Vara aceasta, mi-am propus să-mi cumpăr echipament de campare și să mergem în cel puțin două weekenduri cu cortul, la munte, în România. Îmi doresc de fapt asta de cel puțin doi ani, dar acum am fost mai hotărâtă. Menționez că am mai fost o singură dată cu cortul și că n-am dormit prea bine. Dar sunt încăpățânată și îndrăgostită de natură și drumeții, așa că mi-am impus să mai încerc de câteva ori. Zis și făcut. Suntem deci foarte începători într-ale campatului și scriu ghidul acesta de la începători, pentru începători.
Echipamentul de campare
Eram încă bolnavă după aventura din Grecia, după ce am făcut febră mare (nu am avut covid-19, m-am dublu testat), când am decis că vreau să facem prima drumeție: până la Decathlon, să cumpărăm strictul necesar pentru aventurile noastre viitoare cu cortul. Cum nu puteam știi 100% că mă împac cu viața la cort, deși îmi doream tare, am decis să facem o investiție minoră – am cumpărat doar cele mai necesare lucruri de care ai nevoie când pleci cu cortul. În Decathlon am avut parte de consultanță ca să putem alege ce e mai potrivit pentru noi, ne-au plăcut tare mult serviciile și mai ales că nu s-a încercat promovarea celor mai scumpe articole, dimpotrivă. Angajatul ne-a argumentat fiecare propunere și am simțit că am învățat ceva din experiența sa cu muntele în acea oră petrecută printre rafturile pline ochi de echipamente de campare. Las mai jos o listă cu echipamentul minim necesar de campare cumpărat de noi și prețurile acestora, care sper să vă fie de folos:
- Cort – nu-s prea multe de spus aici, de cort ai nevoie când campezi categoric. Noi am ales un cort de 3 persoane, ca să avem puțin extra spațiu de rucsac. În rest, n-am ales nimic fancy. Am mers pe recomandarea consultantului și am ales un cort de tip dom, acela instalat pe două bețe flexibile, în detrimentul cortului instant, care se instalează în câteva secunde, însă este mai puțin calitativ. Saci de dormit – Cum nu suntem mountaneers avansați, am ales soluții basic pentru aceștia. Eu îmi cumpărasem cu câteva săptămâni înainte un sac de dormit simplu de la Lidl, nimic special, recomandat pentru temperaturi de până la 5 grade Celsius, iar Marius a ales unul din Decathlon, similar.
- Izopren – Eu am mers pe varianta de izopren, așa că am ales unul de o persoană. Cu saltelele gonflabile am traume de când am dormit pe una de mărimea unui pat dublu (și ca lățime, lungime și ca înălțime) o săptămână când m-am mutat în SUA, până mi-a ajuns mobila.
- Saltea gonflabilă – Marius a mers pe varianta de saltea gonflabilă. Încă nu știm dacă regretă sau nu.
- Butelie – O butelie mică pentru a încălzi apa de cafea sau ceai e un must, părerea mea. Nu cred că e vreo ieșire cu cortul fără seri răcoroase numai bune de un ceai cald sau vin fiert și dimineți răcoroase pregătite de o cafea fierbinte și tare.
- Arzător compact – un fel de ochi de aragaz mobil, care se instalează foarte ușor și rapid pe butelia de mai sus. Foarte, foarte folositor. E ușor și se împachetează într-un pachet mic, mic.
- Scaune pliabile pentru camping – nu sunt 100% necesare, dar sunt foaaarte folositoare și comode. Ar merge bine și lângă o masă pliabilă, poate pe data viitoare.
- Headlamp – foarte, foarte utilă. Un must.
Alte lucruri necesare, pe care noi le-am adus de acasă:
- Pernă – noi nu am cumpărat, am adus perne mici de acasă, dar e de pus pe listă dacă nu aveți; sunt și variante gonflabile care par avantajoase pentru drumețiile pe munte,
- Ibric sau un vas în care se poate fierbe apă
- Aparat portabil de cafea Wacaco Nanopresso – achiziția mea preferată de vara asta, un mini espressor super calitativ și drăguț, de 336g, care funcționează fără curent. Mai exact, pompează un shot de espresso în câteva secunde și are nevoie de cafea măcinată și apă fierbinte (pentru care am folosit “aragazul” de mai sus). Mi-a plăcut tare că vine și în culoarea olive, pe lângă altele, care mi se pare foarte apropiată de natură. L-am cărat cu mine în toate drumețiile și ieșirile cu cortul de când îl am, probabil ați observat în Instagram stories, iar uneori îl folosesc chiar și acasă.
- Termos – dacă vreți să păstrați apa caldă pentru cafea/ceai
- Ladă frigorifică – pe care am ținut-o în râul rece cu mâncarea pe parcursul campării
- Tacâmuri
- Farfurii
- Pahare/Căni
- Încă un headlamp pe care-l aveam acasă.
Mai sunt o groază de lucruri folositoare, dar pe care noi nu le-am considerat neapărat necesare pentru fiecare camping trip. Ne gândim, totuși, să cumpărăm și o masă din aceea pliabilă, ne-ar fi prins bine una.
Ce am mâncat?
Nu avem încă set de gătit pe munte și nici n-am vrut să cărăm toată casa după noi, așa că am mâncat mâncare rece și cârnați făcuți la focul de tabără până acum. Am mai mâncat și într-un sat alăturat una din mese, dar plănuim să ne luăm și un set de gătit pe munte, ușor și compact, pentru viitoarele ieșiri.
Cum am găsit loc fain de campare?
Am întrebat profesioniștii unde campează ei. Cunoștințe, prin Insta Stories, pe grupuri de Facebook și unde am mai apucat. Am ales un loc aproape de un loc de parcare, lângă apă, unde să avem și umbră și soare și vecini faini. Când am găsit un loc potrivit, după o scurtă plimbare prin pădure, i-am întrebat pe “vecini” dacă au de gând să asculte muzică tare, să fim siguri că nu avem o experiență proastă de care să aflăm abia după ce ne-am instalat cortul sau după ce s-a întunecat.
Costurile echipamentului de bază de campare?
- Cort – 300 lei
- Izopren – 70 lei
- Saltea gonflabilă de o persoană – 70 lei
- Sac de dormit Lidl – 90 lei
- Sac de dormit Decathlon – 190 lei
- Butelie mare – 35 lei
- Arzător compact – 100 lei
- Lanternă frontală – 50 lei
- Scaune pliabile pentru camping – 60 lei bucata
Costurile totale pentru lucrurile de bază pentru două persoane a echipamentului cumpărat de noi a fost de 1025 lei, iar aparatul portabil de cafea Wacaco Nanopresso costă 369 lei. Nouă ni s-a părut o investiție modestă, bani pe care i-am fi cheltuit pe doar câteva nopți de cazare în România. Sperăm să folosim echipamentul mult mai mult de atât. O listă lungă de locuri faine de campat ne așteaptă 🙂