oricum nunta (flori, make up și hair stylist).

Mire si mireasa pe plaja in Hawaii
Curcubeul nostru dublu magic

Alegerea locației și tipului de ceremonie (nuntă cu invitați sau elopement) 

Știți deja, noi am ales să facem o cununie de tip elopement, cu puțini sau fără invitați. Am ales insula noastră dragă, Kauai și plaja preferată de pe insulă, Tunnel’s Beach (Makua Beach, după numele hawaiian). Nu sunt permise nunțile pe orice plajă – aici găsiți o listă cu toate plajele din Hawaii pe care sunt permise evenimentele. De aprobări se ocupă oficiantul vostru de ceremonii, însă trebuie să știți că nu este permisă consumarea alcoolului în timpul ceremoniei și nu sunt permise structuri de metal/lemn/alt material, sau scaune și altele de genul pe plajă. Pe scurt, să păstrăm mediul înconjurător așa cum e, că e perfect!

Alegerea oficiantului de ceremonii

Un pas foarte important și care trebuie făcut printre primii pași este alegerea oficiantului de ceremonii. În cazul nostru, oficiantei, pentru că am ales o femeie. După ce am decis pe ce insulă ne vom căsători, am explorat toate linkurile din căutările Google, în special Yelp sau altele similare, unde am putut citi review-uri despre oficianții disponibili. 

Am ales-o pe Julie pentru că avea printre cele mai multe și frumoase review-uri. I-am scris și ei și încă câtorva oficianți pentru a cere oferta de preț. Toate erau cam aceeași sumă, în jur de $350 pe insula Kauai (pe Oahu, de exemplu, văzusem și cu $200, deci merită un search pe Google). Julie D Wirtz mai avea, pe lângă review-urile excelente, și o reducere de $25 dacă alegeam să plătim a doua tranșă cash. Am acceptat, deci totalul a fost de $325, cu $175 plătiți în avans, online. De menționat: dacă am fi anulat în aprilie, când ni s-a anulat și nouă călătoria, am fi pierdut $50 taxa de administrare, restul sumei fiind returnată pe card. Noi nu ne-am dorit anularea însă, ci doar amânarea, așa că suma a rămas aceeași.

Sedinta foto miri exotica
Apusul magic din 11.11.2020

Alegerea fotografului (opțional) 

Trebuie să recunosc, sunt destul de pretențioasă la capitolul acesta. Am petrecut foarte multe ore uitându-mă la pozele fotografilor din Kauai, găsiți fie pe Google, fie pe Instagram (după hashtag). 

Am cerut și multe oferte, majoritatea fiind în jur de $700 pe oră. Mai erau și excepții cu $300-$350 pe oră, dar erau începători și preferam să nu am fotograf decât să plătesc $300 și să nu am poze bune. Apoi mai erau și vedetele, cei mai populari, care cereau și peste $1000 pe oră, dar era o problemă: nu-mi plăceau pozele lor. 

Mi se pare că stilul majorității fotografilor din Hawaii e de over editing și nu mi-a plăcut aspectul ăsta. Îmi dădea impresia că multe poze sunt false, păreau făcute în studio, iar Hawaii merită mai mult decât atât! Până când l-am găsit pe Harneet Bajwa, cel pe care l-am ales să ne fie fotograf. 

Stilul lui mi s-a părut cel mai potrivit nouă și apropiat de realitate. Am văzut, apoi, că era recomandat și pe câteva site-uri de nunți din Kauai, iar prețul pe care îl cerea mi se părea decent pentru ce oferea – $600 pe oră, $500 a doua oră. 

Am aflat, apoi, de la oficianta de ceremonii că Harneet este foarte profesionist, un fotograf de renume de pe insulă cu care lucrează des. Am știut, atunci, că este alegerea potrivită. Și nu ne-am înșelat – pozele vorbesc de la sine. 

Pe lângă asta, Harneet e foarte prietenos și ne-a făcut să ne simțim grozav în ziua aceea! Nici unul dintre noi nu se simte confortabil în fața camerei, mai ales în fața celor ținute de străini, dar totul a decurs atât de natural. Nu doar ne-am simțit bine, ci ne-am și distrat în ziua aceea. Toate pozele din articolele de nuntă, mai puțin cea cu verighetele, sunt făcute de Harneet.

Pregătirea rochiei de mireasă și costumului de mire (opțional) 

Mireasa pe plaja in Hawaii
Rochia superbă la apus

Noi am vrut să ne îmbrăcăm cât de simplu se putea și să nici nu cheltuim foarte mulți bani pe ținută, așa că am ales o rochie albă dar foarte simplă, făcută la comandă, în Timișoara. ALUR by Elena Ciuciu mi-a îndeplinit visul, creând rochia de mireasă pe care am visat-o. M-am inspirat de pe Pinterest și Elena a știut exact cum să aducă la realitate pozele, sugerând și mici modificari care mi-au plăcut foarte mult. Nu mă gândisem să am o trenă, voiam ceva simplu, dar a arătat perfect pe plajă trena scurtă sugerată de Elena! Ea s-a ocupat și de cumpărarea materialului și de manoperă, eu doar m-am prezentat de câteva ori la probă.

Pentru mire, am achiziționat o cămașă albă din Zara și…atât 🙂 Pantalonii bej din in care mi s-au părut potriviți pentru o nuntă pe plajă îi avea deja de vreo 6 ani (a știut, oare?).

Iar pantofi… Cine are nevoie de pantofi pe plajă? 🙂 Nu am purtat niciunul pantofi decât până când am ajuns pe plajă, ca în zilele normale de relaxare. O senzație superbă de libertate!

Pregătirea verighetelor (opțional)

Știți deja, în România, verighetele se schimbă abia la cununia religioasă. Așa că pasul acesta chiar e foarte opțional, în sensul că de obicei nu se face, dacă urmează și o cununie religioasă. Însă noi avem verighetele pregătite de mult timp, iar cununia religioasă nu știm când o vom putea face cu toate regulile din perioada aceasta. Plus că, suntem de-a dreptul îndrăgostiți de ele, așa că am ales să facem schimb de verighete la cununia civilă din Hawaii și să începem să le purtăm deja. 

Sunt făcute la comandă, în Timișoara. Am ales să încastrăm în ele puțin din bucățica noastră de rai – harta insulelor Hawaii. Maestrul care ne-a îndeplinit visul este Doru Dumitrescu, un sculptor local. Nu are un magazin, ci doar un atelier unde îndeplinește vise după dorințele clienților. Îl găsiți pe Facebook.

Verighete nunta custom
Verighetele custom made cu harta insulelor Hawaii

Alegerea unui make up și hair stylist (opțional) 

Eu nu mă prea machiez, iar când o fac, e ceva simplu și foarte natural. Prietena mea, care e make up artist, glumește că vreau un non-machiaj când am nevoie de serviciile ei pentru vreun eveniment. Așa că am căutat ceva care să fie exact pe gustul meu: simplu și natural. Am găsit-o, așadar, pe Mia Moriguchi și echipa ei, The Artists Co. Era perfectă, se plia așa bine pe nevoile mele. I-am cerut o ofertă, care era asemănătoare cu ale altor saloane: $210 pentru păr + make up, făcut de una din stilistele ei, sau $310 dacă o voiam pe ea. Încă $50 în plus pentru deplasarea la domiciliu. Am ales varianta cu $210, din cauza prețului, dar am așteptat până cu o zi înainte de nuntă pentru o rezervare, mi-era teamă să nu ni se anuleze călătoria din nou. Așa s-a întâmplat ca toate fetele să fie ocupate, inclusiv ea. Am fost foarte dezamăgită, așa că a rămas ea peste program, iar eu am modificat puțin ora, fiind gata tocmai la limită pentru cununie. Deși am plătit mai mult, a fost perfect și părul, și machiajul, și conversația cu Mia, care e îndrăgostită de călătorii la rândul ei.

Alegerea florilor și vendorului (opțional) 

Nunta pe plaja in Hawaii buchet mireasa
Buchetul meu tropical

Am răsfoit multe profiluri de Instagram pentru a decide și cu ce vendor vreau să lucrez, și ce flori îmi doresc. Eu, trebuie să recunosc, nu știu foarte multe despre flori. Știam sigur că vreau lei (colier de flori pentru mireasă, colier de frunze pentru mire), mă gândeam la o coroniță de păr din flori, dar și la un buchet de mireasă. Dar parca era prea mult, așa că, până la urmă, am ales leis, buchet de mireasă și câteva flori în păr. 

Se pare că, deși nu păreau a fi mulți turiști, în săptămâna nunții noastre au fost multe evenimente, astfel încât prima mea alegere de florăreasă a fost ocupată. Am mers pe cea de-a doua variantă, care a ieșit perfect, exact așa cum îmi doream. V-am spus, eu nu cunosc florile, așa că i-am spus fetei că îmi doresc un buchet tropical, predominant portocaliu/galben/roșu (culori puternice) și cu frunze mari verzi, i-am arătat și câteva exemple de pe Pinterest și de pe profilul ei. A ieșit ideal. 

Notă: am ales buchetul mini, eu fiind o persoană destul de mică, am vrut să mă vad și eu pe lângă buchet :)). Varianta mini mi s-a parut IMENSă, deci nu vă sugerez să alegeți un buchet mai mare (se vede în poză cam cât a fost al meu). 

Pentru lei i-am spus doar că vreau flori albe – a ales  Jolene de la Kealoha, florăreasa, tipul de flori, orhidee, iar pentru Marius un lei din frunze verzi – tot de Jolene ales și tipul de frunze.

Iar pentru florile de păr am primit o cutie plină și variată, de unde am ales câteva împreună cu Mia.

Un buchet de flori tropicale mini, ca al meu, costă $140, în timp ce unul mare costă $200. Leiul miresei a costat $18, iar al mirelui $50 – costurile acestea sunt fără taxe incluse, așa cum mi-au fost prezentate, totalul cu taxe plătit de noi fiind afișat mai jos.

Partea birocratică 

Partea birocratică este și cea mai importantă pentru a vă căsători legal în Hawaii. Am descris procesul și documentele necesare în următorul articol.

Nunta pe plaja in Hawaii SUA
Happy

Ce costuri sunt cu ceremonia în Hawaii (obligatorii sau opționale)?

Costuri obligatorii:

  • Oficianta de ceremonii (wedding officiant) – $325
  • Aplicația online pentru certificatul de ceremonii – $65
  • Costurile apostilei – $16.50

Totalul costurilor noastre obligatorii: $406.50

Costuri opționale:

  • Rochia de mireasă – $180 (715 lei)
  • Cămașa de mire – $50 (200 lei)
  • Verighetele – $930 (3700 lei)
  • Fotograful – $600
  • Florile – $218
  • Make up și hair stylist – $310

Totalul costurilor noastre opționale: $2288

Totalul costurilor noastre cu nunta din Hawaii: $2694.50

Pe lângă asta, mai sunt și costurile de călătorie. Călătorii pe care noi le facem fie că ne căsătorim, fie că nu, așa că nu considerăm costurile acestea ca parte din totalul costurilor unei nunți în Hawaii. Urmează să facem un buget detaliat și despre călătoria noastră de o lună în SUA, din care 3 săptămâni petrecute în Hawaii, dar până atunci, puteți vedea bugetul de călătorie din vacanța anterioară în Hawaii ca ghid.

Mire si mireasa nunta pe plaja
Us and the ocean – Makua Beach, Kauai, Hawaii

Cum poți reduce costurile?

  • Flori naturale, inclusiv leis din flori și din frunze se găsesc și în supermarket și la piață pe insule. Este un mod ușor de a salva bani, fără sa renunțați la flori.
  • Wedding officiantul vă poate fi și fotograf, după ceremonie (Julie s-a oferit, în cazul nostru, și chiar ne-a făcut câteva poze și filmulețe cu telefonul, să le arătăm părinților până când am primit pozele profesionale).
  • Dacă aveți câțiva oaspeți, prieteni apropiați sau familie, îi puteți ruga pe aceștia să vă facă câteva poze sau chiar filmări în timpul ceremoniei.
  • Folosiți un trepied – noi nu am vrut să dăm bani și pe fotograf și pe videograf, așa că am avut doar fotograf profesionist, în timp ce filmarea ceremoniei am făcut-o cu trepiedul și aparatul nostru personal. Nu se aud jurămintele, nu aveam microfon, dar e perfect și așa!
  • Să nu mai menționez că vă puteți face singure părul și make up ul, mireselor. Eu nu sunt foarte talentată la asta, mă machiez rar și puțin iar părul mi-e natural drept, deci nu-i fac altceva decât să-l spăl și să-l tratez pentru vopsea în general, așa că mi-a fost teamă să fac asta singură, dar sigur e o opțiune pentru unele dintre voi, care sunteți mai talentate.
  • Nu trebuie să aveți neapărat și lei și coroniță și buchet, sau podea de flori, sau verighete. Nici rochie de mireasă dacă nu simtiți să purtați una. Fiecare alege ce i se potrivește, important e să vă bucurați de moment!
  • Cine are nevoie de pantofi pe plajă? Noi sigur n-am avut și ne-am simțit atââât de bine și de liberi!

Cam atât despre costurile unei nunți pe plajă în Hawaii. Dacă mai sunt întrebări, le aștept cu drag în secțiunea Comentarii, iar pe Facebook și pe Instagram găsiți, ca de obicei, muuulte poze și videouri din vacanța în SUA și de la nunta și vacanța în Hawaii. Safe travels! 

2 Comentarii

  1. Draga Anda,

    Hawaii a fost intotdeauna locul meu preferat încă de când eram foarte mică, faptul ca am găsit articolul tău despre nunta voastră in Hawaii, a fost un semn pentru mine. Mereu mi-am dorit sa ma căsătoresc departe, doar eu și el, pe plaja fără nimeni altcineva dar totodata îmi era frica. Noi suntem împreuna de 4ani, ingineri in petrol, el din Timișoara , eu din Vâlcea, locuim in Ploiești. Călătorim mult datorită jobului, iubim sa călătorim dar nu avem timp și flexibilitate sa o facem doar pentru noi. Când am citit articolul tău, i-am spus, “vreau sa ne căsătorim in Hawaii, cum de altfel mereu am vrut, am găsit niște timișoreni de-ai tai care au făcut asta, deci se poate”. La început el nu a zis nimic, ne-am cumpărat casa împreuna, am vorbit de nenumărate ori de copii, familie și căsătorie, dar nu am fost niciodată cerută in căsătorie. După câteva zile, el a venit și mi-a zis, “hai sa cumpărăm bilete pentru Hawaii, in Noiembrie vin înapoi in România, te rog ia-ți liber toată luna, avem treaba” și acum ghici ce?! Mergem in Hawaii sa ne căsătorim pe 11/11, am păstrat aceiași data ca voi și aceiași persoana sa ne oficializeze căsătoria! Îți mulțumesc pt articolele postate, mi-au fost de mare ajutor pentru planificare. Keep the good work up! I follow your Instagram, you are amazing!

    • Draga Gina,

      Mesajul tau mi-a facut ziua! Si saptamana, si luna! <3 Ma bucur enorm pentru voi si pentru ca v-am fost de ajutor oricat de putin. Julie e minunata, e o alegere perfecta! Asteptam poze si sa ne uram aniversare fericita in aceeasi zi, de acum incolo! <3

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*