Praia do camilo Algarve Portugalia plaja scari Lagos

Algarve și plajele fără sfârșit, din Portugalia până în Spania

În primăvară, am explorat Porto, Lisabona și insula São Miguel din Azore. Revenind în Portugalia, pe lângă Lisabona, unde am participat la o nuntă, am ales să vizităm și Sudul Portugaliei, despre care știam că e plin de plaje cu stânci dramatice, în topurile plajelor din lume. M-am asigurat că le străbat pe majoritatea, pe toată coasta sudului.

Am început în Lagos, locație în care am vizitat faimoasa Praia do Camilo, Ponta da Piedade și am străbătut orășelul pitoresc de pe coasta Atlanticului. Praia do Camilo e simplă, micuță, fără vreun șezlong și cu un butic mic cu apă și bere. De la același butic, se pot închiria paddle boards și caiace. Se ajunge pe plajă coborând muuulte trepte, dar partea grea e de fapt urcatul scărilor, haha. Se poate parca gratuit la plajă, iar între parcare și scări găsiți un restaurant, o baie și un butic. Recomand scurta drumeție pe marginea stâncilor, cu o vedere splendidă a coastei.

Praia do camilo Algarve Portugalia plaja scari
Praia do Camilo, Algarve, Portugalia

Ponta da Piedade e la doar 800m depărtare de Praia do Camilo. Noi l-am vizitat dimineața devreme, când lumina cădea superb pe stânci și pe ocean. Într-o zi, am pornit și spre o plajă dinspre coasta de Vest, recomandată de un localnic: Praia do Zavial. Liniștită și mult mai puțin aglomerată, cu valuri întinse de nisip fin, fin și destul de retrasă, a fost perfectă pentru o după-masă petrecută citind în vânt și în auzul mării. Două note: restaurantul din zonă e scump și nu genial, iar la capătul plajei găsiți, neașteptat, nudiști. Sau poate au fost doar în ziua aceea, habar n-am.

Ponta da Piedade Algarve Lagos Portugalia
Ponta da Piedade, Lagos, Algarve

Într-o altă zi, am explorat orășelul Tavira, iar de acolo, am pornit în explorarea plajelor până în Spania. Toate plajele sunt foarte întinse și late, cu nisip fin, unele amenajate cu șezlonguri și mereu cu restaurante și baruri în zonă. Preferata mea a fost Praia Verde, numită așa după copacii de pin dimprejur. De altfel, de la Cacelha Velha și până-n Spania, toate plajele sunt unite. Sau, cum s-ar spune, o singură plajă. Alte plaje dinspre graniță sunt Praia do Cabeco, Praia Adao e Eva, Praia de Monte Gordo, Praia e Santo Antonio, etc. Am ajuns și pe o insulă, Ilha de Tavira, și tare mi-a plăcut. Același gen de plajă foaaarte lată, lungă, cu nisip fin și aici. Eu mai aveam salvată și o cascadă în care se înoată din zonă, însă am aflat că zona a fost incendiată și nu era încă reamenajată. În caz că se reface până ajungeți, se numește Pego do Inferno.

După două nopți de cazare în Lagos, vizita zonei Tavira între cazări, ne-am mutat lângă Portimão, la un Golf Resort în Ferragudo, să vizităm și zona aceea. Nu, nu știm să jucăm golf, doar am găsit cazare foarte faină și la preț bun acolo. De acolo, am putut explora Benagil Caves, Benagil Beach și alte peșteri, Albandeira Beach și Portimão. Să vă povestesc întâi de partea mea preferată din vacanța în sud: zona Benagil. Am ajuns dis-de-dimineață la Benagil Beach, cu gândul să luăm o barcă și să vizităm peșterile dimprejur. Dar am ajuns să închiriem un paddle board, amândoi, și ne-am dus de capul nostru să vizităm peșterile. L-am închiriat pentru o oră, dar, pe lângă că e o activitate plăcută, ne-au încântat foarte tare și peșterile, și plajele izolate pe care, cel mai des, eram doar noi. Ăsta a fost de fapt și motivul pentru care am ales să închiriem paddle board în detrimentul excursiei cu barca, pentru că doar cu paddle board sau kayak puteai să oprești în peșteri și pe plajele acestea izolate. Ne-a plăcut atât de mult, încât ne-am întors abia după două ore și un pic. Paddle board-ul a costat 30 euro/oră pentru două persoane. Pentru o persoană, ar fi costat 20 euro/oră, iar un kayak de trei persoane, 50 euro/oră. Excursiile cu barca costau 30 euro/persoană.

Benagil plaje pustii fata paddle board Algarve Portugalia
Plajă accesibilă doar de pe apă, Benagil, Algarve

După mișcarea de pe ocean, ne-am plimbat pe stâncile din zonă, chiar deasupra plajelor accesibile de pe apă și a peșterilor. Vederile sunt minunate, voi lăsa câteva poze care vorbesc de la sine. Am ales apoi să mâncăm la un restaurant chiar de lângă plajă, care ne-a plăcut așa mult că am revenit și la cină, deși nu mai eram în zonă. Îl recomand cu dag: O Pescador Benagil. Seara, am făcut o plimbare cu mașina până la Praia de Albandeira, unde apusurile sunt superbe. A fost puțin cam înnorat, însă frumos chiar și-așa.

În ultima zi, înainte să plecăm, am trecut și prin Portimão. A fost o zi ploioasă, așa că am vizitat zona de plaja pe fugă, am mâncat și am pornit mai departe în roadtrip pe coastă, până în Lisabona.

Benagil Caves Algarve Portugalia pestera
Cu paddle board-ul până în peștera Benagil, Algarve

Zona de Sud a Portugaliei e turistică și nu foarte ieftină, însă aparte. Plajele cu stânci dramatice sunt deosebite și merită văzute măcar o dată în viață. Mie mi-ar fi plăcut să am mai multe activități în zonă, însă în afară de plaje și Sand City (un muzeu cu sculpturi din nisip, ce-și schimbă tema în fiecare an), orașelele specifice zonei și câteva parcuri acvatice, nu am găsit.

Highlight of the trip? Paddle boarding cu opririle pe plaje și în peșteri pustii.

Restaurant preferat: O Pescador Benagil

Plajă preferată: plajele pustii de lângă Benagil

Bine de știut: toate restaurantele de mic dejun se deschid târziu, cel mai devreme la ora 9:30. Noi am luat micul dejun mai devreme în patiseriile tipice, unde am încercat tot felul de bunătăți alături de localnici.

Meteo: vreme superbă în luna Septembrie când am fost noi, adică vreo 28-30 grade afară, iar apa în jur de 20 grade (am fi suportat și apă mai caldă).

Benagil beach plaja Algarve Portugalia
Plaja Benagil din drumeția de pe stânci, Algarve

Costuri: 

  • Cazare:
    • Lagos: 2 nopți, 130 euro/cameră – Lacus Town Guesthouse
    • Ferragudo (Lagoa): 2 nopți, 160 euro/cameră – Pestana Gramacho Residences
  • Mancare
    • Mic dejun într-o pasteleria (patiserie) unde mâncau localnicii: 9 euro/2 pers.
    • Mic dejun într-un restaurant cu specific mic dejun: 20 euro/2 pers. 
    • Prânz/Cină într-un restaurant mid range, aperitiv+fel principal + sangria + răcoritoare: 50 euro/2 pers.
  • Transport:
    • Taxe autostradă: 40 euro am plătit pe taxele de autostradă pentru cele 3 zile petrecute străbătând sudul + drumul din/înspre Lisabona
    • Benzina: 54 euro
    • Car rental: 40 euro/7 zile – Toyota Aygo, upgraded la Peugeot 2008
  • Activități: singura activitate pe bani a fost paddle boarding, pentru care am plătit 30 euro/oră – două persoane
Praia do Camilo rasarit Lagos Algarve Portugalia
Praia do Camilo la răsărit, Lagos
Praia do Zavial apus Algarve Portugalia baiat
Praia do Zavial la apus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*