Calatoria in SUA in vreme de pandemie - Waikiki, Oahu, Hawaii

Da, se poate călători din România în SUA în vreme de pandemie

Am primit nenumărate mesaje în care eram întrebată cum am ajuns în California și Hawaii luna trecută, așa că scriu articolul ăsta ca referință. Da, se poate călători din România în SUA în scop turistic, adică cu viză de turist de tip B1/B2 (sau alt tip de viză) în această perioadă. Trebuie respectată o singură regulă: să evitați spațiul Schengen și UK, China, Iran și Brazilia cu 14 zile înainte de călătorie, incluzând tranzitul. Asta înseamnă că nu puteți nici măcar avea escală în una din aceste locații. Din fericire, sunt variante.

Cum am zburat noi?

Calatoria in SUA in vreme de pandemie - zborul peste ocean
Printre nori – zborul peste ocean după o lungă pauză

Se poate zbura din Istanbul spre mai multe orașe din SUA cu Turkish Airlines, zbor direct. Noi, fiind din Timișoara, am zburat Belgrad-Istanbul-Los Angeles, escala din Istanbul fiind de o oră jumătate. Am sunat și la ambasada SUA să verific că e ok să zburăm înainte de a cumpăra zborurile, și vă sfătuim să faceți același lucru, pentru că regulile se schimbă de la o zi la alta anul acesta.

Ce alte variante de zbor mai sunt?

Identificate de noi și directe, toate cu câte două bagaje de cală incluse sunt:

  • Belgrad-New York, zbor direct cu Air Serbia
  • Istanbul-Los Angeles, zbor direct cu Turkish Airlines
  • Istanbul-San Francisco, zbor direct cu Turkish Airlines
  • Istanbul-New York, zbor direct cu Turkish Airlines
  • Istanbul-Chicago, zbor direct cu Turkish Airlines
  • Istanbul-Washington, zbor direct cu Turkish Airlines
  • Istanbul-Miami, zbor direct cu Turkish Airlines
  • Istanbul-Atlanta, zbor direct cu Turkish Airlines
  • Istanbul-Houston, zbor direct cu Turkish Airlines
  • Istanbul-Boston, zbor direct cu Turkish Airlines

Reguli de călătorie în țările prin care am trecut

Oceanul pe Oahu, Hawaii
Plajă și oceanul pe insula Oahu, Hawaii

Serbia

Pentru Serbia, e nevoie de test covid-19 cu rezultat primit de 48h sau mai puțin, cu excepția tranzitului care se încadrează în 12 ore. Am sunat la ambasada și consulatul Serbiei să verific dacă ne încadrăm în tranzit și am fost ok – tranzit înseamnă să intri printr-o vamă și să ieși prin alta, plus să ai dovada ieșirii din țară în timp util (biletele de avion, în cazul nostru). Asta înseamnă și că nu v-ar putea duce un prieten/membru al familiei la aeroport, acesta neavând dovada că va ieși din țară în următoarele ore, printr-un punct de frontieră diferit.

Puteți verifica regulile actuale de călătorie în Serbia pe http://mae.ro/node/3742

Parcare lângă aeroportul din Belgrad, la preț decent (am plătit 65 euro pe o lună): https://www.aerodromparking.com/

Calatoria in SUA in vreme de pandemie - nunta noastra de vis pe o plaja din Hawaii
Nunta noastră de vis pe plajă în Hawaii – insula Kauai

Turcia – nu e nevoie de test, sau vreun formular, fiind doar tranzit.

Puteți verifica regulile actuale de călătorie în Turcia pe http://mae.ro/node/3753

SUA – depinde de stat. Pentru California, nu am avut nevoie de test, dar pentru Hawaii, următorul stat pe care l-am vizitat, am avut. Din câte am citit eu, doar statul Hawaii cere test negativ, de la laborator acceptat de ei, dar cel mai bine e să verificați informația despre statul în care veți ajunge înainte de călătorie. Iar pentru Hawaii și condițiile de călătorie, revin cu un articol dedicat. E întortocheat procesul, dar paradisul merită!

Puteți verifica regulile actuale de călătorie în SUA pe MAE, CDC, iar proclamația americanilor în care interzic intrarea din anumite țări aici.

Cazare intr-o casuta a fostilor muncitori pe plantatiile de zahar - Kauai, Hawaii
Cazare de vis într-o căsuță a foștilor muncitori pe plantațiile de zahăr – Kauai, Hawaii

Cum a fost zborul peste ocean pe timp de pandemie?

Pe lângă cele de mai sus, totul a decurs normal în călătoria noastră, mai puțin faptul că am purtat masca non stop iar serviciile din avion sunt mult mai restrânse (un sandwish și suc îmbuteliat + apă îmbuteliată la începutul zborului de 14 ore Istanbul-Los Angeles și încă unul la final). Vă sfătuiesc să aveți batoane proteice sau mâncare în bagajul de mână. Ah, am primit și câte un kit cu mască + dezinfectant la fiecare zbor. Foarte drăguț.

Calatoria in SUA in vreme de pandemie - cazare intr-o vila in stil balinez - Ho'oilo, Maui, Hawaii
Cazare de vis pe insula Maui, într-o vilă în stil balinez cu vedere către ocean

Cum a decurs interviul la granița cu SUA (în aeroport)?

Interviul la intrarea în SUA a decurs normal, cu întrebările clasice: unde mergeți, ce faceți, cât stați. Ne-au mai întrebat de experiențele trecute în SUA, puțin chit-chat și cam atât. Am menționat că suntem turiști și că destinația finală e Hawaii, unde ne vom căsători. Am fost felicitați în stilul prietenos al americanilor, am salutat și ne-am îndreptat către baggage claim. 

Notă: viza nu garantează intrarea în state, niciodată nu a făcut-o. Interviul de frontieră este foarte important.

Aici afli cum poți aplica pentru viză, când se va redeschide ambasada.

Plaja de vis pe insula Maui, Hawaii
Plaja Charlie Young de pe insula Maui – în top 3 plaje de pe Maui, pentru noi

Cum e SUA în pandemie, la prima vedere?

Am găsit un Los Angeles mai agitat decât îl știam, cu toate afacerile baricadate, dar deschise și câteva zeci de mașini de poliție, pompieri și elicopter în downtown LA, unde am fost cazați. Erau precauți din cauza alegerilor prezidențiale, se așteptau la proteste și vandalism. La hotel ni s-a recomandat să revenim devreme în cameră. Am mers însă pe jos și noaptea (se întunecă la 5pm) și nu ne-am simțit deloc în pericol. Dar da, LA încă e plin de boschetari, sadly 🙁

Am stat două nopți în Los Angeles, ne-am testat pentru covid-19 la un centru aprobat de statul Hawaii (video cu testul administrat în mațină pe Instagram Highlights), iar apoi am zburat spre Hawaii, sa facem nunta pe plajă mult visată. Abia aștept să vă povestesc despre asta!

Calatoria in SUA in vreme de pandemie - Death Valley National Park, California
Zabriskie Point – Death Valley National Park, California

Întoarcerea în România

Am cumpărat zborul cu 10 zile înainte de călătorie, iar atunci SUA se afla pe lista galbenă a României, deci cu izolare la domiciliu obligatorie la întoarcere. Chiar înainte de a pleca, însă, SUA a fost scoasă de pe lista galbenă. Noi am călătorit o lună prin SUA, așa că, din păcate, a fost suficient timp să se reintoducă pe lista țărilor cu risc ridicat, din nou. Deci da, suntem în izolare la domiciliu la întoarcere. Dar ne-am asumat asta, noi muncind amândoi de acasă și având familie și prieteni în zonă care ne ajută cu cumpărăturile. Și, ca să fim sinceri, noi nu prea ieșim din casă anul acesta, muncim online în mare parte a timpului, deci nu e deloc o corvoadă statul în casă.

Ai întrebări? Lasă un comentariu și voi răspunde cât de curând. Mai multe poze din Hawaii și California găsești pe Instagram și Facebook.

Plaja Waikiki, Oahu, Hawaii
Apusul pe Waikiki Beach, Oahu, Hawaii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*