masina SUA San Francisco California roadtrip

Tips and tricks: cum închiriem mașină la un preț bun?

În Martie, închiriasem o mașină pentru 4 zile în Azore cu 35€, și mi se părea un preț extraordinar. Astăzi am închiriat, pentru vacanța din Septembrie în Portugalia, o mașină cu 40€, pentru 7 zile. Am mai plătit 24€ pentru asigurare premium, tot pe 7 zile. Not bad, mi-am zis. Apoi mi-am amintit că în Hawaii închiriasem mașină cu vreo 20$/zi cu taxe, un preț bun pentru SUA. Și mă gândeam dacă ar fi de interes un articol despre cum caut eu mașină de închiriat. Răspunsul a fost un mare DA. So here it is.

masina SUA San Francisco California roadtrip
Mașină închiriată în SUA pentru Highway 1 roadtrip – poză din San Francisco

Să clarificăm câteva expresii foarte relevante, pentru început:

Motor de căutare călătorii = un motor de căutare pentru călătorii este un site care compară prețurile mai multor zboruri/mașini/hoteluri/etc., luate fie de pe site-urile de rezervări, fie de pe site-urile companiilor de închirieri. În unele cazuri, un motor de căutare poate fi și site de rezervări.

Site de rezervări = Site prin care poți rezerva mașină/cazare/zbor etc. În general, acestea adaugă o taxă extra față de compania care vinde serviciul, dar nu e o regulă – se întâmplă să găsești prețuri mai bune pe aceste site-uri, în anumite situații.

Companie de închirieri = compania care îți oferă serviciul în mod direct.

Eu am învățat să mă folosesc de toate trei de mai sus. Adică nu mă pun să caut pe Google toate agențiile care există, ca mai apoi să intru pe fiecare site în parte să verific prețul. Nici măcar doar cu site-urile de rezervări, care au oferte de la mai multe companii, nu mă mulțumesc, ci intru direct pe un motor de căutare. În ziua de azi, există n motoare de căutare, site-uri de rezervări și și mai multe companii de închirieri. Deși fiecare dintre ele, sau majoritatea, oferă căutări și de zboruri, și de mașini, și de cazări sau altele, eu mi-am cam făcut un preferat pentru fiecare în parte. Niște fixuri, le spun eu. Pentru că asta sunt. Nu e unul mai bun decât altul, sunt pur și simplu preferatele mele. Și, așa cum pentru zboruri merg pe Google Flights mereu, pentru închiriat mașini intru totdeauna, prima și prima oară, pe Kayak. Am aflat de el pe când eram studentă, de la gazda noastră din SUA (care era expert în cost savings, haha) și l-am folosit atunci pentru a ne planifica toată vacanța de la finalul programului work and travel din SUA (zboruri și cazări, ca n-aveam atunci bani de închiriat mașină, având sub 25 ani). De atunci, îl folosesc mereu pentru închiriat mașini. Nu pentru cazări, nu pentru zboruri, ci doar pentru mașini. Fixistă 🙂

Intru deci pe Kayak, aleg categoria “Cars”, moneda preferată (euro, în general) și informațiile cheie. Am învățat în timp că Same Drop Off, adică să lași mașina în aceeași locație din care ai ridicat-o, e mult mai avantajos ca preț decât lăsatul mașinii în altă locație (oraș, țară, etc.). Deci în general, aleg same drom off location. Introduc locația. Atenție! Am observat de multe ori și că e mult mai scump să ridici mașina din aeroport decât din oraș, deci dacă e o opțiune să n-o ridicați din aeroport, ar putea să vă salveze câțiva bănuți. Mai departe, data de pick up, data de drop off, și orele. Prețul în general e pe 24h, nu pe zi, deci eu încerc să maximizez timpul ăsta. De exemplu, dacă am ridicat mașina la ora 17, avionul meu e la ora 16:30, aș pune drop off time tot 17, că nu costă niciun ban extra, în caz că mi se amână zborul, sau eu știu ce apare neprevăzut. Click pe search și aștept ca motorul să-și facă treaba, adică să extragă multe date și să-mi afișeze tot ce a găsit. 

Inchiriaza masina ieftin Kayak
Kayak – filtre de căutare

Se aplică apoi filtre, dacă am nevoie de o anume categorie de mașină, sau dacă vreau să debifez anumite companii de închirieri, să am aer condiționat, să plătesc pe loc online, sau când ridic mașina, și câte și mai câte. Eu sunt de obicei super flexibilă. Ce mă interesează pe mine e sortarea: prices – low to high. Adică prețurile în ordine crescătoare. 

Apoi începe distracția. Mă uit prin listă, la categoriile de mașini, număr de uși, pasageri, bagaje, aer condiționat, limitator de km (nu am întâlnit încă), dar mai ales, mă uit la numele companiei care oferă mașina. E sigla lor acolo, lângă poza mașinii, mereu. Intru pe Google și caut, de jos în sus (adică de la cea mai bună ofertă în sus), fiecare companie în parte, până ajung la una cu review-uri satisfăcătoare. N-am întâlnit review-uri perfecte, dar când văd nota 1, mă cam sperii. Mai ales când citesc că ar fi apărut costuri neprevăzute (zgârieturi neștiute, amenzi, sau altele) DUPĂ ce v-ați întors acasă, și au dispărut sume de pe cardul de credit. Aleg deci o companie cu review-uri ok, la un preț cât mai mic. Asta e partea care durează cel mai mult, review-urile. Poți să sari peste, dacă ești curajos/curajoasă. 

Acum observ o diferență, între desktop și mobile. Pe desktop, printre căutări îți apare și site-ul de rezervări. Pe mobile, dai click pe ofertă, apoi poți alege cu care site să rezervi. Eu caut câteva review-uri și despre acestea, mai ales daca nu am auzit niciodată de ele. Am mai observat și diferențe de preț între mobile și desktop, deci merită să le verifici pe ambele.

Mai departe vezi deci oferta completă, verifici toate informațiile (mai ales deposit-ul), alegi o asigurare, dacă vrei, scaun de copil sau GPS, dacă e nevoie și adaugi datele șoferului și datele cardului. În general, cardul trebuie să fie al șoferului și trebuie prezentat când se ridică mașina. Știu că ați întrebat și despre prețurile scaunelor de copii. Nu știu cum poți obține prețuri mai bune, probabil doar dacă verifici fiecare ofertă în parte și le compari… Motoarele de căutare compară fie prețul mașinii pe zi (pe kayak, pe mobil, de exemplu), fie prețul total al mașinii (pe kayak pe desktop). Apoi se adaugă scaun de copil sau altele, și se modifică prețul total. Cam la fel ca adăugatul de bagaj la zbor, adică.

Câteva sfaturi generale, de încheiere, ar fi:

 • Folosește mereu un motor de căutare
 • Folosește filtrul de sortare a căutărilor după preț
 • Cumpără de pe site-ul de rezervări sau agenția cu cel mai bun preț/ofertă, atâta vreme cât au și review-uri ok
 • Caută pe Google review-uri și pentru compania de unde urmează să închiriezi, și pentru site-ul de rezervări de pe care vrei să cumperi
 • Verifică condițiile companiei de închirieri: suma blocată ca deposit (am pățit și să citesc că se cere suma x, dar să nu mi se rețină nimic), tipurile de carduri acceptate, etc.
 • Fii flexibil cu tipul mașinii. Dacă vrei mașină mare, sau mașina X, de culoarea Y, cu siguranță vei scoate mai mulți bani din buzunar
 • Rezervă online, sunt cele mai bune oferte
 • Rezervă din timp

Exemple motoare de căutare:

 • Kayak
 • Orbitz
 • RentalCars
 • Skyscanner
 • Priceline
 • Expedia
 • AutoEurope
 • Etc.

Unele din cele de mai sus, cum ar fi RentalCars, sunt și site-uri de rezervări, adică poți cumpăra direct de pe ele. Altele, cum ar fi Kayak, sunt doar motoare de căutare care compară prețuri și de la companiile de închirieri, și de la site-urile de rezervări. Sper că e de folos informația. Mult spor la căutari! 🙂

Un Comentariu

 1. Pingback: O săptămână în Tenerife la 258 euro: zbor + cazare + rental car – Umblu Vandra

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*