Rifugio delle Odle Dolomiti Italia

Vacanță în Dolomiți: ghid de călătorie, itinerar și buget

Vara aceasta, pe când valurile de căldură începeau să lovească Europa, noi am ajuns, în sfârșit, într-o zonă mai răcoroasă a Italiei: vacanță în Dolomiți. Ne doream de tare mult timp să vizităm Alpii din Italia și peisajele deosebite pe care le oferă. Am fugit în Dolomiți într-un weekend prelungit, de ziua mea, la finalul lunii iunie. Și ce bine a fost! Dar să vă povestesc toate detaliile practice pentru organizarea unei călătorii pe tărâmul ăsta magic.

 1. Cum ajungem în Dolomiți?
 2. Unde ne cazăm în Dolomiți?
 3. Itinerar 3 zile Dolomiți
 4. Buget de călătorie Dolomiți
Santa Maddalena, Dolomiti
Santa Maddalena Viewpoint, Val di Funes

Cum ajungem în Dolomiți?

Nu am vrut să ne chinuim cu un drum lung cu mașina, așa că am ales să zburăm. Sunt două variante unde se poate zbura în apropierea Dolomiților: Milano și Veneția. Din România avem multe low costuri care ajung în cele două destinații, deci zborurile pot fi chiar ieftine. Din cele două, se mai fac 2-3 ore cu mașina până în Dolomiți, în funcție de destinația finală.

Noi am ales să zburăm Timișoara-Bergamo (Milano), zbor direct cu RyanAir (era cel mai bun preț pentru perioada aleasă de noi). De acolo am închiriat o mașină, chiar din aeroport, cu care ne-am deplasat până în Dolomiți și prin zonă. Mi se pare foarte util să ai o mașină în Dolomiți – nu este ca în Elveția, unde am vizitat multe sate car free. Aici, în Dolomiți, am ajuns cam peste tot cu mașina. Ca de obicei, am căutat cele mai bune prețuri pentru mașini închiriate folosind un motor de căutare. Prețurile au fost mult mai mari decât de obicei, dar măcar am putut vedea care sunt cele mai mici dintre toate. Am închiriat de la Budget.

Am parcurs o mare parte din drum pe autostradă – se plătește pe loc, cash în euro sau cu cardul. Noi am plătit cash. Parcările din Dolomiți costă aproximativ 1.5€ per oră, dar am găsit și gratuite.

Lago di Carezza, Dolomiti
Lago di Carezza, Dolomiti

Unde ne cazăm în Dolomiți?

Rooftop Infinity Pool, La Cort my Dollhouse, Val Gardena
Rooftop Infinity Pool, La Cort my Dollhouse, Val Gardena

Noi am ales să ne cazăm în Val Gardena, o zonă superbă, în jurul căreia se aflau majoritatea locurilor pe care ne doream să le vizităm. Ortisei se numește orășelul lângă care ne-am cazat și este un punct de plecare extraordinar pentru locurile pe care le voi menționa puțin mai jos.

Așadar, am ales o zonă bună de cazare, după care am ales și un hotel minunat – am vrut să ne bucurăm din plin de ce oferă Dolomiții, dar și să ne relaxăm, iar la hotelul pe care l-am ales – La Cort my Dollhouse – le-am găsit pe toate. O cameră extrem de confortabilă, cu balcon și view către Ortisei și Dolomiți, mâncare delicioasă și, cireașa de pe tort, un SPA cu rooftop infinity pool.

Rooftop Infinity Pool, La Cort my Dollhouse, Val Gardena
La Cort my Dollhouse, Val Gardena, Dolomiti

Cum arată o zi în Dolomiți pentru noi: trezirea cu peisajul de vis, un mic dejun bufet suedez sănătos, pe care-l puteam servi fie că ne trezeam devreme fie că aveam o zi mai leneșă (între 7:30am și 11am), urmat de explorarea superbilor Dolomiți. Reveneam la cazare apoi pentru linner (lunch-dinner) între 4pm-7pm, unde găseam un bufet bogat de delicii locale și un main dish tradițional. Ne mutam apoi la ultimul etaj, unde ne răsfățam înotând în piscina infinity sau relaxându-ne în jacuzzi (da, piscina putea deveni cel mai mare jacuzzi în care am fost la o apăsare de buton). Ne bucuram de sauna panoramică, de zona de relaxare și băuturile răcoritoare la discreție.

Rooftop Infinity Pool, La Cort my Dollhouse, Val Gardena
Rooftop Infinity Pool, La Cort my Dollhouse, Val Gardena

Hotelul este unul din cele mai deosebite vizitate de noi, cu un design pe tema Dollhouse – păpuși de lemn pe care localnicii zonei le făceau acum câteva sute de ani, pentru a își hrăni familiile numeroase din vânzările făcute. După o pauză de zeci de ani, tradiția a fost reluată de o localnică, iar hotelul promovează tradiția aceasta. Noi ne-am făcut timp în sejur să citim despre ele și să le admirăm.

Îl găsiți pe Booking.com și au și site propriu, unde puteți verifica disponibilitatea, tipul camerelor și prețurile – La Cort my Dollhouse. Prețul de cazare include micul dejun bufet suedez, bufetul linner (pranzo-cină) și accesul full la SPA, pentru două persoane. Hotelul este adults only (14+ ani), așa că liniștea e la loc de mare cinste.

La Cort my Dollhouse, Val Gardena
La Cort my Dollhouse, Val Gardena, Dolomiti

Itinerar 3 zile Dolomiți

Am petrecut 4 nopți în Dolomiți, dar am avut doar 3 zile full. Așa că am ales cu grijă cele mai frumoase locuri de văzut din Dolomiți, inclusiv scurte drumeții – și una moderată, de aproximativ 3 ore. Nu am fost dezamăgiți de niciunul dintre acestea, sunt chiar mai frumoase decât în poze!

Alpe di Siusi | Seiser Alm, Dolomiti
Alpe di Siusi | Seiser Alm, Dolomiti
 • Val Gardena – zona în care am fost cazați
 • Gardena Pass – Transfăgărășanul Dolomiților, o splendoare! Se poate parca sus, 1.5€ per oră costă, dar tot traseul e minunat.
 • Rifugio delle Odle (Geisler Alm) & Adolf Munkel Trail – drumeție loop de 3 ore, moderată. Superb traseul, iar destinația de la mijlocul circuitului, Rifugio delle Odle, este un vis! Se pleacă pe traseul 36 din Parcheggio Malga Zannes – click pe link pentru coordonatele exacte. Parcarea costă 8€, de la 7am, sau 3€, dupa 1pm. Se plătește la automat, doar cash.
 • Val di Funes – zona cu pitorescul sat Santa Maddalena și drumeția Adolf Munkel Trail, Rifugio delle Odle.
Rifugio delle Odle | Geisler Alm, Dolomiti, Val di Funes, Adolf Munkel Trail
Rifugio delle Odle | Geisler Alm, Dolomiti
 • St. Maddalena – aici recomand o scurtă drumeție de 30 minute de la parcarea din sat până la un viewpoint de poveste, cu biserica Santa Maddalena și Dolomiții în același cadru. Se numește Santa Maddalena Viewpoint, iar dacă dați click pe link, găsiți coordonatele exacte de pe Google Maps.
 • Alpe di Siusi (Seiser Alm) – un platou de o frumusețe rară. Peisaje deosebite la răsărit, cu ceață mistica, dar la fel de superb si in timpul zilei. Imaginile de pe Instagram vorbesc de la sine. Se poate ajunge cu mașina doar după ora 5pm, sau oricând dacă aveți cazare în zonă. Altfel, se ajunge cu telecabina din Seiser Alm Bahn (las coordonatele în link), care costă 20€ dus-întors, de persoană.
Seceda, Dolomiti, Val Gardena
Seceda, Dolomiti
 • Lago di Carezza – un lac micuț, de culoare turcoaz ireală, cu brazi și vârfurile Dolomiților în spatele lui. E o adevărată splendoare! Este o parcare cu plată vis-a-vis de el, costă 1€ pe oră și se pot face scurte drumeții în jurul lacului.
 • Seceda – unul din cei mai faimoși munți, unde sunt nenumărate drumeții. Se poate ajunge prin drumeție, sau cu telecabina din Ortisei. Sunt două telecabine, de fapt. Traseul este Ortisei – Furnes + Furnes – Seceda. Biletul costă 37€ dus-întors, pentru ambele telecabine.

Buget de călătorie Dolomiți

Adolf Munkel Trail, Dolomiti, Rifugio delle Odle
Adolf Munkel Trail, Dolomiti

Cât costă o vacanță în Dolomiți?

Ca să fiu complet sinceră, acesta nu este costul călătoriei noastre, ci costul unei călătorii exact ca a noastră: cu aceleași cazări, traseu, mese, număr de nopți, zboruri. Știți deja că noi avem colaborări pe partea de travel, așa că nu plătim anumite servicii, dar eu afișez costurile pentru ele, să vă fie de folos.

Așadar, acestea sunt costurile unei călătorii de 4 nopți în Dolomiți, cu avionul + mașina închiriată, cu cazări superbe, rooftop infinity pool & SPA, mâncare bună și peisaje de vis, în plin sezon, pentru două persoane:

 • Zbor Timișoara-Milano: 49€ (2 x 11€ zbor dus-întors + 1 bagaj 10kg)
 • Cazare Ortisei: 185€, 1 noapte, cu mic dejun
 • Cazare La Cort my Dollhouse: 576€, 2 nopți, mic dejun și cină bufet + SPA inclus
 • Cazare Bergamo: 117€, 1 noapte
 • Rental Car: 305€, 4 zile
 • Taxă Autostradă Bergamo-Ortisei: 18€
 • Cină Tubladel Ortisei: 121€
 • Cină 2 Pizza: 25€
 • Snack Alpe di Siusi: 22€
 • Drinks & snack Seceda: 25€
 • Snack St Magdalena: 24€
 • Cină Bergamo: 36€
 • Benzină Alpe di Siusi: 42€
 • Taxă Autostradă Dolomiți-Bergamo: 18€
 • Benzină Bergamo: 57€

Total 2 persoane: 1620€

Alpe di Siusi | Seiser Alm, Dolomiti
Alpe di Siusi | Seiser Alm, Dolomiti

Cam atât despre călătoria noastră în Dolomiți. Știm că mai sunt locuri de văzut, dar ne bucurăm să fi văzut chiar și atât – este, într-adevăr, un tărâm magic, de văzut minim o dată în viață! Ne auzim pe Instagram pentru live updates, pe blog ajung puțin mai greu la zi cu poveștile.

Safe travels!

Alpe di Siusi | Seiser Alm, Dolomiti
Panorama Alpe di Siusi | Seiser Alm, Dolomiti
La Cort my Dollhouse, Val Gardena
La Cort my Dollhouse, Val Gardena, Dolomiti
vacanta Ortisel, Val Gardena, Dolomiti
View of Ortisei, from La Cort my Dollhouse

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*