Apusul de la Popeye's Village Malta

Malta – ţara din mijlocul Mediteranei

Ţara cu cei mai mulţi locuitori/suprafaţă din Europa? Situată în mijlocul mării Mediterane, cu o suprafaţă de puţin peste 316 km^2 şi o populaţie de aproape 400.000 de locuitori, Malta îndeplineşte această condiţie.

Limba naţională este malteza, în timp ce limba oficială este engleza, făcând Malta o ţară uşor de vizitat, dat fiind numărul mare de vorbitori de limba engleză.

Doar 3 dintre insule sunt locuite, multe din celelalte având o dimensiune de 0.0050 km^2, sau chiar mai puţin. Cele 3 insule principale sunt: Malta, Gozo şi Comino.

Ca să ajungem în Malta, am luat un zbor direct Budapesta – Valletta, la preţul de  175€, cu bagaj de cală inclus. Mai sunt preţuri bune şi din Belgrad sau Bucureşti, dar cel mai ieftin pentru perioada aleasă de noi era din Budapesta. Nu uita să verifici şi celelalte locaţii când cauţi un zbor şi să ai date cât mai flexibile! WizzAir şi Ryanair au cele mai bune preţuri, din ce am observat eu.

Pentru că insula Malta este recunoscută pentru viaţa de noapte şi stilul alert de viaţă, aglomeraţie, etc., noi am decis să ne stabilim pe insula Gozo în săptămâna în care am vrut să descoperim Malta – ţara. Gozo este de departe mai liniştită şi mai puţin aglomerată, dar şi mai sălbatică – drumuri proaste, iluminat stradal doar pe alocuri, magazine şi restaurante mai puţine – exact ce ne doream! Este deci şi mult mai accesibilă ca preţ.

Peisaj vila insula Gozo Malta
Peisaj de la vila în care am stat

Aici, pe Gozo, am găsit vila perfectă de închiriat – construită în secolul 18, cu piscină, 4 dormitoare (3 duble, 1 twin), 4 băi, bucătărie, living, laundry room, terasă pe acoperiş şi o curte superbă cu grătar, şezlonguri, situată într-un cartier aproape pustiu, cu vedere la mare, şi cu câteva pisici care s-au lipit repede de noi . Am plătit 1450€ pentru toată vila, 7 nopţi şi am închiriat-o de pe HomeAway. De menţionat că aceeaşi vilă (şi multe altele) erau şi pe Airbnb, la preţuri cu câteva sute de euro în plus.

terasa vilei Gozo Malta din secolul XVIII
Vila din Malta, construită în secolul XVIII
terasa vilei Gozo Malta din secolul XVIII
Terasa de pe acoperişul vilei

Pentru că e mai important pentru noi să vedem şi să experimentăm lucruri noi, nu am folosit vila cu piscină şi vedere la mare doar ca să ne relaxăm. Am pornit aşadar în explorarea Maltei. În prima zi, am decis să vizităm una din cele mai frumoase plaje de pe insula Gozo – Ramla Bay. Cu o apă clară şi o temperatură a apei de 26 de grade Celsius, ne-am aruncat în Marea Mediterană unde ne-am jucat pană spre după-masă, când ne-am întors la castelul nostru pentru un grătar cu iz de Malta.

A doua zi, am decis să ne aventurăm puţin mai mult. Am luat ferry-ul (5€/persoană şi 15€/ maşină+şofer) şi am ajuns pe Malta, unde am condus până în sud, la Saint Peter’s Pool – o piscină naturală înconjurată de stânci de unde, ghici ce, puteam sari! 😀 Distracţia abia începea. Am petrecut mai mult de jumătate de zi jucându-ne aici, şi am mai fi stat! Dar Valletta, capitala de doar 0.8 km^2 a Maltei – cea mai mică capitală din lume – ne aştepta. Ne-am plimbat pe străduţele înguste ale Vallettei, am savurat o prânzo-cină delicioasă cu fructe de mare la un restaurant chic şi ne-am tras nişte super poze! Pe drumul spre Gozo, ne-am oprit la Popeye’s Village, de unde am urmărit apusul. Am ajuns ‘acasă’ extenuaţi.

Valletta Malta Strada Cladiri
Valletta, Malta
Apusul de la Popeye's Village Malta
Apusul de la Popeye’s Village
Apusul de la Popeye's Village Malta
Apusul de la Popeye’s Village

În următoarea zi, am ales o locaţie şi mai interesantă! În acelaşi loc unde obişnuia să vegheze grandioasa stâncă Azure Window, care s-a prăbuşit în primăvara acestui an, am găsit o altă piscină naturală, Blue Hole. Nu doar că am putut sări în voie de pe stânci, dar ce view subacvatic am avut! Având 16 metri în adâncime, e locaţia ideală pentru scuba diveri! Îngheţată, băuturi reci, şi mai multă îngheţată! Scurtă vizită în Cittadella din Victoria (cel mai mare oraş de pe Gozo) unde încercăm preparatul local: iepurele gozitan! Mai încercăm şi brânza de capră, şi o bere  locală. Toată mâncarea este foarte sărată!

Citadella Victoria insula Gozo Malta
Citadella, Victoria – insula Gozo
Citadella Victoria insula Gozo Malta
Citadella, Victoria – cel mai mare oraş de pe insula Gozo

În sfârşit, a venit vremea să vizităm insula Comino! Blue Lagoon şi Crystal Lagoon, here we come! Am închiriat o barcă privată (cu ‘şofer’ cu tot!) şi am făcut înconjurul insulei, oprindu-ne oriunde voiam să explorăm adâncurile şi să ne perfecţionăm săritura cap (unii mai mult decât alţii :D). Blue Lagoon e de un albastru impecabil, ne-a furat ochii din primul minut, iar Crystal Lagoon a fost cireaşa de pe tort! Lumea subacvatică si peşterile ne-au impresionat teribil. A fost probabil cea mai frumoasă zi. La întoarcere, am mâncat în cel mai bun restaurant întâlnit pe insula Gozo – Porto Vecchio, în portul Mgarr, de unde pleacă şi ferry-ul spre insula Malta. Fructe de mare, peşte, paste, risotto – toate gătite perfect şi foarte, foarte proaspete, cocktailuri colorate şi delicioase, view de poveste şi serviciu impecabil – toate la un preţ decent! Am revenit aici şi altădată.

Snorkel Blue Lagoon insula Comino Malta
Blue Lagoon, Comino, Malta

Maşina pentru călătorie am închiriat-o din aeroport la aterizare şi am predat-o tot acolo, la plecare. Am rezervat-o şi plătit-o dinainte, pentru că preţul e mereu mai bun aşa. Ne-au costat 294€ ambele maşini, cu tot cu asigurări. Garanţia a fost mult mai mult decât oriunde am mai închiriat eu maşină, şi anume 1350€ pe un card de credit. Eu nu aveam o limită aşa de mare pe cardul meu de credit, aşa că am adăugat bani extra, care au fost blocaţi timp de o lună de la data ridicării maşinii, după care am cheltuit surplusul acasă.

Moneda: Euro

Limbi vorbite: malteză + engleză

Stil de condus: Britanic, pe banda stângă

Sfat: rent a car!

Plajă retrasă, greu accesibilă cu maşina, de pe Gozo: San Blas Bay

Mdina orasul cetate Malta
Mdina, oraşul cetate
Popeye Village insula Malta
Popeye’s Village, insula Malta

Un Comentariu

  1. Pingback: Zbor direct Bucureşti – Malta – Bucureşti în luna Mai – de la 80€ – Umblu Vandra

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*