Sunt vreo 12 ani de când am ieșit prima oară din țară, și vreo 5-6 ani de când călătoresc frecvent. Mai exact, îmi permit să călătoresc des de când am terminat facultatea și m-am angajat, adică de când câștig bani. În toți anii ăștia, am învățat atâtea moduri de a împacheta bagajul. Am avut experiențe precum împachetatul pe săptămână, în clasa a 9-a când stăteam la internat, împachetatul pentru vacanță exotică, aventuroasă, city break, dar și împachetatul pentru mutatul pe alt continent. Prima dată când m-am mutat în SUA nu a fost atât de dificil, aveam să petrec o vară și puțin din toamnă acolo. A doua oară însă, când plecam pentru 18 luni și toate anotimpurile, nu pot să zic că a fost ușor. Dar vă spun sincer, și mai greu e împachetatul la întoarcere. De fiecare dată, am revenit în țară cu cel puțin un bagaj de cală extra. Nu îmi permit însă să fac asta când călătoresc de plăcere, mult mai des decât mă mut pe un alt continent.
Atunci când plec în vacanță, sunt incredibil de calculată cu bagajul meu, asigurându-mă astfel că nu pierd nici un moment din vacanța mea căutând vreun lucru care-mi lipsește, sau aranjând haine prin bagaj. Dețin foarte multe tipuri de bagaj, de la trolere de toate dimensiunile, la genți de mână, de sport, de ski, snowboard sau rucsace de fotografie și chiar din acelea mari de drumeții prin țări mai puțin dezvoltate. Aleg cu grijă bagajul ce urmează să-l folosesc în fiecare excursie, adaptându-mă stilului de călătorit din zona pe care urmează să o vizitez. Dar ce se întâmplă când aleg să zbor pe un alt continent, din altă țară decât România? Ajung să am un zbor de conexiune din România cu un low-cost, iar politica lor de bagaje e cu totul altă poveste.
Mă îndrept mai departe spre zona de cercetare. Știți deja că îmi place să fiu practică, așa că mă folosesc de platforme care centralizează informații. Pe tema bagaje low-cost pentru zborurile în/din România, mă documentez și cumpăr de pe site-ul Travelkit.ro, care detaliază fiecare tip de bagaj și reguli pentru companiile aeriene de interes pentru români. Găsiți mai jos linkurile cele mai utile:
- bagaje de mână Wizz Air
- bagaje de mână Ryanair
- faimosul bagaj cu dimensiunea 55x40x20, acceptat la diverse companii aeriene
- trolere ieftine
- trolere copii
Mulți consideră low-cost-urile inutile, pentru că, deși zborurile sunt foarte ieftine, plătești extra pentru diverse servicii, cum ar fi bagaj de cală sau locul din avion. Eu le folosesc însă ca pe un avantaj. Nu sunt pretențioasă și sunt de departe mai importante pentru mine locurile pe care urmează să le vizitez decât faptul că nu primesc loc lângă prietenul meu, sau mâncare, sau destulă atenție de la stewarzi/stewardese. Mă adaptez și regulilor dimensiunilor de bagaj împachetând mai puține lucruri, strict necesare, sau împărțind un bagaj de cală cu partenerul meu de călătorii și viață, când plecăm în vacanțe mai lungi sau când avem nevoie de haine groase. Plătesc, așadar, un cost mic pentru zbor și tot mic, sau deloc, pentru serviciile extra. Sunt atât de îndrăgostită de locurile necunoscute din lumea asta că folosesc fiecare ban pentru o experiență nouă, în loc de confort suplimentar. Mulțumesc, așadar, companiilor low-cost pentru oportunitatea oferită. Tu din ce grup faci parte? Pro sau contra low-cost? Poate raportul următor te va ajuta:
Pro low-cost:
- Prețurile zborurilor sunt mici, mici
- Îți permit vizitarea, cu zbor direct din România, multor locații din Europa și Asia
- Chiar dacă sunt low-cost, dispun de sistem de check-in online și de o aplicație de mobil
- Discount clubs sunt de asemenea foarte accesibile ca preț
- Parcare ieftină – în general zborurile low-cost pleacă din aeroporturi mici
Contra low-cost:
- Nu includ bagaj de cală
- Au cerințe specifice pentru dimensiunea bagajului
- Nu includ mâncare sau băuturi din partea casei
- Nu includ alegerea gratuită a locului din avion
Te-am convins? Te descurci cu un bagaj de mână adaptat low-cost-urilor, sau alegi confortul? Oricum ar fi, îți urez zbor plăcut!
*Articol scris pentru a treia probă a concursului SuperBlog 2019
Pingback: Proba 3. Zborurile low-cost: Like or Hate?