Autorulota Kuku Campers Islanda

Sfaturi pentru o vacanță cu autorulota în Islanda, iarna

De câțiva ani, de când avem Islanda pe bucketlist, am hotărât să o explorăm cu o autorulotă. Pe lângă motivele economice evidente, ni se pare cel mai bun mod de a explora o țară atât de bogată în peisaje ireale și diverse – ghețari, vulcani, cascade, plaje cu nisip negru sau piscine termale de un albastru incredibil. Credem că Islanda trebuie vizitată cel puțin de două ori: o dată iarna și o dată vara, pentru a te bucura de diversitatea sezoanelor. Am început cu o primă vacanță în Islanda iarna, să explorăm peșterile de gheață din The Land of Ice and Fire, care nu pot fi vizitate decât iarna, dar și alte locuri minunate.

Mai jos e o listă cu toate subiectele pe care le voi acoperi în acest articol, dacă vreți să săriți la vreunul anume, click pe el:

Cum închiriem autorulota?

Cascada Seljalandfoss Islanda
Cascada Seljalandfoss

Cultura campării cu o autorulotă în Islanda este destul de populară, astfel încât sunt mai multe firme care închiriază autorulote în Reykjavik, capitala Islandei. Noi am ales firma și în funcție de autorulotă, găsind cea mai potrivită autorulotă pentru noi la Kuku Campers. 

De rezervat se rezervă foarte simplu – online, plata facută cu cardul pe siteul acestora. Am avut de ales între a face întreaga plată la rezervare sau doar 25% din valoare, restul urmând a fi achitat când o ridicăm. Tot acum, se pot alege extras – asigurări de mai multe feluri și diverse obiecte necesare sau folositoare campării. Voi vorbi despre acestea mai pe larg într-o secțiune separată, mai jos. Nu este obligatoriu să le alegeți acum, se pot lua și când ridicați autorulota. Noi am luat unele când am bookuit, altele pe loc, când am ridicat autorulota. Nu se plătește nici o garanție pentru autorulotă la Kuku Campers.

Sfaturi pentru închirierea unei autorulote în Islanda iarna

Kuku Campers Iceland
Kuku Campers – C Campervan si noi

Sunt câteva lucruri de care trebuie să țineți cont când închiriați o autorulotă iarna în Islanda, dar pot fi valabile și în alt sezon: 

  • Un lucru foarte important în sezonul rece este ca aceasta să fie incălzită. La descrierea rulotei, trebuie să identificați un mesaj de overnight heater, sau ceva similar. 
  • Prețurile produselor extra de care aveți nevoie – paturi, saci de dormit, etc. Majoritatea campervanurilor în Islanda, din ce am observat eu, vin fără lenjerie de pat, pernă sau plapumă, ci doar cu saltea. Așadar, e bine să știți dacă trebuie să plătiți pentru acestea, cât costă, sau dacă vreți să le aduceți voi de acasă. Noi am constatat că ar fi fost cam același preț să închiriem cele necesare de la Kuku Campers cu prețul unui bagaj extra de cală, așa că le-am adus pe ale noastre de acasă. Nu au fost chiar un bagaj extra de cală, dar vreo ¾ din el cu siguranță. Oricum, e bine de știut că veți găsi toate cele necesare în același loc de unde ați închiriat autorulota, deci nu veți avea bătăi mari de cap dacă nu vreți.
  • Tipul de autorulotă – după ce ați decis câte persoane veți fi în această călătorie, alegeți o autorulotă potrivită pentru grup. E important să verificați numărul de locuri de dormit și numărul de locuri de transport. Din ce am observat, majoritatea autorulotelor sunt de 2, 3 sau 5 persoane, dar sunt mult mai multe dimensiuni și factori care le diferențiază. Pe siteul celor de la Kuku Campers am găsit nu doar descrierea autorulotei, ci și multe poze și chiar câte un filmuleț cu prezentarea mașinii, ceea ce pe mine m-a ajutat foarte mult – îmi place să vizualizez spațiul în care voi locui :)) După ce am vizualizat acestea, noi am ales o autorulotă de 5 persoane pentru noi doi (Campervan C, dacă vreți să îl vedeți), pentru a avea mai mult spațiu – în special spațiul acesta de stat în picioare când gătești și zona de luat masa mi-au plăcut, fiind iarnă. Vara, am alege probabil un campervan mai micuț, pentru că putem găti și afară, lângă campervan. Prețul plătit de noi în luna Noiembrie a fost de 1030 euro pentru o săptămână, dar cele mai mici autorulote aveau prețuri începând de la 430 euro.
  • 4×4 – dacă plănuiți să mergeți pe drumuri mai proaste, dar și pentru extra siguranță, un 4×4 poate fi foarte folositor în Islanda. Noi nu am avut 4×4 de data aceasta, dar dacă revenim cândva vara ne gândim serios să luam unul, pentru a putea ajunge și în zonele de munte.
  • Frigider, aragaz și alte ustensile necesare – asigurați-vă că sunt incluse, dacă nu plănuiți să mâncați doar în oraș. Iar dacă veți dori să salvați niște bănuți, sigur veți găti majoritatea meselor în campervan sau camping. Din observațiile mele, toate autorulotele aveau aragaz (de diferite dimensiuni), dar nu toate aveau frigider, deci nu uitați să verificați.
  • Vremea este capricioasă mereu în Islanda, dar iarna poate fi chiar periculoasă. Cel mai mare dușman mi s-a părut vântul, care efectiv te poate muta din loc. Am avut două nopți în care ne-a legănat autorulota, de-a dreptul, iar în alte zile abia puteam păstra banda pe șosea, când bătea vântul din lateral. Cert e că e atât de comun să fie vânt puternic, că veți fi sfătuiți când ridicați autorulota (cel puțin asa s-a întâmplat în cazul nostru) cum să o parcați când e vânt puternic: cu parbrizul către direcția de vânt, nu cu lateralul. Și grijă mare cum deschideți ușa când e vânt – e așa comun să fie zdrobită de vânt, că există o asigurare specială pentru asta. Doamna de la Kuku Campers ne-a spus să verificăm mereu de unde bate vântul și să ținem de ușă cu ambele mâini. Ne-a fost foarte de folos sfatul. Site-ul oficial unde puteți verifica vremea pentru Islanda, foarte bine pus la punct și cu informații curente este en.vedur.is – salvați-l, e de mare folos.
  • Drumurile 
    • Islanda stă bine la capitolul drumuri, cu o autostradă în formă de inel ce face înconjurul țării numită Ring Road. Dar sunt și multe drumuri de pietriș, sau așa numitele F Roads, adică drumuri de munte, care duc către interiorul țării. F Roads sunt în general drumuri foarte proaste, cu multe gropi, de pământ/pietriș, care uneori traversează chiar și râuri. Pe aceste F Roads nu ai voie decât cu mașina 4×4, așa că noi nu am intrat pe niciunul. 
    • Este comun să se închidă drumuri în Islanda din cauza vremii, așa că cel mai bun prieten al nostru a fost siteul road.is, unde verificam constant starea drumurilor. Foarte important iarna, dar nu numai.
  • Profită de reducerile la benzinării – Kuku Campers oferă reduceri la mai multe benzinării pe care le găsești peste tot prin țară, nu uita să le folosești. Noi am făcut 1875km într-o săptămână și am cheltuit 295 euro pe benzină. Mașina consumă cam 10%.
  • Alimentează când vezi o benzinărie – este un sfat pe care l-am citit destul de des și, într-adevăr, în unele zone e absolut pustiu sute de km, chiar și pe autostradă. Cu toate astea, mașina noastră avea un rezervor mare și nu consuma enorm, astfel încât noi am alimentat de 3 ori în total toată vacanța.

Cum ne-am încălzit?

Blue Lagoon Islanda
Blue Lagoon Islanda

O întrebare primită des – am spus mai sus că am închiriat o autorulotă cu încălzire – overnight heater. Aceasta funcționa pe o baterie separată care se încarcă în timpul mersului, în 2-3 ore și are o autonomie de 9-15 ore, ni s-a spus. Noi îl foloseam toată seara (de pe la 17-18 când ajungeam în campsite, în unele seri), până a doua zi dimineața. Nu am rămas niciodată fără baterie și nici frig nu ne-a fost – de cele mai multe ori, nu puteam ține căldura pe maxim, cum ni s-a sugerat, era mult prea cald.

Am spus mai sus și că am venit cu sacii de dormit – aceștia nu erau pentru sezonul rece, ci pentru temperaturi de aproximativ 10 grade. Deci cam ca o plapumă normală de acasă. Ne-au ținut și aceștia de cald, dar sigur încălzitorul integrat în autorulotă a făcut totul.

Cum ajung de la aeroport la biroul de închirieri?

Biroul Kuku Campers Reykjavik
Biroul Kuku Campers – Reykjavik

Autorulotele nu se închiriază din aeroport, ci din Reykjavik, care e la aproximativ o oră de aeroportul Keflavik. Sunt mai multe moduri de a ajunge de la aeroportul international Keflavik la biroul de închirieri:

  • Cu shuttle oferit de firma de la care ați închiriat autorulota, care în cazul nostru a costat 35 euro (pentru amândoi), one way. Acesta poate fi folosit doar în intervalul în care este deschis biroul firmei și se poate rezerva când rezervați și mașina sau când o ridicați, pentru plecare.
  • Cu autobuzul public, prețul fiind de 13 euro de persoană.
  • Cu taxi, dar este extrem de scump – în jur de 200 euro de la aeroport în Reykjavik.
  • Cu shuttle privat.

Este bine de știut că autorulota nu se poate închiria la orice oră ajungi, ci doar în intervalul în care este deschis biroul firmei – în cazul nostru, Kuku Campers are program zilnic de la 8 la 18. Așadar, dacă zborul tău ajunge în afara acestui interval orar, e posibil să ai nevoie de o noapte de cazare. Nouă ni s-a întâmplat, zborul din Budapesta ajungând în jurul orei 20.

Așadar, noi am fost nevoiți să folosim autobuzul public când am ajuns, plătind 26 euro pentru amândoi și shuttle când am plecat, cu 35 euro pentru amândoi. Mai există și o a treia variantă, de a sta o noapte lângă aeroport și a lua shuttle a doua zi dimineața, însă nouă ni s-a părut mai inconfortabil așa, negăsind un hotel chiar lângă aeroport, unde să putem ajunge pe jos. Bineînțeles, cel mai comod a fost cu shuttle de la Kuku Campers, care ne-a dus din parcarea unde am lăsat mașina până în fața aeroportului.

Nici cu autobuzul public nu a fost rău, a venit la fix și am avut chiar și wifi în el, dar am schimbat linia la un moment dat. Am așteptat doar vreo două minute între autobuze, dar tot a trebuit să ne mutăm bagajele dintr-un autobuz în altul.

Dacă sunteți interesați de autobuzul public, linia 55 merge din aeroport în Reykjavik, apoi am luat o conexiune cu linia 1 pentru a ajunge mai aproape de hotel. Traseul durează aproximativ o oră, iar biletele se pot cumpăra direct de la șofer, plata făcându-se cu cardul. Biletul de 13 euro este valabil două ore, pe ambele linii iar firma care se ocupă de transportul public în Islanda se numește Straeto – au și o aplicație unde puteți cumpăra în avans bilete, să plănuiți traseul și altele.

Ce găsești într-o autorulotă Kuku Campers

Vacanta cu autorulota in Islanda
In interiorul autorulotei Kuku Campers – C Campervan

Când închiriezi o autorulotă de la Kuku Campers, găsești cu siguranță în ea un aragaz (dimensiunea depinde de autorulotă) și toate cele necesare pentru gătit și mâncat, pentru numărul de persoane maxim care încape în mașină. Tigăi, oale, tacâmuri, farfurii, boluri, pahare, fund de lemn și alte ustensile necesare se găsesc în autorulotă. Un pat cu saltea pe care puteți dormi este mereu inclus, însă nu și lenjeria de pat/sacii de dormit, care se pot închiria pentru un preț suplimentar. Detergent de vase, burete, o mătură mică și un făraș pentru a păstra autorulota curată sunt și ele incluse.

Extras

Aurora Boreala in Islanda
Aurora Boreala in Islanda

Pe lângă cele menționate mai sus ca fiind incluse în pachet când închiriezi autorulota, mai sunt câteva chestii extra care ți-ar putea fi folositoare. Las aici linkul cu toate produsele extra care pot fi închiriate/cumpărate de la Kuku Campers, iar mai jos menționez câteva mai importante:

  • Sac de dormit – dacă nu vă aduceți de acasă sau nu aveți loc în bagaj, foarte necesar – am menționat mai sus că autorulota vine doar cu saltea
  • Pernă
  • Pătură – pentru extra comfort, nu super necesar
  • Frigider – dacă nu e inclus, se poate închiria separat
  • Prosop – în caz că nu aduceți de acasă
  • Butelie mică de gaz pentru gătit – pentru autorulota C din portofoliul lor, am avut butelii CP250 și ni s-a spus că una ne ține 2-3 zile. Am consumat însă doar una într-o săptămână, pentru că am gătit în unele zile în bucătăria din campsite, iar cu câteva ocazii am mâncat și în oraș. Oricum, am gătit de cel puțin 10 ori în autorulotă, deci ne-a ținut ceva. Am avut 2 butelii cumpărate și aș face la fel și data viitoare, să fiu sigură că ne ajung. Dar în caz că rămâneți fără, se găsesc de cumpărat și în benzinării.
  • Router wifi – foarte folositor dacă vreți să conectați mai multe deviceuri. Noi am cumpărat o cartelă sim locală și am adăugat-o în telefon ca sim card secundar, apoi am făcut hotspot. Ne-am descurcat și așa.
  • Invertor de putere – mie mi-a fost foarte folositor, nu aveam încărcător de telefon cu ieșire USB la mine, așa că am folosit acesta ca să-mi încarc telefonul în timpul mersului, dar e opțional.

Asigurări disponibile pentru autorulotă în Islanda

Drumurile in Islanda
Drum prin munti, iarna in Islanda

Din categoria de asigurări, foarte importantă în Islanda, în orice sezon, este asigurarea pentru drumurile de pietriș – Gravel Protection. Se întâmplă foarte des să sară pietricele de pe drumurile acestea în parbriz și să-l ciobească, așa că și noi am luat această asigurare. Mai sunt și asigurări pentru furtuni de nisip și multe alte pachete opționale, iar asigurarea Collision Damage Waiver este inclusă. Vă las aici un link să le verificați pe toate înainte să alegeți vreuna.

Sfaturi pentru camparea în Islanda iarna

Búðakirkja Islanda
Biserica Neagra Búðakirkja Islanda

Camparea în Islanda este ilegală în afara campsiteurilor, așa că e important să știți care sunt acestea. În general, am fi folosit aplicația Park4Night, însă iarna nu sunt toate campingurile deschise. Așa că am folosit aproape exclusiv o hartă făcută de cei de la Kuku Campers, care include toate campsiteurile deschise iarna din Islanda. Vă las aici linkul unde o găsiți și vă spun ca e mandatory pentru camparea în Islanda iarna. Chiar și așa, vă sfătuiesc să sunați mereu înainte să mergeți într-un campsite, să verificați dacă e deschis și dacă merge dușul – iarna se întâmplă să nu, dacă sunt înghețate țevile, în unele campsiteuri.

Review Campsiteuri din vacanța noastră în Islanda

Grindavik Campsite Islanda
Grindavik Campsite Islanda

M-au întrebat multe persoane și în ce campsiteuri am stat noi în Islanda. Nu am stat mereu în cele mai bune, ci am stat unde ni s-a terminat ziua. Mai aveam câteva pe listă care-mi plăceau mult și în care aș fi vrut să ajung, dar ne-ar fi stricat planurile cu traseul și vânatul aurorei boreale. Las mai jos lista celor în care am stat și un scurt review despre fiecare:

  • Hotel Fljótshlið and Smáratún Campsite – locația e drăguță, la o fermă, dar dușurile nu funcționau și baia (o toaletă și o chiuvetă) și bucătăria nu erau cele mai curate. Bucătăria era complet utilată. Am fost singurii clienți și am plătit 3000 ISK (20 euro) pe noapte pentru două persoane.
  • Kirkjubær II Campground – aici ne-a plăcut tare mult, era curățenie, iar în bucătărie era și o zonă cu multe prize pentru încărcat telefoane/laptopuri/aparate foto etc. Bucătăria era complet utilată. Singurul minus e că dușul a fost cu monezi, 300 ISK 5 minute – le-am cumpărat de la ei însă, nu am avut cash primele 5 zile ale vacanței. Ne-a costat 3600 ISK (25 euro) camparea pentru două persoane, cu duș inclus.  Check in de la ora 18 la ora 21-22.
  • Egilsstaðir Campsite – aici baia era mare și curată, însă bucătăria foarte mică și nu prea îngrijită. Nu era aragaz în bucătărie și erau doar două mese mici de câte 2 persoane. Ne-a costat 4000 ISK (27 euro) pentru două persoane, iar rezervarea și plata se face doar online.
  • Búðardalur Campsite – un camping foarte mic lângă curtea unei școli. Bucătăria era minusculă, am spălat doar vase în ea. Două toalete și două dușuri unisex. A costat 3600 ISK (25 euro) și a fost singurul loc unde nu am putut plăti cu cardul, nu le-a mers POSul.
  • Grindavik Campsite – cred că acesta a fost preferatul nostru – foarte aproape de aeroport, Blue Lagoon și vulcanul care a erupt anul acesta, cu utilități foarte îngrijite, bucătărie spațioasă cu spații de încărcat electronicele, în care se intră doar fără pantofi.

Cam atât despre experiența noastră cu autorulota iarna în Islanda. Sperăm că am răspuns la toate întrebările și curiozitățile dar, dacă mai sunt, lăsați-le în comentarii și răspundem cu drag. Iar mai multe (foarte multe) materiale foto și video găsiți la noi pe Instagram.

Pestera de gheata Vatnajokull
Pestera de gheata din cel mai mare ghetar european, accesibila doar ianra

Safe travels! 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*