Curcubeu dublu la ceremonia foto din Hawaii

Nunta pe plajă în Hawaii – oficială în câțiva pași simpli

M-am lungit, din nou, și cu articolul despre organizare și costuri, așa că am decis să fac un articol separat în care descriu exact pașii de parcurs pentru a te căsători legal în Hawaii sau oriunde în SUA, lăsând deoparte, în articolul anterior, detalii despre vendori și cum ne-am organizat pe partea aceea. Iar în primul articol scris despre nuntă, am povestit detaliat exact cum a decurs ceremonia noastră pe plajă în Hawaii, ceremonie pe care o puteți modela după placul vostru, așa cum am făcut și noi. Nu e nevoie să faceți schimb de verighete, decât dacă vreți, nici să faceți ritualuri tradiționale din Hawaii, cum ar fi schimbul de lei (colierele de flori), sau tradiționale americane, cum ar fi jurămintele personale sau ceremonia amestecării nisipului. Totul poate decurge exact așa cum vă doriți, mai puțin partea birocratică de mai jos.

Nunta pe plaja in Hawaii oficiala buchet mireasa
Buchetul meu tropical

Dicționar 

  • Marriage license = certificatul de căsătorie, de la pasul 1 descris mai jos
  • Wedding officiant = oficiant de ceremonii
  • Marriage license agents = cei care eliberează certificatele de căsătorie, înainte de a fi semnate
  • Apostila = unele țări, printre care și România, mai au nevoie și de o apostilă, o supralegalizare a unui document. A certificatului de căsătorie, în cazul nostru, pentru a îl putea valida și în România, ulterior.
  • Money Order = mandat poștal. Multe instituții de stat dar și private din SUA nu acceptă cash, așa că lucrează cu mandate poștale. Acestea se obțin de la poștă, bancă, supermarketuri, farmacii, sau de la benzinării, deci din multe locuri. Noi le-am luat de la faimosul lanț de benzinării 7 Eleven, pentru că se găsesc peste tot și e un loc popular pentru cumpărarea unor mandate poștale (am mai făcut asta în trecut). Am avut o taxă de $1 per money order, plus suma cash pe care o depuneam pe mandat. Vedeți mai jos pentru ce am avut nevoie de acestea.
Nunta in SUA Hawaii oficiala
Semnarea certificatului de căsătorie

Ce pași trebuie să urmezi pentru a te căsători în SUA?

Urmează partea de birocrație, care trebuie făcută de la maxim 30 zile înaintea evenimentului, până după eveniment, în funcție de pași. 

Aplicația online pentru certificatul de căsătorie

Pasul acesta trebuie făcut nu mai devreme de 30 zile înaintea evenimentului, doar atâtea zile va avea valabilitate. Așadar, cu maxim 30 zile înainte, se aplică online, la această adresă, pentru certificatul de căsătorie. Formularul e simplu. De reținut: în acest moment, trebuie să știți numele oficiantului de ceremonii și locația evenimentului, care vor fi trecute pe aplicație. Veți primi apoi un locator ID, un ID cu care vă veți putea loga ulterior, după eveniment, pe platformă pentru a verifica statusul certificatului vostru. Notați-l și păstrați-l bine. Veți avea nevoie de el și pentru ridicarea certificatului din Hawaii, înainte de eveniment, deci să îl aveți disponibil.

Ridicarea certificatului de căsătorie din Hawaii

Pentru ridicarea certificatului de căsătorie pentru care ați aplicat online, înainte de nuntă, trebuie să vă prezentați la biroul unui marriage license agent, cu actele de identitate (noi am folosit pașaportul) și locator ID de la pasul anterior. Se face programare în prealabil, noi am mai răspuns la câteva întrebări prin mesaje înainte de a ne întâlni. În perioada aceasta, am stat în mașină în timp ce domnul ne-a pregătit certificatul, dar în vremuri mai tipice probabil nu e așa. Ne-am întâlnit apoi cu Julie, oficianta noastră de ceremonie, căreia i-am dat certificatul și cu care am discutat desfășurarea evenimentului nostru. Nu este nevoie de analize medicale sau altceva. Lista tuturor marriage license agents cu date de contact publice din statul Hawaii o puteți consulta aici.

Semnarea certificatului de căsătorie

Julie a venit cu certificatul nostru la ceremonie, pe care l-am semnat la final. A rămas apoi la ea, pentru a îl depune la biroul State of Hawaii, care urmează să-l legalizeze și să ni-l trimită prin poștă (se estimează că durează 3-4 săptămâni până când îl eliberează, apoi durata de livrare depinde de locație). Documente necesare în ziua nunții: niciunul. Deja s-a făcut verificarea ID-urilor la pașii anteriori. De martori nu este, de asemenea, nevoie.

Nunta pe plaja in SUA Hawaii oficiala
Tunnel’s Beach, Kauai, Hawaii

Aplicația pentru apostilă

Pasul care ni s-a părut nouă cel mai complicat. Am explicat în dicționarul de mai sus ce înseamnă o apostilă și de ce avem nevoie de ea. Ni s-a părut complicat procesul pentru că, din cauza regulilor pandemiei, nu am putut ajunge să predăm personal formularele necesare. Julie s-a ocupat de documentare și ne-a printat pașii necesari + formularele de completat. Birourile de predare fiind închise, le-am trimis până la urmă prin poștă. Am avut nevoie de:

Legalizarea căsătoriei în România 

Nu am făcut încă acest pas, pentru că certificatul de căsătorie încă nu a ajuns. Știm pașii care trebuie urmați: să ne prezentăm la primăria de care aparține unul dintre noi cu certificatul și câteva documente personale, însă nu ne permitem să scriem despre experiență înainte să se întample. Așa că, revin cu un articol despre legalizare după ce va fi făcută, în care voi avea și date de genul perioadă de timp pentru primirea certificatului, perioadă de timp pentru legalizare, etc.

Cam atât despre partea birocratică, care ni s-a părut chiar simplă. Ne așteptam să fie mult mai greoi procesul, sincer, să ne căsătorim pe cealaltă parte a planetei și să legalizăm cununia și în țară. Ne auzim curând și cu bugetul de călătorie din Hawaii, iar până atunci, în stories pe Instagram și postări pe Facebook. Safe travels!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*