cliff jumping Venus Pool Road to Hana Maui Hawaii

Maui, Hawaii – un vis devenit realitate

Ştii momentul acela când te trezeşti într-un loc şi ai impresia că visezi, că nu e real? Asta mi s-a întâmplat mie când am aterizat pe Maui, o insulă din Hawaii, deşi plănuisem vacanţa asta mai bine de un an.

Era Noiembrie, iar ruta de zbor la cel mai bun preţ, către Hawaii, era din San Francisco, aşa că am decis să petrecem câteva zile înainte în minunatul San Francisco. Patinoar, brazi împodobiţi, ornamente şi beculeţe de Crăciun, peste tot. Era spiritul Crăciunului! Cum puteam fi, după 5 ore de zbor şi $378, pe o plajă din Hawaii, la 28 de grade Celsius?!

Ne-am trezit dis-de-dimineaţă pentru prima noastră zi de plajă. Am condus vreo 30 minute şi am ajuns. Mie tot nu-mi venea să cred! Era o plajă pustie, şi arăta exact ca în filme. Palmieri, nisip auriu, apă clară, albastră. Şi se simţea şi mai bine: vreo 28 de grade afară şi vreo 27 de grade temperatura apei. Am făcut câteva poze şi filmuleţe în dimineaţa aceea, au rămas preferatele mele din toată vacanţa. Las aici câteva:

plaja exotica Ulua Maui Hawaii SUA
Ulua Beach, Maui, Hawaii
plaja exotica Ulua Maui Hawaii SUA
Ulua Beach, Maui, Hawaii
plaja exotica Ulua Maui Hawaii SUA
Ulua Beach, Maui, Hawaii
plaja exotica Ulua Maui Hawaii SUA
Ulua Beach, Maui, Hawaii
plaja Ulua Maui Hawaii SUA
Ulua Beach, Maui, Hawaii

Ne-am bucurat de plaja aceea toată dimineaţa, pâna s-a înnorat, după care am decis să mai explorăm din insulă, în căutarea vremii mai frumoase. Vremea e foarte schimbătoare pe insule, aşa că, dacă te trezeşti într-o zonă înnorată, nu trebuie decât să conduci o jumătate de oră şi ai şi scăpat de vremea rea. Noi am aplicat regula asta întreaga vacanţă, aşa că mereu ne-am bucurat de vreme superbă. Singurul moment când am prins ploaie, care ne-a şi încântat, a fost când am intrat într-o pădure tropicală, care-şi urmează propriile condiţii meteo.

padure tropicala in Maui Hawaii SUA
Intrare într-o pădure tropicală din N-V insulei
padure tropicala Maui Hawaii SUA
Pădure tropicală
padure tropicala Maui Hawaii SUA
Pădure tropicală
padure tropicala Maui Hawaii SUA
Pădure tropicală

Un alt lucru pe care l-am învăţat conducând pe o insulă mică, cum e Maui, e să claxonăm în fiecare curbă. Drumul fiind foarte îngust şi plin de serpentine pe întreagă coastă, claxonul semnaliza şoferul care vine din sens opus că urmează să treci, ca acesta să încetinească, evitând un posibil impact.

Dar cu siguranţă cel mai palpitant a fost când am făcut o mică drumeţie pe o proprietate privată, apoi printr-o pădurice, până la o piscină naturală de unde am sărit de pe stânci! Când ajungeţi pe insula Maui, să nu cumva să rataţi locul acesta! Se porneşte pe faimosul Road to Hana, sau Hana Highway, se pune punct de oprire pe Google Maps la Venus Pool (sau Waioka Pond), se caută insistent un loc de parcare care să nu încurce traficul (nu e nimic amenajat în zonă), se parchează, se sare un gărduleţ de ciment, se trece prin alt gard rupt, fără să stricăm nimic, prin pădurice şi în  aproximativ 5 minute, am ajuns. De menţionat că mica drumeţie până la Waioka Pond este pe o proprietate privată (de aici gardurile) şi este de bun simţ să nu stricăm nimic. Ajunşi la capătul drumeţiei, veţi găsi locuri de sărit de pe stânci în apă, de la înălţimi de aproximativ 5,10, 15, 25 feet, sau aproximativ 1.5m, 3m, 4.57m, 7.68m.

cliff jumping Venus Pool Road to Hana Maui Hawaii
Venus Pool, Road to Hana, Maui, Hawaii
cliff jumping Venus Pool Road to Hana Maui Hawaii
Venus Pool, Road to Hana, Maui, Hawaii
cliff jumping Venus Pool Road to Hana Maui Hawaii
Venus Pool, Maui, Hawaii
cliff jumping Venus Pool Road to Hana Maui Hawaii
Venus Pool, Maui, Hawaii

Şi, cum noi nu ne săturam de apă, stânci, şi sărituri de pe stânci în apă, Maui ne oferă încă o minune a naturii – 7 Pools. Situată tot pe Road to Hana, 7 Pools este, ai ghicit!, formată din 7 piscine naturale. În unele poţi sări sau înota, iar altele sunt doar de admirat. Apa în aceste piscine este însă foarte rece, fiind curgătoare şi dulce. Băieţii au sărit de pe o cascadă foarte înaltă aici, eu m-am mulţumit filmându-i. Personal, nu mi-a plăcut atât de mult să mă joc în apă aici, pentru că era foarte aglomerat, spre deosebire de Venus Pool, unde eram doar noi şi o familie mai numeroasă.

Seven Sacred Pools Maui Hawaii
Seven Sacred Pools
Seven Sacred Pools Maui Hawaii
Seven Sacred Pools

Road to Hana – sunt o groază de tururi organizate la preţuri de peste $100 pentru a parcurge şi vizita împrejurimile drumului ce duce la Hana. Însă dacă ai o maşină, categoric nu ai niciun motiv să plăteşti. Noi l-am parcurs cu maşina închiriată şi am făcut multe drumeţii singuri, care sunt foarte bine marcate, cu locuri de parcare amenajate pe marginea drumului şi cu mulţi alţi vizitatori. Uneori, ne-am mai lipit de câte un grup să ascultăm câte o legendă. Fiţi doar pregătiţi cu apă şi nişte pantofi buni de drumeţie. Chiar şi aşa, e posibil să te împotmoleşti şi să ajungi cu pantofii maro, în loc de roz, ca mine.

drumetie pe road to Hana Maui Hawaii
După o drumeţie într-o pădure tropicală, undeva pe Road to Hana
road to Hana Maui Hawaii
Roat to Hana, Maui
Roat to Hana Maui Hawaii
Roat to Hana
Drumetie pe Road to Hana Maui Hawaii
Drumeţie pe Road to Hana

Zborul San Francisco-Kahului(Maui), Honolulu(Oahu)-San Francisco şi toate zborurile dintre insule au fost cu Hawaiian Airlines, care aveau cele mai bune preţuri. Am urmărit preţul zborurilor câteva luni, ca de obicei, şi le-am cumpărat în Iulie pentru excursia din Noiembrie, deci cu 4 luni înainte.

Cazările le-am luat pe toate prin booking.com, având ofertele cele mai ok pentru numărul de persoane care eram. Preţurile diferă de la insulă la insulă, cea mai scumpă fiind insula Oahu, care e şi cea mai populară, cu Honolulu un oraş metropolitan dezvoltat, iar cea mai ieftină insula Kauai, care e şi cea mai sălbatică şi puţin dezvoltată, şi de departe – cea mai frumoasă.

Pentru a ne deplasa pe insula Maui, am închiriat o maşină categoria Economy de la Hertz, care ne-a costat $77 pentru 3 zile (deci aproximativ $26 pe zi). Benzină am consumat în aceste 3 zile, explorând toată insula, de $24. Deci în total am cheltuit $101/număr de persoane pentru transportul pe insula Maui. Asigurare pentru maşină nu am cumpărat, pentru că am folosit asigurarea pentru rental cars oferită de cardul de credit. Funcţionează aşa: deschizi card de credit, plăteşti maşina închiriată cu acest card, iar agenţia bancară îţi acoperă asigurarea basic pentru maşinile închiriate în acest mod. Însă nu toate agenţiile bancare au această ofertă. Eu am deschis acest card special pentru că îmi acoperea asigurările, şi m-a scutit de mulţi bani! În plus, nu avea dobândă şi nici taxă anuală sau vreo altă taxă, deci nu mi-a fost decât de ajutor!

În Hawaii, fiind unul din Statele Unite ale Americii, este nevoie de viză. Aceasta se obţine la Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bucureşti, iar procesul este puţin mai complicat, în sensul că sunt multe documente de pregătit şi formulare de completat, pe lângă interviu. Costul acesteia este de aproximativ $180-$200.

Iar în încheiere, dacă ar fi să fac o listă cu cele mai faine locuri şi experienţe din călătoria pe Maui, acestea ar fi: { Road to Hana, Venus Pool, 7 Pools, Ulua Beach, Nakalele Blowhole, drumeţii prin pădurile tropicale, drumeţia din pădurea de bamboo }

Mahalo, Maui! Until next time!

Plaja din N-V insulei Maui Hawaii
Plajă din N-V insulei
Maui Hawaii SUA peisaj
Maui, Hawaii
Maui Hawaii SUA peisaj
Maui, Hawaii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*