sfaturi vacanta in Sardinia Italia

Insula Sardinia, Italia – cum te pregătești pentru prima vacanță

Când am ales Sardinia ca destinație de vacanță, nu ne-a trecut prin cap că e o insulă atât de mare, că avem multe variante de a zbura către insulă și că o săptămână nu ne va ajunge să o explorăm pe toată. Am aflat lucrurile acestea pe parcurs, iar astăzi vă povestesc puțin despre elementele cheie pentru a avea o vacanță reușită în Sardinia.

Alege în ce parte a insulei să te cazezi

Sardinia e mare. 24000km pătrați de pământ o fac a doua cea mai mare insulă din Marea Mediterană. Așa că e bine să te gândești din timp în ce parte a insulei vrei să-ți stabilești baza. Noi ne-am dorit foarte tare să explorăm și nordul și sudul insulei, pentru a putea stabili care ne atrage mai tare, iar data viitoare să alegem poate o singură zonă pentru o vacanță la sigur. Așadar, am împărțit vacanța în două și ne-am cazat 3 nopți în nord, apoi 4 nopți în sud, explorând astfel ambele zone fără să ne deplasăm prea mult.

Barca Golful Orosei Sardinia
Golful Orosei, Sardinia, Italia

Alege cum vrei să ajungi pe insulă

Sunt două moduri de a ajunge pe insula Sardinia: fie cu ferry, fie cu avion. Noi am căutat ambele variante inițial, să comparăm prețurile. Am găsit prețurile zborurilor mult mai bune decât cele ale călătoriilor cu ferry de pe mainland Italia, pe lângă că e mult mai comod iar timpul este mai scurt. Mai jos, am dat chiar câteva exemple de prețuri pentru vara viitoare, în plin sezon, mai ieftine decât un bilet de tren în România. Deci pentru noi, zborul rămâne cea mai simplă și cea mai ieftină metodă. Cel puțin atât timp cât nu avem copii și o căruță de bagaje.

Alege în ce aeroport vrei să zbori

În funcție de zona în care vei sta, ar trebui să alegi și aeroportul în care vei ateriza. Pentru că noi ne-am cazat și în nord și în sud, nu conta prea mult spre ce aeroport veneam, dintre cel din Cagliari și cel din Olbia. Dar există și varianta în care puteți lua zboruri separate, cu aterizare în sud și plecare din nord, de exemplu. Numai să verificați și prețul unei mașini închiriate dintr-o locație și lăsată în alta, înainte. Sunt mai multe lowcosturi care zboară pe toate cele trei aeroporturi.

Pe Sardinia sunt 3 aeroporturi:

  • Cagliari Elmas Airport – cel mai mare aeroport de pe insulă, se află în sud și este la doar 7km de orașul Cagliari. Acesta este cel pe care/de pe care am zburat noi, cu WizzAir.
  • Olbia Costa Smeralda Airport – la doar 4km de orașul Olbia, acesta e alegerea potrivită dacă vreți să vizitați (și să vă cazați în) zona Costa Smeralda, zona cea mai bogată a insulei. Se află în nord-estul Sardiniei.
  • Alghero Airport, sau Fertilia Airport se află în nord-vestul insulei, la vreo 8km de orașul Algheri.
Vacanta in Sardinia
Coasta de Sud, Sardinia, Italia

Alege din ce aeroport vrei să zbori

Din experiența noastră, cele mai ieftine zboruri către Sardinia sunt din Milano și Roma. Dar nu ne crede pe cuvânt, folosește și tu un motor de căutare ca Google Flights și verifică prețurile. Ce vă pot spune e că acum sunt o grămadă de zboruri la 30 lei dus-întors (da, ai citit bine) din Milano către insula Sardinia, chiar și pentru vara viitoare în plin sezon. Acestea sunt din Milano Malpensa către Sardinia Olbia, cu WizzAir. Dacă sunteți interesați de chilipir, pun linkul căutării mele pe Google Flights (fără ca vreun procent din fabuloasa sumă de 30 lei să ajungă la mine în buzunar, promit). Am ales două date la întâmplare, 29 iulie-5 august, dar le puteți schimba după bunul plac, sunt multe variante. Iar până în Milano sau Roma, sunt sigură că vă descurcați să găsiți un lowcost din România.

Alege cum te deplasezi pe insulă

Am menționat mai sus de mașina închiriată – noi am închiriat o mașină și credem că e cel mai simplu și lejer mod de a te deplasa și de a ajunge oriunde vrei. Am citit online că transportul public în Sardinia nu e foarte reliable, dar am auzit și de persoane care l-au folosit și au fost mulțumite. Cert e că vei fi mult mai restricționat fără mașină, dar nu e imposibil de călătorit așa.

Marea Mediterana, Italia
Marea Mediterana, Sardinia, Italia

Închiriază o mașină din aeroportul în care vei ateriza

Dacă alegi să închiriezi o mașină, rezervă una chiar din aeroportul unde vei ateriza (și cel mai probabil, de unde vei decola), este cel mai comod. Când cauți o mașină, alege direct aeroportul (nu orașul în care zbori) ca punct de plecare. Noi am gasit mașina la preț ok, deși închiriasem una ceva mai mare, eram patru persoane. Dacă vrei să citești cum căutăm noi de obicei cel mai bun preț pentru mașinile închiriate, am scris deja un articol despre asta.

Portul Flavia Sardinia Italia
Portul Flavia, Sardinia

Prioritizează ce vrei să vizitezi și fă rezervări din timp

Sunt câteva experiențe faine de trăit în Sardinia pentru care e benefică o rezervare din timp, dacă vrei să nu le ratezi sau să se întâmple exact când și cum vrei tu. Câteva exemple sunt:

  • Barcă – dacă plănuiești să închiriezi o barcă, sfatul meu e să rezervi una din timp, să fii sigur că va fi disponibilă. Rezervarea, cel puțin în cazul nostru, a fost activă doar după ce am plătit un avans de 50 euro, deci acordă timp și transferului din contul de România în cel de Italia. Puteți rezerva o barcă pentru Golful Orosei din Cala Gonone de la Gonone Rental, de unde am închiriat și noi.
  • Excursie cu barca pe Golful Orosei sau pe insula La Maddalena/pe alte insule – dacă vrei să rezervi excursii organizate cu barca pe diverse insule sau pe Golful Orosei, același sfat: rezervă-le din timp, pentru a te asigura că mergi cu compania cu care vrei, în locația în care îți dorești cel mai mult, nu în cele care mai au locuri libere în ultimul moment.
  • Rezervare plaja La Pelosa – La Pelosa Stintino e o plajă superbă, pe care noi ne-am dorit mult să ajungem, însă nu am rezervat un loc din timp. Deși era luna septembrie, nu am găsit nici un loc disponibil în săptămâna în care am fost noi acolo. Rezervarea se face online și costă 3.5 euro de persoană, deci dacă știți că vreți să o vedeți, rezervați un loc din timp. Puteți rezerva un loc la plaja La Pelosa Stintino aici.

Cam atât despre organizarea vacanței în Sardinia. Revenim curând cu recomandările noastre de cazare în nordul și în sudul insulei, dar și cu bugetul de călătorie, multe feluri faine de mâncare și restaurante, plaje superbe și restul vacanței în Italia (Toscana, Cinque Terre și Portofino).

Safe travels!

Marea Mediterana
Pesti in Marea Mediterana

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*