Deși nu-mi plac spațiile mici și nu concep să nu am toată libertatea din lume în vacanțe (și nu numai), curiozitatea m-a făcut să aleg să experimentez o croazieră. Mergeam în Cuba, așa că m-am gândit să caut o ofertă de croazieră prin Caraibe, cu plecare din Havana și sosire tot în Havana. Am deschis pagina Google și am început căutarea – am găsit o croazieră în Caraibe de o săptămână, care călătorea din Cuba în Belize, Roatan – Honduras, Costa Maya – Mexic, Cozumel – Mexic și înapoi în Cuba.
Criteriile mele de căutare a croazierei potrivite au fost următoarele:
- Plecare și sosire în Havana
- Cea mai scurtă variantă de croazieră, că nu se știe cât rezistăm într-un spațiu așa mic
- Preț convenabil
- Locații interesante
- Cât mai puțin timp petrecut pe vapor și cât mai mult explorând
Croaziera pe care am ales-o
Am găsit croaziera ideală la compania MSC (Mediterranean Shipping Company), o companie italiană. Costa 319 euro de persoană, în cabină de două persoane, cu pat dublu. Era cea mai ieftină variantă de cabină, desigur – cea fără geam. A fost însă mult mai spațioasă decât mă așteptam, având multe oglinzi care dădeau și impresia de spațiu mare. Am rezervat-o în luna ianuarie pentru luna iunie, plătind 20% din total, restul urmând a fi plătit cu câteva săptămâni înainte.
Croaziera noastră în Caraibe a durat 7 zile (și 7 nopți), timp în care am fost cazați pe vasul MSC Armonia în regim All Inclusive. Adică aveam toate mesele acoperite și băuturi non alcoolice neîmbuteliate. Ori în avans, ori după ce ajungi pe vas, poți opta pentru regim Ultra All Inclusive, care să conțină și băuturi alcoolice sau non alcoolice îmbuteliate, dar noi nu am optat pentru acest pachet. Am achiziționat, însă, vouchere pentru apă îmbuteliată (aveam nevoie pentru excursiile de zi, când părăseam vasul) sau pentru cafea mai specială (latte, cappuccino, etc.). În rest, tot alcoolul consumat s-a adăugat pe cardul de acces pe vas, pe care l-am plătit la finalul croazierei. Noi nu bem mult alcool, deci a fost perfect așa.
Ce trebuie să știi despre costurile ascunse dintr-o croazieră?
- Un service charge de 15% din orice comanzi va fi adăugat notei tale de plată – inclusiv pachetele de băuturi cumpărate pe vas. În caz că sunt cumpărate în avans, online, nu se mai aplică service charge
- Bacșisul pentru curățenia în cabină de 12.50$ de persoană/zi se adaugă automat pe cardul tău de membru pe croazieră – sfat: dacă vi se pare prea mult, cum ni s-a părut și nouă, aveți dreptul de a ajusta această sumă la recepția vasului. Când am fost noi, taxa aceasta era de 10$/pers/zi, adica 140$ bacșiș pentru curățenie în cabina noastră. Ni s-a părut puțin cam piperat, așa că ne-am deplasat la recepție și am cerut înjumătățirea sumei. MSC a încercat să facă acest bacșiș obligatoriu în 2019, însă, după multe reclamații, au renunțat
- Dacă doriți acces la internet pe vas, trebuie să plătiți. Nu îmi amintesc exact suma, dar îmi amintesc că prețul era atât de piperat încât am renunțat să cumpărăm internet – iar eu sunt destul de dependentă de el 😀 Sfat: dacă alegeți o croazieră care, în mare, e doar seara/noaptea pe mare și opririle sunt în locații populare, puteți supraviețui fără internetul de pe vas – găsiți wifi aproape în toate porturile mari
- Excursiile din porturi sunt overpriced – noi am optat pentru excursii cumpărate separat, online sau direct din port, uneori la mai bine de jumătate din prețul oferit de ei
Care a fost traseul croazierei noastre?
Traseul de o săptămână a plecat din Havana – Cuba și a trecut prin Belize, insula Roatan – Honduras, Costa Maya – Mexic, Cozumel – Mexic și înapoi în Havana.
Așa a arătat traseul și orarul nostru:
Am vizitat 5 locații din 4 țări caraibene în cele 7 zile de croazieră, petrecând majoritatea timpului pe uscat, vizitând. Nu mi-am imaginat că îmi va plăcea atât de mult și tot grupul a regretat că nu am ales varianta de 2 săptămâni în loc de una, unde mai vizitam și Jamaica și Cayman Islands, pe lângă cele de mai sus.
Am fost foarte mulțumiți de curățenie, care se făcea de două ori pe zi în cabină, de mâncare, unde am avut varietate și mâncare proaspătă și bună (ok, veneam după 2 săptămâni în Cuba, era ușor să fim impresionați cu mâncarea), de servicii în general.
Nu am achiziționat nicio excursie opțională de la MSC, ni s-au părut prea mari prețurile. În general, mă uitam pe variantele lor de excursii, alegeam ceva ce îmi place și apoi căutam o agenție locală de la care să achiziționăm excursia.
Am înotat cu rechini infirmier, cu pisici de mare, delfini, am vizitat plaje cu nisip alb paradiziac și albastru turquoise, un mic zoo în Honduras, ruine maiașe și așa mai departe.
Cum să alegi croaziera potrivită?
- Alege o zonă pe care vrei să o vizitezi
- Alege un oraș port în care poți și zbura la preț convenabil, eventual pe care să-l vizitezi și înainte sau după croazieră
- Caută pe google toate variantele de trasee
- Compară-le între ele:
- Zile de navigare – cât mai puține, ca să poți vizita cât mai multe în timpul pe care-l ai
- Prețul – evident, cât mai mic
- Review-urile – caută pe TripAdvisor și Cruise Critic review-uri pentru a compara liniile de croazieră și vasele între ele
- Locațiile – cât de tare vrei să le vizitezi? Ce te atrage cel mai tare?
- Caută puțin și excursiile opționale posibile și costurile acestora – îți pot impacta costul croazierei destul de mult
- Portul de sosire și portul de plecare – dacă vrei să fie același, fii atent/(ă) la acest aspect
La o căutare recentă, nu am mai găsit exact croaziera pe care am făcut-o noi în iunie 2018. Acum, cea mai asemănătoare, care folosește și același vas – MSC Armonia – pentru croaziere în Caraibe în lunile de vară, se pare că are plecarea din Miami. Nu este nici aceasta o locație pe care să nu vreți s-o vizitați, iar zborurile până acolo pot avea prețuri foarte avantajoase, însă din păcate Cuba nu mai e inclusă în traseul lor. Nicio problemă, mai sunt multe alte agenții care fac croaziere în Caraibe. Trebuie doar să rezervi locul din timp, se dau ca pâinea caldă. Sau să te riști să prinzi un super deal last minute? E și asta o opțiune, mie mi-au făcut cu ochiul câteva.
Câteva alte exemple de agenții de croazieră mari:
Cred că poți ajunge să vizitezi niște locații foarte speciale, într-un timp scurt și pentru o sumă mică de bani, dacă alegi croaziera potrivită. Acum, tu ce spui? E de tine o croazieră, sau nu chiar? Spune-mi în comentarii ce croazieră te tentează, nu mi-ar strica niște idei bune.