Grecia in vreme de pandemie, cu barca pe Lefkada si Meganisi

Vacanță în Lefkada, Grecia în vreme de pandemie

Bună dimineața din Grecia! 🙂 Într-un articol anterior, povesteam cum am ajuns până aici, dacă am fost sau nu testați, cât am stat la coadă, ce traseu am urmat din Timișoara, etc. Nu mă mai repet, dacă doriți asemenea informații, le găsiți aici. Am plecat spre Grecia într-un mix de remote work și concediu, primul de acest gen. Am petrecut o primă săptămână pe Lefkada, iar acum suntem pe Kefalonia, tot în insulele Ionice. Astăzi vă povestesc despre Lefkada.

Sunt foarte puțini turiști, motiv pentru care noi ne simțim foarte bine! În general, nu doar în perioada aceasta, evităm zonele aglomerate și sezonul de vârf, și ne simțim norocoși să putem explora Grecia la 20-25% din capacitatea turismului în full season (un procent estimat de gazda noastră). Datele acestea sunt din perioada 6-13 iulie, peste încă o săptămână, când am ajuns din nou pe Lefkada, situația era mai aglomerata, cel puțin în Nydri și Lefkada. orașul.

Grecia in vreme de pandemie, plaja Egremni, Lefkada
Plaja Egremni, Lefkada, Grecia

Cazare pe insula Lefkada

Pentru cazare, am ales un sat mic de pe coasta de vest. Citisem că pe coasta de vest sunt cele mai superbe plaje și că acolo e de stat, așa că vă dau același sfat: salvați ceva timp dacă vă cazați pe coasta de vest a Lefkadei. Am deschis, așadar, Google Maps și am ales un sat cam pe la mijlocul coastei, apoi m-am mutat pe Airbnb. Nu am găsit cazare fix în satul ales de mine pe hartă, ci la 2km distanță. Vă recomand cu drag cazarea, este comodă, retrasă, cu gazde de nota 10 și o gradină superbă, din care am și muncit remote în unele zile, de sub un măslin 🙂 Netul este decent, nu zboară, dar am putut munci și m-am putut conecta la ședințe. Numele satului este Dragano, iar link-ul căsuței cu 3 apartamente în care am stat e acesta. Prețul este puțin mai mic dacă rezervați direct la gazdă, decât prin Airbnb, dar dacă totuși preferați această variantă, las aici linkul Airbnb. Am plătit 53€/noapte pe apartament cu dormitor, sufragerie+bucătărie, baie, terasă mare și acces la minunata grădină.

Vis-a-vis de House of Garden, proprietarii au și un magazin mic și cafenea, de unde am băut cea mai decentă cafea de pe Lefkada, în zilele în care am muncit “de acasă”.

Grecia in vreme de pandemie, picnic la plaja Egremni, Lefkada
Picnic cu vedere către plaja Egremni, Lefkada

Transportul pe insula Lefkada

Am ajuns în Grecia cu mașina personală, deci am folosit-o în continuare și pe insulă. Nu am avut niciunde pe insulă taxe de drum sau de parcare, iar după cum am spus în postarea anterioară, de la vama Kulata până pe insula Lefkada am plătit 16,30 euro taxe de drum. Ultima a fost 3 euro parcă, pentru podul subacvatic care leagă continentul de insulă (bonus: nu trebuie luat ferry, e puțin mai complicat în perioada aceasta, plus costisitor). Drumurile sunt adesea abrupte și prea înguste pentru două mașini, dar cu precauție, practicabile.

Mâncarea pe insula Lefkada

La capitolul acesta, ne declaram foarte satisfăcuți. Am evitat 12 ani Grecia, auzind că e ieftină și având ca reper o singură experiență, din liceu, în Paralia Katerini, însă aceasta este cu totul diferită de cea de atunci. Am vrut să confirm, singurul capitol la care Grecia mi se pare ieftină, e la mâncare. Sau foarte decentă, ca preț, comparativ cu alte state europene. Iar raportul calitate preț este genial. Ne plac mult fructele de mare, așa că nu e zi să nu le savurăm. Ne place mult că au o groază de feluri de aperitive și le-am încerca pe toate! Sunt zile în care ne săturăm din aperitive chiar. 

Plătim între 3-5 euro pe un aperitiv generos (ne putem sătura două persoane din 3-4 aperitive), între 13-15 euro pe fel principal cu fructe de mare sau 20 euro un platou de fructe de mare pentru 2 persoane. Un fel principal fără fructe de mare, la taverna din sat unde am mai mâncat prânzul în zilele în care munceam, era 7-9 euro. Nu l-am putut termina. O bere locală, 2.5-3.5 euro. Plătim, așadar, între 20 euro și 35-40 euro pe masă pentru două persoane, încercând o groază de delicii. 

Printre preferatele noastre și ce recomandăm: fructe de mare, fakelaki, salată de brânza feta iute, clasicul tzatziki, salată de vinete (e diferită de a noastră), chifteluțe (aperitiv), kataifi (desert), brânză feta la cuptor 😍, miere de portocal sau de castan din satul Dragano, and so on 😂. Cred că voi scrie de fapt un articol separat pentru foodies, cu detalii despre felurile de mâncare grecești și câteva recomandări faine de restaurante.

Grecia in vreme de pandemie, plaja Gialos, Lefkada
Plaja Gialos, Lefkada, Grecia

De vizitat pe insula Lefkada

Nu am apucat să vizităm chiar tot ce ne-am propus, am luat-o ușor. Dar sunt câteva locuri și experiențe care ne-au cucerit de-a dreptul și trebuie să le recomandăm:

 • Prima este de departe plaja Egremni, distrusă de un cutremur în 2015, care nu mai poate fi accesata decât printr-o excursie organizată de o zi sau mai multe de tip croazieră, cu timp limitat, sau după o drumeție mai sketchy, ultima porțiune fiind pe o sfoară, on your own. Am ales a doua variantă, a fost o aventură și printre cele mai prețioase momente trăite de noi ❤️ Au mai fost doar 2 persoane pe plaja lungă de 3km, deci ne-am simțit ca în paradis. Revin cu un articol dedicat și bine detaliat despre experiența drumeției, pentru cei aventuroși, pentru că trebuie să fiți bine documentați înainte de a face drumeția, sau puteți vedea experiența în stories (highlights Lefkada) pe Instagram @umbluvandra.
 • A doua experiență genială a fost o zi pe mare, o zi în care am închiriat o barcă cu motor doar noi doi, fără skipper și am oprit unde, când și cât am vrut noi. Un motiv pentru care ne doream să ajungem în Grecia e acesta, că poți închiria o barcă cu motor fără să ai nevoie de permis de skipper, nu știu ce alte țări mai permit așa ceva, dar noi am profitat din plin și plănuim să mai profităm și pe Kefalonia. Am plătit 60€ pe barcă și 42€ pe motorină. Am avut barca de la 9 dimineața până la 8 seara. Am luat-o din portul Sivota. Notă: se estimează un consum de 25-35 euro pentru motorină, nu știu cum am reușit noi să consumăm tot rezervorul, cică am ajuns înapoi pe aburi de motorină 😂 Anyway, mai aveam un bidon de 10L în barcă just in case 😁. Am scris mai multe într-un articol separat și despre această experiență și ce am vizitat noi în ziua aceea.
 • Vorbind de portul Sivota, îl recomand. E pitoresc rău ❤️ Tipic grecesc și deloc aglomerat, cel puțin nu în perioada aceasta. Puțin izolat de alte atracții, dar merită, promit.
 • Toate plajele de pe coasta de vest: toate, dar absolut toate au apa aceea de un turcoaz perfect. Lefkada e, de fapt, renumită pentru acest lucru. Cele mai populare sunt:
  • Porto Katsiki (cea mai populară dintre ele)
  • Egremni (greu accesibilă, cea menționată mai sus)
  • Kathisma (tot una dintre cele mai populare, spre deosebire de Porto Katsiki, aceasta e amenajată cu șezlonguri)
  • Gialos (mai mult de localnici, mai sălbatică așa)
  • Milos
  • Agiofili
  • Megali Petra
  • Kavalikefta
  • Avali
 • Egremni viewpoint: chiar dacă nu ajungeți pe plaja Egremni, dacă urmăriți drumul până la Egremni cu Google Maps, veți ajunge la un viewpoint de milioane. Am fost de vreo 3 ori acolo, independent de drumeție, o dată am făcut chiar picnic. Era comod și că era la doar 10 minute de casă, ce-i drept.
 • Rachi: Rachi e un restaurant cu un view de milioane, în special la apus. Recomandăm un apus aici ❤️ Mâncarea e decentă, nu genială, pentru banii dați, dar se poate sta și în zona de bar doar pentru băuturi și pentru apus. Între bar și restaurant e un loc de unde sar din când în când parapantiști, care adaugă un plus viewului. 
 • Agios Nikitas: un sătuc turistic de unde se ajunge și pe Milos Beach, cu multe taverne, magazine și căsuțe cochete. Nouă ni s-a părut cam aglomerat când am fost, abia am găsit un loc de parcare, la a doua încercare.
 • Vasiliki: o altă stațiune turistică, nu ne-a impresionat super tare dar am mâncat foarte bine și ieftin acolo.
 • Vasiliki Observation Deck: ne-am oprit aici la apus, într-o seară după ce am cinat în Vasikili. Cute view, las poze mai jos.
 • Cascada Nidri: nu am mai ajuns la ea din păcate, dar din poze, arată foarte bine. Ceva diferit față de restul atracțiilor de pe insulă.
 • Cape Lefkada: în cel mai sudic punct de pe insulă, oferă o priveliște faină a coastei, de la înălțime.
Grecia in vreme de pandemie, apus la plaja Egremni, Lefkada
Apusul deasupra plajei Egremni, în timpul drumeției de întoarcere
Grecia in vreme de pandemie, plaja Egremni, Lefkada
Plaja Egremni, Lefkada, Grecia

Moneda în Grecia: euro. Se poate plăti și cu cardul în majoritatea locurilor, din ce am vazut. Noi am folosit Revolut și cash.

Sfaturi: aduceți-vă încălțăminte de apă. Sau vă puteți cumpăra, cam de oriunde. Majoritatea plajelor au pietricele, sau și pietricele pe lângă nisip. Acesta e și motivul pentru care apele lor sunt atât de superbe, deci merită 💙 And have fun 💙

Ne auzim în curând cu impresii despre Kefalonia 🙂

Grecia in vreme de pandemie, cu barca pe Lefkada si Meganisi
Cu barca pe Lefkada și Meganisi, fără skipper
Grecia in vreme de pandemie, plaja Egremni, Lefkada
Vedere către plaja Egremni, Lefkada
Grecia in vreme de pandemie, vedere de pe Lefkada spre Kefalonia
Unde mergem mai departe? Acolo! Pe Kefalonia 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*