Acum nu foarte mult timp, Grecia suna în capul nostru ca destinația aceea overrated, unde merg toți românii. Fusesem o singură dată, în liceu și nimerisem într-o stațiune nu chiar frumoasă, foarte aglomerată, deloc estetică, cu mulți oameni needucați și gălăgioși în jur. M-am distrat tare, eram în liceu, cu colegii de clasă, dar când am început să călătorim mai mult, după ce ne-am angajat, cu siguranță nu am avut în minte Grecia pe lista locurilor wow de descoperit. Până acum doi ani, în vara lui 2020, când nu am avut prea multe opțiuni de călătorie în afara țării și am vizitat două insule din Grecia: Lefkada și Kefalonia. M-am îndrăgostit de ele și am decis că trebuie să călătorim mai mult în insulele din Grecia și că vom descoperi toate insulele, pe rând. Vara asta le-a venit rândul insulelor din Ciclade, așa că am organizat o vacanță în Paros și Santorini acum puțin timp. Mai jos, vă povestim într-un ghid de călătorie ce e de făcut, văzut, cât costă o vacanță în Paros, unde ne cazăm și altele.
Cum ajungem pe insula Paros?
Pe insula Paros există un aeroport, însă nu este internațional. Puteți deci zbura acolo, dar doar din Atena sau alte locații din Grecia.
Cel mai comun mod de a ajunge pe insula Paros este, însă, cu ferry. Cu mașină sau fără, majoritatea fără. Ferryurile din zonă sunt foarte moderne, cu climă, TV, restaurante și fotolii mai comode ca în avion. Se poate rezerva bilet cu loc alocat sau fără, dar atunci trebuie să găsiți un loc liber (am folosit ambele metode, a fost ok cu amândouă).
Ferry-uri ajung pe insulă din diverse locuri, cele mai populare fiind Santorini și Mykonos. Până în Santorini sau Mykonos, se poate zbura direct, cu low cost, chiar din România.
Zboruri România-Santorini:
- București-Santorini cu WizzAir
- Timișoara-Santorini cu WizzAir
- Iași-Santorini cu WizzAir
Zboruri România-Mykonos:
- București – Mykonos cu WizzAir
- Cluj-Napoca – Mykonos cu WizzAir
Noi am ales să zburăm din România către Santorini. Apoi, am avut nevoie de un shuttle, un transfer între aeroportul de pe insula Santorini către portul de pe insulă, de unde urma să luăm ferry. Autobuz direct nu există, doar cu conexiune, dar nu vin chiar la ore fixe și ni s-a părut riscant. Am rezervat, deci, un transfer. Nu a fost un transfer privat, însă am fost doar noi doi în mini van. Acestea pleacă din aeroport foarte des, cam la fiecare 15 minute. Se rezervă online, în avans și ne-a costat 20 euro de persoană, per sens. Am rezervat de la Santorini Port Super Shuttle, au reviewuri foarte bune.
Ferry-urile din Santorini către Paros sunt cam 5 pe zi, de la diverse companii. Durata călătoriei cu ferry este între 2h 15 min și 3h 35 min, în funcție de cursa aleasă. Prețurile sunt între 32.5 euro de persoană și 55 euro de persoană, per sens. Noi am călătorit doar cu Blue Star Ferries, care au și cel mai mic preț.
Inițial am avut și o cursă rezervată cu Seajets, care s-a anulat cu o seară înainte, deci nu îi recomand (sunt și cei mai scumpi). Ne-au returnat banii, dar ar fi fost neplăcut să nu mai găsim locuri disponibile pe alte ferryuri, plus că a trebuit să fim flexibili și să ne schimbăm planurile, din scurt. Am rezervat o cursă direct pe siteul celor de la Blue Star Ferries, iar una pe FerryScanner. Ambele au avut același preț, super servicii, check in online.
- Link Blue Star Ferries
- Link Ferry Scanner (aici puteti rezerva pentru orice insule din Grecia)
Iar dacă doriți să luați un ferry de pe insula Paros pe insula Naxos, de aici puteți lua bilete.
Cum ne deplasăm pe insulă?
Se poate fie închiria mașină/scuter/atv, fie cu transportul în comun. Noi am încercat ambele variante.
Cu transportul în comun, adică cu autobuzul poți ajunge între localitățile principale: Parikia, Naoussa, Lefkes și altele. În principiu, circulă din 30 în 30 minute sau din oră în oră, dar au un orar publicat online pe care îl puteți consulta. Biletele se cumpără fie din stație, fie de la șofer. Noi am folosit autobuzul între Parikia și Naoussa. Prețul unui bilet este de 1.8 euro de persoană, per sens, la casa de bilete sau 2 euro la șofer. Aici găsiți orarul autobuzelor pe insula Paros.
Cu scuterul: am găsit cu greu un scuter de închiriat, și nu pentru că n-ar fi destule, dar pentru că era extrem de aglomerat la mijlocul lunii august. Dacă veniți în high season, rezervați din timp. Așadar, am dat câteva zeci de mailuri, toate cu refuz. Prețul era de 40-50 euro pe zi la cei pe care i-am contactat. Un ATV pornea de la 80 euro pe zi, iar o mașină de la 100 euro pe zi. Foarte scumpe mi s-au părut toate.
Până la urmă, ne-am gândit să încercăm la o agenție locală din Naoussa, de lângă cazare, într-o dimineață și așa am găsit un scuter disponibil, chiar la preț bun: 30 euro pe zi. L-am închiriat pentru două zile. Ne-a fost mai greu cu transportul bagajelor pe scuter până la cealaltă cazare, am fi preferat să închiriem din Parikia, de unde urma să și plecăm în ziua când am predat scuterul, dar ne-am descurcat și așa. Firma de la care am închiriat se numește Spanopoulos Rent a Car & Bike, dar găsiți multe online.
Unde ne cazăm pe insula Paros?
Cele mai potrivite două orașe mi s-au părut Parikia și Naoussa. În Parikia este și portul principal, deci e foarte popular și o opțiune mai prietenoasă cu bugetul. Naoussa este considerat mai scump, dar este și mai frumos, din punctul nostru de vedere. Noi ne-am cazat în ambele, câte două nopți în fiecare.
Cazare în Naoussa – aici am găsit un mini suite de închiriat, o cameră cu o chicinetă, baie proprie, AC și un mic birou, localizată la doar 5 minute de mers pe jos de centrul Naoussei. Ne-a plăcut foarte tare, este un apartament nou, modern, foarte fain decorat și cu amenities care se găsesc de obicei doar la hotel: halat, șlapi de unică folosință, multe produse de igienă, vanity kit, etc. Este foarte curat. Am avut și două sticle mari de apă plată în frigider, un vin, fructe și un snack la sosire, iar curățenie se făcea zilnic în camere. Gazda e super drăguță, am comunicat foarte bine, s-a și oferit să ne ducă bagajele până în Parikia, să nu ne chinuim cu scuterul. Recomandăm cu drag cazarea: Asteras Mini Suites – Booking.com.
Cazare în Parikia – în Parikia am rezervat un apartament și mai mare, doar că nu am fost atentă la rezervare și era, de fapt, lângă Parikia, într-o zonă mai remote. îl recomand, e foarte fain, spațios și cu view superb, dar neapărat să aveți mașină/scooter/atv dacă luați cazare aici. Am avut și piscină, un apartament cu dormitor, baie, livingroom, terasă, bucătărie și chiar și mașină de spălat haine. Am avut posibilitatea de a alege și să servim micul dejun acolo, contra cost – 9 euro de persoană, ceea ce am și făcut într-o dimineață, dar nu îl recomandăm neapărat, a fost foarte simplu pentru prețul plătit. Avantajul zonei remote e că e foaaarte multă liniște, am dormit extrem de bine, o adevărată vacantă. Cazarea se numește Dolce Vista Sea View Apartments – Booking.com.
Pentru că ne-am lungit cu vorba, revenim cu recomandările de localuri și mâncăruri, itinerar și bugetul de călătorie într-un alt articol. Apoi continuăm cu povestea din Santorini. Pe contul nostru de Instagram găsiți deja mai multe detalii și imagini de pe ambele insule.
Safe travels!