Miradouro de Santa Iria Sao Miguel Azore

Buget de călătorie Azore – insula São Miguel

De când am postat primul story din Azore, am primit un milion de întrebări despre locație, majoritatea despre costuri. Și curiozitatea mea cea mai mare, când văd poze dintr-o locație care-mi place, sunt costurile. Așa că voi încerca să fiu cât mai transparentă și precisă în legătură cu bugetul necesar călătoriei pe insula São Miguel, cea mai mare insulă din Azore.

Poate știți deja, sau poate nu, dar eu sunt din Timișoara, așa că de obicei caut zboruri din Timișoara, Belgrad sau Budapesta, pentru că pot ajunge ușor și fără costuri prea mari și în cele două din urmă. Am început deci căutările pe Google Flights, platforma mea preferată de căutat zboruri, din locațiile de mai sus, cu destinația Portugalia. Am ales cele mai mari trei orașe – Lisabona, Faro și Porto – și am comparat prețurile. După diverse mixuri de locații, am observat că ar fi cel mai avantajos să zbor din Budapesta, fie spre Lisabona, fie spre Porto. Îmi doream mult să văd ambele, așa că am ales să zbor la dus către Porto, iar la întors din Lisabona spre Budapesta. Le-am putut astfel vizita pe ambele, iar costul ar fi fost același și dacă zburam și dus și întors din/către aceeași locație.

Miradouro de Santa Iria Sao Miguel Azore
Miradouro de Santa Iria

Ca să ajung pe insulă, am zburat Porto – Ponta Delgada (São Miguel), că doar eram deja acolo, iar la întors Ponta Delgada – Lisabona, să ajung în orașul de unde plecam spre casă. Și în situația asta, zborurile spre São Miguel sunt cam la același preț și din Porto, și din Lisabona.

Ca să mă deplasez pe insulă am închiriat o mașină, e foarte necesară pentru o explorare în amănunt sau pentru a gestiona timpul bine, după cum am menționat și aici. Voi detalia procesul în următorul paragraf, iar mai multe lucruri despre cum să închiriezi mașini am mai scris și aici.

Masina insula Sao Miguel Azore
Mașinuța închiriată de noi pe insulă – Volkswagen Up

Ca de obicei, folosesc un motor de căutare și ca să caut mașini de închiriat. Am un preferat, la fel ca și pentru zboruri (I’m a creature of habit, I know :D), anume kayak.com, dar sunt diverse motoare de căutare pe care le puteți folosi. Am căutat deci pe kayak o mașină din categoria Economy (cea mai mică) pentru perioada dorită, am găsit rezultatele cele mai bune prin rentalcars.com, la 29 euro, respectiv 30 euro. Ambele oferte erau pentru același tip de mașină, Volkswagen Up, ambele de la agenții locale. Am trecut așadar la partea de research despre companii, pe google și facebook, la categoria reviews. Am aflat că Ilha Verde, prima companie, avea review-uri foarte proaste (în jur de 1.7/5 cred că avea nota atunci), pe când cea de-a doua companie, Wayzor, avea review-uri foarte bune (4.3 /5). Evident, am ales să închiriez de la Wayzor. Am plătit mașina online când am rezervat-o, și am avut și o promoție prin care am adăugat un al doilea șofer la rezervare fără niciun cost adițional. Asigurarea nu a fost obligatorie, iar deposit fee nu a fost reținut, deși pe site scria că ar fi 845 euro (au notat doar datele cardului de credit). Mașina era aproape nouă, cu 4000km la bord, fără nicio zgârietură. Ni s-au părut foarte profesioniști și am mai închiria oricând de la ei. Singurul minus a fost că a trebuit să plătim o taxă de 25 euro pentru că urma să returnăm mașina înainte de ora 6 dimineața, iar ei deschideau abia la 6 (alte agenții internaționale au cutie poștală unde poți returna cheia mașinii, fără niciun cost).

Caldeira Velha Sao Miguel Azore
Caldeira Velha

Am consumat benzină de 36 euro în cele 4 zile traversând insula în lung și-n lat, alimentând cu 1.2 euro/L. În drum spre aeroport am văzut și benzină cu 1.39 euro/L, deci atenție de unde alimentați :).

Cazarea am găsit-o pe airbnb, la un preț foarte bun, în Lagoa și de mâncat am mâncat pe unde am apucat, fie meniuri super ieftine, la 3-5 euro o porție de burger cu cartofi prăjiți, sau piept de pui cu cartofi prăjiți și salată, fie în localuri mai scumpe, la 15-17-19 euro porția de seafood sau localuri cu pește unde mâncau localnicii, pe la 10 euro porția de pește.

Intrări am plătit la piscinele termale, câte 6-8 euro (mai puțin la Ferraria) și cam atât :).

Sao Miguel Azore drumetie Queda de Água do Salto da Farinha
Queda de Água do Salto da Farinha

Acesta e bugetul deci, structurat, pentru vacanța noastră pe São Miguel, Azore:

  • 2 x zbor Budapesta-Porto cu Wizzair + 1 bagaj de cală (am împărțit unul la 2 persoane) – 35520 HUF (aprox 110 euro) pentru amândoi
  • 2 x zbor Porto-Ponta Delgada cu Ryanair + 1 bagaj de cală – 97 euro pentru amândoi
  • 2 x zbor Ponta Delgada-Lisabona cu Ryanair + 1 bagaj de cală – 146 euro pentru amândoi
  • 2 x zbor Lisabona-Budapesta cu Wizzair + 1 bagaj de cală – 78 euro pentru amândoi
  • Cazare 4 nopți Lagoa, São Miguel prin airbnb: 138 euro camera dublă cu baie proprie, parcare în curte inclusă, bucătărie comună.
  • Mașină închiriată: 30 euro mașina pe toate cele 4 zile + 25 euro taxa de returnat mașina înainte de 6 dimineața – 55 euro
  • Benzină: 36 euro pentru toată perioadă
  • Mâncare: între 3 și 19 euro un fel de mâncare, depinde de buget și preferințe. Aici se poate jongla mult cu bugetul. Noi cred că am consumat pe la 100-150 euro de persoană în cele 4 zile.
  • Intrări obiective: 6 euro Poça da Dona Beija, 8 euro Caldeira Velha, 0 euro Ferraria, 8 euro Terra Nostra Park (la Terra Nostra noi nu am mai ajuns, postez costul pentru cei interesați) – 14 euro de persoană

Bugetul de călătorie pentru 4 zile pe São Miguel a fost deci, pentru noi, 450-500 euro de persoană. Bani bine cheltuiți, zic eu, având în vedere distanța și frumusețea insulei :).

Miradouro da Vista do Rei insula Sao Miguel Azore Portgalia
Miradouro da Vista do Rei
Sao Miguel Azore Miradouro da Ponta do Sossego
Miradouro da Ponta do Sossego
Caldeira Velha Sao Miguel Azore
Caldeira Velha
Lagoa do Fogo Sao Miguel Azore
Lagoa do Fogo