Caldeira Velha insula Sao Miguel Azore Portugalia piscina apa termala

Excursia în Azore se planifică altfel

Deși nu plănuisem să merg în Azore, pe insula São Miguel, decât cu vreo trei săptămâni înainte, mi-am făcut timp de căutări amănunțite despre ce să vizităm și când și cum să le grupez. Am făcut un excel cu toate cele și mă simțeam super pregătită. Când am ajuns, însă, pe insulă…

Gazda noastră airbnb părea o persoană grăbită, însă și-a făcut timp să ne povestească în detaliu CUM să vizităm insula ei și multe alte tips&tricks. Din ce am învățat de la ea, ce am mai citit și ce am aflat pe cont propriu, las aici câteva notițe despre cum poți să make the best out of your time in Azores.

Miradouro da Boca do Inferno Sao Miguel Azore Sete Cidades
Miradouro da Boca do Inferno
  • Închiriază o mașină. Există autobuze pentru anumite locații mai populare de pe São Miguel, însă dacă vrei să vezi insula mai amănunțit (și crede-mă, ai ce vedea), e cel mai avantajos să călătorești cu mașina: încotro vrei, cât vrei și când vrei. E mai ales important pentru că…
  • … pentru că aplicația meteo nu prea are însemnătate în Azore. Sau așa a insistat Graça, gazda noastră. Și după ce am vizitat São Miguel, nu putem decât să-i dăm dreptate. Vremea se schimbă incredibil de rapid pe insulă, iar aplicațiile meteo nu te prea pot ajuta în astfel de situații. Așa că localnicii au găsit o soluție: camere web online. Aplicația “meteo” din Azore se numește SpotAzores și n-aș pleca la drum fără ea :). În aplicație poți găsi cele mai populare zone, dai click pe ele, verifici cerul (care ar trebui să fie fără nori) și abia apoi decizi dacă vizitezi zona în ziua aceea sau în următoarea.
  • Din cauză că vremea se schimbă așa mult și nu poți afla din timp ce urmează, îți pregătești degeaba un traseu anume pentru insulă. O listă cu lucruri pe care ai vrea să le vizitezi e binevenită, dacă se poate marchează-le și pe hartă (GoogleMaps sau ceva similar), dar nu poți decide în avans ce vizitezi în fiecare zi.
Lagoa do Fogo drumetie plaja secreta insula Sao Miguel Azore Portugalia
Lagoa do Fogo – drumeție la plaja secretă
  • Dacă vrei să faci baie în ape termale sărate, în ocean, la Ferraria, trebuie să știi că e mai bine să mergi în jurul refluxului. Ferraria e un loc unde curg ape termale fierbinți, fierbinți direct în apa oceanului. E o senzație unică de rece-cald și este recomandat să mergi cu o oră jumătate înainte și o oră jumătate după reflux. Refluxul e la altă oră în fiecare zi. Noi am primit orarul de la gazdă, însă poate fi găsit și online.
  • Aș putea să te sfătuiesc și să mergi în sezon (Mai-Septembrie), însă eu am fost la finalul lunii Martie și mi-a plăcut enorm. Erau vreo 17 grade, nu foarte cald, dar Azore se vizitează pentru superbele miradouros, cascade, ape termale, lacuri și tot ce oferă mama natură pe bucățica asta mică de pământ, nu pentru plajă. Sigur, poți evita ploaia mai bine în plin sezon, dar în extra sezon poți evita masele de turiști și să-ți petreci mai bine timpul. Sau poate doar mie-mi place liniștea :). Oricum, orice perioadă ai alege, eu zic că n-ai cum să nu te îndrăgostești de Azore <3.
  • Poça da Dona Beija e un parc cu piscine naturale de apă termală, și se zice că e cel mai romantic să mergi seara. E deschis până la 11pm, iar intrarea costă 6 euro. Toate costurile vacanței noastre în Azore le găsești aici.
Poça da Dona Beija Sao Miguel Azore
Poça da Dona Beija
  • Caldeira Velha e o altă grădină cu piscine naturale de apă termală, și arată ca-n Jurassic Park. Intrarea costă 8 euro dacă vrei să faci și baie, sau 3 euro doar ca să vizitezi. Sunt și dușuri acolo (doar cu apă rece 🙁 ), vestiare și pentru dulăpior cu cheie trebuie să lași un deposit, dar e gratis. Mie mi-a plăcut cel mai mult aici, pentru că arată așaaaa:
Caldeira Velha insula Sao Miguel Azore Portugalia piscina apa termala
Caldeira Velha
  • Vorbind de ape termale – poartă costum de baie de orice culoare, mai puțin alb, care se strică de la apele termale (pe unele bloguri scrie să porți un costum vechi de baie, pentru că îl arunci apoi – noi ne-am descurcat doar cu sfatul de a nu purta ceva alb, primit de la gazdă, și a funcționat foarte bine – eu am purtat chiar un costum nou de baie și îl voi mai purta, nu a pățit nimic).
  • Cazarea e recomandat să fie în Ponta Delgada, sau chiar și în Lagoa, care sunt pe la mijlocul insulei în sud, bine conectate cu alte puncte de pe insulă, ceea ce înseamnă că faci cam același timp până în estul, vestul, sau nordul insulei.
Queda de Água do Salto da Farinha Sao Miguel Azore
Queda de Água do Salto da Farinha
  • M-a întrebat cineva despre siguranța pe insulă: nu există niciun motiv de îngrijorare. Insula e foarte liniștită, ba chiar dacă ești petrecăreț nu cred că e locul potrivit pentru tine. Drumurile sunt foarte, foarte bune, iar locurile de vizitat bine marcate prin semne. Sunt însă și câteva drumuri foarte abrupte. În cele mai multe din situațiile astea, noi lăsam mașina în parcarea de sus, la fel ca majoritatea turiștilor, însă am intrat și cu mașina pe un asemenea drum și n-am murit :D. Toată lumea conduce foarte încet, chiar și pe drumurile principale.
  • Am citit într-un loc că locurile de cazare și mașinile pe insulă sunt încă destul de limitate, turismul fiind mai dezvoltat doar de vreo 2-3 ani, deci rezervă ambele din timp, mai ales dacă mergi în plin sezon.
  • Enjoy it and hike as much of it as possible!

6 Comentarii

  1. Imi poti da, te rog, mai multe detalii despre costurile inchirierii unei masini si firma pe care ai ales-o? Multumesc!

  2. Pingback: Buget de călătorie Azores – insula São Miguel – Umblu Vandra

  3. Pingback: Insula São Miguel – ce merită vizitat – Umblu Vandra

  4. Pingback: Lisabona + Azore de la 334 euro zboruri + 7 nopți cazare – Umblu Vandra

  5. Pingback: Prima dată în Portugalia – ce poți să vezi într-o săptămână – Umblu Vandra

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*