Știți deja, a fost una din experiențele noastre preferate excursia de o zi cu barca printre insulele din Grecia, doar noi doi, fără să avem vreunul permis de navigație sau măcar vreo experiență anterioară similară. Știam însă de câțiva ani că aici se poate închiria barcă fără permis de navigație, a fost chiar unul din motivele care ne-a făcut să alegem vacanța în Grecia din puținele variante disponibile în vreme de pandemie. În următoarele paragrafe, vă povestim cum se închiriază barca, de unde, cât costă și ce am vizitat.
De unde am închiriat barca?
Am închiriat bărcuța cu motor de pe insula Lefkada, unde eram cazați, dintr-un port micuț dar foarte, foarte pitoresc, pe care de asemenea l-am recomandat când vă povesteam ce am făcut și ne-a plăcut pe Lefkada – portul Sivota. Am condus până acolo cu o seară înainte, am întrebat la primul restaurant de lângă parcare de unde putem închiria bărcuțele de pe apă, iar domnul ne-a răspuns că el le deține, pe lângă restaurantul către care ne îndreptaserăm. Bine, povestea e mai amuzantă, cu Marius fugind la baie tocmai în acel restaurant înainte de a-l aborda eu pe domn (eu nu știam exact unde e Marius), dar povestea asta o păstrăm mai mult pentru noi, să râdem cu prietenii și să le povestim nepoților :)).
Primul lucru care ți se spune când ceri o barcă fără permis e asta: “orice strici, plătești”. Mi se pare corect. Ne-a făcut și să ascultăm foarte atenți tot ce urma să ne spună domnul. Ne-a povestit în mare ce putem vizita, cât costă, cât timp putem avea bărcuța și am decis că o vom închiria.
Cât costă să închiriezi o barcă cu motor în Grecia?
Noi am plătit 60 euro pe barcă pentru ziua întreagă, de la 9 dimineața la 8 seara. Mai plătești, apoi, toată motorina pe care o consumi. Estimarea este între 25 și 35 euro, însă noi am reușit să golim tot rezervorul, adică am plătit 42 euro. Am plătit, așadar, 102 euro pentru experiența din ziua aceea și am repeta-o oricând! Ni s-a cerut un avans în seara când am rezervat, însă am plătit suma întreagă.
Cum e să conduci o barcă cu motor fără permis de navigație?
După cum ne-a prezentat situația și domnul de la care am închiriat, în larg e foarte simplu de navigat. Problematic este când ajungi în porturi și trebuie să o…”parchezi” 🙂 Aici lucrurile nu sunt atât de simple și experiența clar ar fi de mare ajutor în situațiile acestea. Tot aici poți de fapt să lovești barca foarte ușor și să ajungi să plătești pentru ce strici.
E foarte important să fii atent la tot ce ți se prezintă în dimineața când ridici barca. Barca vine cu un GPS și cu o hartă unde erau marcate toate porturile unde puteam opri să mâncăm sau vizităm, toate plajele, marcate pe două categorii: cele accesibile doar de pe apă și cele accesibile și de pe uscat. Am învățat cum să lăsăm ancora, când, cât și la ce adâncime (la maxim 1.5 metri adâncime ni s-a recomandat să ancorăm barca, nu mai puțin), cum să ridicăm/lăsăm motorul și multe alte detalii tehnice. Am aflat și unde avem 10L extra de motorină, deși domnul nu credea că putem termina rezervorul. Am fost foarte aproape de a folosi cei 10L extra, se pare.
În toate porturile, care erau puțin mai aglomerate, am avut parte de ajutor: chelneri de la tavernele din port veneau și te ghidau, îți legau barca. Nu știu dacă au vreo înțelegere cu cei care închiriază bărcuțe sau sunt drăguți ca să atragă clienți la taverne, dar nouă ne-a plăcut tare mult cum s-au purtat cu noi. Și da, am mâncat/băut la acele taverne.
Ce am vizitat de capul nostru cu barca închiriată în Grecia?
Am primit o hartă, după cum spuneam mai sus, cu plaje și porturi marcate. Ideea era așa: puteam merge cam oriunde pe partea de est a insulei Lefkada și peste tot în jurul insulei Meganisi și Skorpios (insulă privată). În partea de vest a insulei Lefkada sunt valuri imense, unde nici skipperi experimentați și cu bărci mai mari nu se aventurează, deci dacă sperați să vizitați plaja Egremni, accesibilă de pe apă sau printr-o drumeție cam abruptă, trebuie să vă dezamăgesc: e imposibil cu bărcuța aceasta. Noi am făcut înconjurul insulei Meganisi, Skorpios (unde nu ne-am putut nici apropia) și am cutreierat mare parte din coasta de est a insulei Lefkada.
- Cel mai mult ne-a plăcut coasta insulei Lefkada, unde am oprit la plaje micuțe de încăpeau doar câteva persoane, cu apa clară și nimeni în jur. Am făcut snorkel, am lenevit pe plajă și am făcut multe poze drăguțe. Doar noi și marea.
- Pe insula Meganisi am oprit în ambele porturi:
- Vathy, care e foarte drăguț, cu multe taverne în jurul portului. Nu am vizitat decât imediata apropiere a portului aici.
- Spartochori, care nu e atât de frumos chiar lângă port, însă după o scurtă drumeție la deal, găsești un orășel mic autentic grecesc, cu case albe și albastre și o vedere spectaculoasă către port. Mai găsești și o plajă micuță și foarte curată chiar lângă port, unde am regretat că nu am avut timp să ne răcorim după drumeție. Restaurantul din fața pontonului e specializat în pește și fructe de mare. Deși nu au multe variante disponibile ca în alte restaurante high end, ți se prezintă din start toate variantele de pește sau fructe de mare proaspete, din care evident că am ales și noi să servim prânzul.
- În rest, am navigat și ne-am distrat pe mare, oprind în diverse locuri, departe de orice, doar ca să lenevim la soare sau sa înotăm. Ne-am oprit în jurul peșterilor, dar nu ne-am aventurat să intrăm în vreuna, erau cozi și n-am vrut să pierdem timpul.
Cam atât din aventura noastră cu barca. Nu am bifat foarte multe locații, deși am navigat mult, nici nu aveam un plan foarte bine pus la punct despre ce vrem să vizităm, ne-am lăsat mai mult duși de val. Și tare bine a fost!
Voi aveți curaj să închiriați o barcă fără permis în Grecia? Dacă mai aveți întrebări, vă stau oricând la dispoziție. În comentarii pe blog, pe Facebook sau Instagram.