Descopera satul transilvanean Cund

Descoperă Transilvania – viața în satul transilvănean Cund și Valea Verde

Ne-a plăcut mereu să descoperim și România printre vacanțele din țări străine, însă în general făceam asta vara, pe vreme caldă și înconjurați de verdeață. Iarna, mai dădeam câte o fugă în weekend la ski sau snowboard, dar cam atât. Iarna asta, cu toată incertitudinea călătoriilor internaționale, am decis să explorăm țara noastră și iarna. Am ales weekendul trecut un sat remote din Transilvania, în care doi nemți au transformat zeci de case țărănești în cazări pentru turiști, au deschis un restaurant gourmet și organizează activități autentice și tradiționale. Vin deopotrivă români și străini să vadă cum e România rurală. Iar zilele trecute am ajuns și noi la Valea Verde, să ne deconectăm de la viața de oraș și să ne relaxăm.

Cazarea la Valea Verde în satul Cund

Ulrike și Jonas au ajuns în România în 2003. Au cumpărat inițial o casă pe care au renovat-o, apoi încă una, pentru prietenii din Germania care veneau în vizită, iar ulterior, au ajuns la un număr de peste 10 case țărănești în care cazează turiștii. Casele își păstrează arhitectura tradițională, dar și elementele de design interior. Confortul primează însă, așa că toate sunt dotate cu baie, pat confortabil și încălzire electrică.

Cazare Valea Verde Retreat Transilvania
Camera într-una din casele țărănești Valea Verde

Ce activități sunt în zonă?

Cred că aceasta a fost partea noastră preferată, activitățile pe care cei de la Valea Verde Retreat le pun la dispoziție. Am primit o listă cu acestea, dintre care noi am ales prânzul privat în Wilderness Observatory de lângă sat. În mod normal, am fi fost transportați cu o căruță până la căbănuță, dar acum nu s-a putut, din cauza vremii. Am avut oricum transport, dar cu mașină în loc de căruță. Apoi, am petrecut două ore remote, doar noi doi. La intrare ne aștepta o sticlă de Prosecco și două pahare, iar înăuntru prânzul. Focul ardea și atmosfera era cozy. Nu există electricitate sau toaletă în căbănuță, așa că e plină ochi de candelabre de lumănări. Îmi imaginez că e foarte romantic și seara, cina la lumina lumănării. Mi s-a părut o activitate foarte romantică, demnă de o cerere în căsătorie – dacă ești burlac sau într-o relație și citești asta… notează locația ;).

Pe lângă asta, se mai poate participa la un atelier de făcut brânzeturi artizanale – în sat, e o Manufactură de brânză, pe care am vizitat-o și noi. Au o diversitate mare de brânzeturi, care de care mai speciale – cu chili, cu cărbune, cu ciocolată, etc. Valea Verde colaborează cu aceștia, așa că am degustat toate brânzeturile la mesele din weekendul acela.

Wilderness Observatory Transilvania, Romania
Prânz privat în Wilderness Observatory Valea Verde

Alte activități care ni s-au părut interesante:

  • Închirieri biciclete
  • Bear watching
  • Truffle Hunting
  • Lecții de călărie
  • Călărie Cross Country
  • Excursii călare sau cu căruța
  • Drumeții ghidate
  • SPA & Gym (masaj, manichiură, pedichiură, sală de forță, etc.)
  • Tir cu arcul, acivitate pentru copii
  • Sunday Brunch in Wilderness Observatory (ocazional)
Valea Verde Retreat, satul Cund
Prânz privat în Wilderness Observatory Valea Verde

Viața în satul transilvănean Cund

Ne-am plimbat puțin prin sat cât am stat în zonă. În afară de resortul și activitățile de mai sus, viața de aici ni s-a părut că exprimă foarte bine viața la sat în România în general. Am văzut copii jucându-se cu cărucioarele de butelii, oamenii se deplasau pe jos sau cu bicicleta, aveau multe animale, căruță și grădină. O gospodărie în adevăratul sens al cuvântului. Ne-a plăcut tare că toți din sat ne salutau, de la mic la mare, iar când am avut nevoie de informații, ne-au sărit repede în ajutor. Oamenii de la sat sunt oameni simpli, dar buni.

Ce mâncăm în sat?

E lesne de înțeles că, pe lângă restarantul Valea Verde, nu se mai poate mânca în alt loc. Decât dacă doriți brânză de la Manufactură. Deși e singurul restaurant din zonă, standardele lor sunt la nivel mult mai înalt decât multe altele din orașele mari. Oferă fie mâncare tradițională, fie meniu gourmet fix, de la 2 feluri de mâncare per masă, la cină de 11 feluri. Toate gândite și executate impecabil. Atmosfera în local este și ea cozy, cu lumină difuză, muzică ambientală, mobilier vintage, un șemineu și multe cărți.

Micul dejun este foarte variat și bogat, prânz am avut doar într-o zi la căbănuța remote, de tip picnic, iar la cină am servit într-o seară cină de 5 feluri de mâncare, iar în alta cină de 7 feluri de mâncare. Da, e foarte multă mâncare, cel puțin pentru noi, dar experiența e extraordinară. Postez o poză cu meniurile de la cină să vedeți despre ce feluri de mâncare inedite vorbim! PS: trufele apar foarte des, uneori și pe feluri în care nu erau menționate, probabil pentru că se găsesc în zonă (vezi activitatea de mai sus, truffle hunting).

Restaurant Valea Verde
Restaurantul Valea Verde

Cât costă cazarea, mâncarea și activitățile?

  • Cazare – de la 75 euro pe cameră/noapte
  • Mâncare/băutură
    • Mic dejun – 9.5 euro de persoană
    • Prânzul – 15/25 euro (2/3 feluri de mâncare) 
    • Cina tradițională – de la 5 euro/felul de mâncare
    • Cina gourmet – 25/34/40/48/55 euro (3/4/7/9/11 feluri de mâncare)
    • Winepairing – între 20 și 45 euro
  • Activități
    • Activități de călărie – de la 15 euro/persoană
    • Excursii cu căruța – de la 60 euro pentru grup de 4-5 persoane
    • Prânz/cină privată în Wilderness Observatory – de la 100 euro pentru 2 persoane
    • Atelier de brânză – 25 euro/persoană
    • Bear watching – 35 euro/persoană

Noi ne-am simțit extraordinar și încă suntem surprinși și impresionați de genul acesta de experiențe într-un sat din România. Ne dorim cât mai multe asemenea în țară. Pe Instagram și Facebook Highlights găsiți experiența noastră mai detaliată, în videos. 

Safe travels!

Descopera satul transilvanean Cund
Wilderness Observatory Valea Verde
Cund, Transilvania
În grădina Valea Verde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*