Nunta pe plaja - schimbul de lei

Ne-am căsătorit în Hawaii – ceremonia pe plajă

Încă din ziua în care ne-am logodit, am decis să facem cununia civilă altfel. Mai discutasem noi, teoretic, că dacă o fi să ne căsătorim, ar trebui să o facem în locația noastră cea mai dragă de pe lumea asta: în Hawaii. Dar abia acum începea să sune a realitate. Eram, așadar, în Azore, pe o insulă în mijlocul Atlanticului, când am început să caut detalii despre nunta pe o insulă din mijlocul Pacificului, în Hawaii. Se poate? Va fi certificatul de căsătorie valabil și în România? Cum pot organiza nunta de pe cealaltă parte a planetei? Cât costă? Ne permitem? Cum va decurge ceremonia? Cum vom fi îmbrăcați? Avem nevoie de martori? Încerc să răspund la cât mai multe întrebări în acest articol, iar dacă ceva nu e clar, lăsați un comentariu și vă răspund cu drag!

Care au fost pașii parcurși?

Primul pas a fost documentarea, bineînțeles. Am încercat să înțeleg costurile, pașii de parcurs, dar și să aflu cam ce ni se potrivește și ce ne place din variantele disponibile. Apoi am început să caut informații despre nunta pe fiecare din insulele din Hawaii, despre oficianții de ceremonii, fotografi, flori și alte servicii. Am citit sute de reviewuri până să aleg ce îmi place, apropo. Așa fac de obicei, vreau să știu the whole picture înainte să aleg ceva, să înțeleg cine sau ce e mai bun și de ce.

După ce am înțeles cum funcționează lucrurile, am ales vendorii cu care vom colabora. Cu maxim 30 zile înainte de data ceremoniei, se aplică online pentru o licență de căsătorie. În acest moment trebuie să știți cine vă va căsători dar și locația și ziua evenimentului. Cam atât trebuie făcut în avans, de acasă.

Nunta pe plaja - sedinta foto
Nunta noastră pe plaja Makua din Hawaii

Iar pe insulă, trebuie ridicat certificatul de căsătorie pentru care s-a aplicat online de la un birou. Pe acesta îl semnați în ziua în care vă veți căsători, după care rămâne la oficiantul de ceremonii, care se va ocupa de legalizarea acestuia.

Certificatul poate apoi fie fi ridicat personal din statul Hawaii, fie livrat prin poștă, acasă. Noi am ales a doua variantă, fiind în mișcare și neștiind exact cât durează să primim certificatul (se estimează 3-4 săptămâni pentru procesare).

Apostila – unele țări, printre care și România, mai au nevoie și de o apostilă, o supralegalizare a unui document. A certificatului de căsătorie, în cazul nostru, pentru a îl putea valida și în România, ulterior. Pentru asta, am mai completat două formulare pe care le-am trimis prin poștă către Statul Hawaii (în mod normal se pot depune la un birou, care era închis, din cauza pandemiei, așa că le-am trimis prin poștă, deși eram în același oraș, în Honolulu).

Sarut Aloha pe plaja in Hawaii
Sărut Aloha – cu buchetul tropical de flori, lei de frunze pentru mire și lei de flori pentru mireasă

Unde am căutat informații?

Păi, am început pe Google. Am căutat informații despre nunta în Hawaii întâi, să văd pe ce insule se poate face, în ce locații, cum decurge și cam care ar fi costurile, care erau foarte importante pentru noi. Apoi, am citit multe bloguri și articole ale businessurilor locale din Hawaii, care își promovau serviciile de nuntă în Hawaii. Am căutat și pe Pinterest poze și articole, sau pe Instagram. Pe Facebook, Youtube, cam oriunde :)). Am avut totuși un an (plus jumătate thanks to covid-19) să plănuiesc totul.

Cum am ales locația?

Insula am ales-o gândindu-ne ce insulă ne-a plăcut cel mai tare data trecută când am fost în Hawaii, pe ce insulă ne-am simțit cel mai bine. Am avut de ales între Maui și Kauai dintre cele 4 insule pe care le știam deja. Maui a fost prima iubire, prima insulă pe care am ajuns și e variată, romantică și aventuroasă. Kauai e insula grădină, de o frumusețe și sălbăticie rară, cea mai puțin vizitată dintre toate, cu cei mai puțini locuitori. Pe noi ne atrag mereu locațiile mai remote, mai sălbatice, așa că am mers pe varianta Kauai, clar. Am ales chiar și de pe insulă o zonă dintre cele mai sălbatice, zona de nord. Plouă cel mai mult acolo, dar asta înseamnă și că e cea mai verde zonă. Da, am riscat să avem o zi ploioasă când ne căsătorim și am mai face-o încă o dată. 

Iar ca plajă, aveam două plaje care ne-au rămas în suflet din partea de nord a insulei – cele mai îndepărtate și remote. Una din ele se află chiar la capătul drumului, când începe Kalalau Trail, dar aceea e mai micuță, cu șanse mai mari de oaspeți necunoscuți. În plus, am aflat rapid de la oficianta de ceremonii că acea plajă nu mai este acceptată ca locație de nuntă, devenind o zonă prea aglomerată. Așa că am ales cealaltă variantă, plaja Tunnels Beach, sub numele popular, sau plaja Makua Beach, sub numele hawaiian. O plajă întinsă, cu nisip alb, apă turcoaz clar și creste dramatice de munți iesind din apă. Perfecțiune pură!

Semnarea certificatului de casatorie in Hawaii
Când am devenit oficial soț și soție în Hawaii

Cum decurge o ceremonie în Hawaii?

Ceremonia de căsătorie în Hawaii poate decurge cam cum vrei tu. Poți să spui cuvinte clasice, sau să reciți versuri, să spuneți jurăminte proprii de căsătorie sau nu. Poate fi în limba engleză, hawaiiană, română, sau orice altă limbă vorbiți. Puteți face schimb de lei (coliere hawaiiene de flori) sau nu, puteți face schimb de inele (verighete) sau nu, puteți face ceremonia hawaiiana a nisipului sau nu. O sumedenie de variante ne-au fost oferite de oficianta noastră de ceremonii, care a fost de un profesionalism ieșit din comun. Ne-a făcut să ne simțim bine pe tot parcursul evenimentului și anului de dinainte, în care am comunicat constant despre nunta noastră și situația pandemică de când aceasta a apărut.

Cum a decurs nunta noastră în Hawaii?

Ceremonia a durat aproximativ 20 minute, după care am mai stat vreo oră jumătate cu fotograful, să facem poze. Am ales să începem ceremonia la ora 16, pentru că știam că soarele apune la ora 18 și am vrut lumina aceea blândă de la apus pentru ceremonie și poze.

Am avut noroc și, deși este iarnă în Hawaii și șansele de ploaie în partea de nord a insulei sunt foarte mari, nu a plouat deloc, până după ce a apus soarele. Ba chiar am avut parte de dublu curcubeu, de două ori, și a fost absolut maaaagic! Unul s-a arătat chiar în timpul ceremoniei, în fața noastră, nici nu pot să vă descriu cât de emoționant a fost. Și încă unul a apărut pe la mijlocul ședinței foto, de parcă nu ne-ar fi ajuns primul. Ne-am simțit privilegiați și suntem, încă, foarte recunoscători pentru momentul acela. 

Curcubeu dublu la ceremonia foto din Hawaii
Curcubeul nostru dublu din timpul ședinței foto, după ceremonie

Pentru că am reușit, după jumătate de an, să reprogramăm într-un final nunta. Pentru că s-a întâmplat să se redeschidă insulele Hawaii pe 15 Octombrie, iar noi să putem plănui vacanța și pleca tocmai în luna noiembrie, în jurul aniversării noastre, astfel încât ne-am căsătorit tocmai în ziua pe care o sărbătoream deja, care acum a devenit o dublă aniversare – 11.11.11 și 11.11.2020, zilele noastre magice și cifre oglindite așa frumos. Pentru că am luat decizia bună la momentul potrivit și am plecat cât de repede am putut, reușind să ne căsătorim la scurt timp înainte să se reînchidă insula Kauai, unde am făcut nunta (singura insulă care a schimbat regulile). Pentru că nu a plouat deloc în timpul ceremoniei. Pentru că, deși fotograful nostru se simțea groaznic în ziua aceea, avem niște poze supeeerbe. Pentru dublul curcubeu x 2. Pentru că, deși unele lucruri au fost plănuite tocmai în ultima zi, a ieșit totul perfect, cu cele mai frumoase flori, păr și machiaj exact cum îmi doream, rochia pe care o visam și așa mai departe. Pentru că ne-am simțit foarte bine, relaxați și ne-am distrat în ziua aceea. Pentru amintiri.

Ceremonia de nunta pe plaja in Hawaii
Curcubeul nostru dublu și emoționant din timpul ceremoniei

Intro – ceremonia a început cu o introducere, cuvinte frumoase despre căsătorie și viața în doi spuse de oficianta de ceremonie.

Întâmpinarea cu Lei – a continuat apoi cu schimbul de Lei (coliere din flori naturale), între mire și mireasă și sărutul aloha, de bun venit. Schimbul de Lei semnifică primirea partenerului în inima, casa și viața mirelui/miresei. O invitație permanentă, care va rămâne mult după ce florile colierelor de flori se vor usca.

Prefața jurămintelor – a urmat o prefață a jurămintelor, în care oficianta de ceremonie ne-a vorbit despre căsătorie, despre împărtășirea valorilor, umorului, afecțiunii și altele. Despre similaritățile, dar și diferențele dintre noi, care ne-au adus împreună.

Declarația de intenție – a urmat declarația de intenție, spusă de fiecare dintre noi doi.

Nunta in SUA - declaratia de intentie

Jurămintele oficiale – iar apoi jurămintele oficiale.

Nunta in SUA - juramintele oficiale

Verighetele – am făcut și schimb de verighete, în timp ce oficianta de ceremonii ne povestea ce semnifică acestea, despre siguranță, protecție, dar și responsabilitatea care vine odată cu uniunea noastră. Ne-am spus și noi câteva cuvinte, apoi am trecut la următoarea parte a ceremoniei.

Ceremonia de amestecare a nisipului - nunta pe plaja
Ceremonia de amestecare a nisipului

Amestecarea nisipului – obicei tradițional încă din anii ‘80, amestecarea nisipului semnifică amestecarea tuturor părților din noi împreună, fără a putea fi separate vreodată. Părțile bune, dar și părțile rele, din copilărie și până în prezent, toate alegerile pe care le-am făcut și pe care celălalt le-a făcut, le acceptăm cu inima deschisă. Marius a luat puțin nisip de sub picioarele mele, iar eu puțin nisip de sub picioarele lui, pe care le-am amestecat. Parte din acesta l-am împrăștiat pe plajă, lăsând o părticică din noi și din amintirea noastră de preț acolo, iar parte din el l-am adus acasă, transferat într-o pungă ziplock în siguranță până la destinație, o cutie din sticlă așezată la loc de cinste în casa noastră. O amintire de preț.

Încheierea – alte cuvinte frumoase despre căsătorie, despre noi, amintindu-ne totodată să nu uităm niciodată ce am simțit când ne-am îndrăgostit unul de altul și ce iubim la celălalt.

Pronunțarea căsătoriei și sărutul – ultimul pas din frumoasa noastră nuntă pe plajă.

Nunta in SUA - pronuntarea casatoriei si sarutul
Happily married in Hawaii
Happily married 🙂

Fun Shoot – a urmat o ședință foto de două ore, soldată cu fotografiile de excepție din articol (plus alte câteva). A fost o aventură ședința noastră foto, cum simțim că e viața noastră în general. Fotograful nu se simțea deloc bine și avea nevoie de pauze regulate, dar, din nu știu ce motiv, nu ne-am stresat absolut deloc pentru asta, nici măcar înaintea cununiei, când nu eram siguri că poate veni. Pur și simplu ne-am bucurat de ziua aceea și de momentele unice și deosebite cu inima deschisă, fără să încercăm să reparăm sau să schimbăm ceva. 

M-am lungit cu vorba în peste 1700 de cuvinte, așa că urmează și partea a doua, în care vă povestesc despre vendorii cu care am colaborat, cum am organizat evenimentul și costurile detaliate ale nunții pe plaja din Hawaii, dar și care sunt pașii pentru a aplica pentru o licență de căsătorie în Hawaii și pentru apostilă. Până atunci, găsiți mai multe poze și detalii din ziua noastră dragă pe Instagram, în Feed și în Highlights.

Pe curând! 🙂

2 Comentarii

  1. Doamne ce mi-a placut povestea voastra! De abia astept sa aflu si continuarea! Ehhh asa zic si eu ceremonie! De-asta nu m-am maritat eu pana acum, daca nu-i in Hawaii, mai bine nu Glumesc, desigur.
    Felicitari! Multa sanatate, fericire si tot ce va doriti sa devina vis implinit!

    • Iti multumim foarte mult! <3 Haha, pai bine ca nu te-ai maritat, inca poti face o ceremonie in Hawaii atunci 😀 Aproape am terminat articolul, maine ar trebui sa apara pe blog!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*