Jungla Vinales Cuba Los Aquaticos

Trei săptămâni în Caraibe – viza pentru Cuba şi pregătiri

Fiecare vacanţă bine planuită începe cu research-ul tipic despre vize şi reguli specifice ţărilor în care urmează să plecăm. Având lista locaţiilor în minte, am început să citesc pe MAE.ro detalii despre siguranţa turiştilor români în aceste ţări din Caraibe şi acte necesare.

Pregătirile pentru vacanţa din Caraibe nu ne-au dat mari bătăi de cap, având nevoie de viză pentru o singură ţară din cele 4 vizitate. Belize, Honduras şi Mexic primesc turişti români pentru un maxim de  90 (Belize şi Honduras) sau 180 (Mexic) zile fără a fi nevoie de viză. Pentru Cuba, în schimb, am avut nevoie de o viză de turist valabilă pentru maxim 30 zile de la intrarea în ţară. Pentru că am intrat şi părăsit ţara de două ori în această vacanţă, am avut nevoie de două vize. Pe prima am luat-o din ţară, înainte de vacanţă, iar pe a doua am luat-o de pe vasul de croazieră.

Din ţară, am trimis un e-mail către embajada@embacuba.ro pentru a afla mai multe detalii despre proces, în primă fază. Am primit răspuns destul de repede, cu lista actelor necesare şi cele două modalităţi de a aplica pentru viză. Redau mesajul integral mai jos, cu toate detaliile.

Cladire coloniala Cienfuegos Cuba
Clădire colonială în stil francez, Cienfuegos, Cuba

Pentru obţinerea vizei turistice sunt necesare următoarele documente:

  1.         Paşaport valabil cel puţin 6 luni (este permis şi paşaport temporar)
  2.         Copie după rezervarea de avion sau bilet
  3.         Copie după asigurarea medicală de călătorie
  4.         Formularul completat şi semnat de turist
  5. Taxa consulară de 47 de euro (  dovada de la Bancă de depunere sau  transfer a sumei în euro. Numai sucursale ale Raiffeisen Bank.  Cont Nr. RO51 RZBR 0000 0600 0869 5622, Titular AMBASADA REPUBLICII CUBA

Aceasta este prima modalitate de a aplica pentru viză, de la distanţă.

Cele de mai sus pot fi trimise prin curierat (Fancurier, Urgentcargus, etc.)  asumându-vă spezele poştale. Sau reprezentant touroperator.

Adresa  ambasadei este> str. Nicolae Caramfil nr.  73, Intrarea Ghe. Simionescu, Sector 1, Bucureşti.

Cea de-a doua modalitate este să te prezinţi la ambasadă cu documentele necesare pentru a obţine viza, în Bucureşti, singura diferenţă fiind de preţ: 22 euro în loc de 47 euro.

Orar vize:  luni-vineri, între orele 9-12. Viza se eliberează pe loc dacă transferul sau depunerea s-a făcut cu cel puţin 24 de ore înainte de prezentarea documentelor la Ambasadă.

Dacă titularul paşaportului  se prezintă personal, taxa este de 22 euro (de asemenea, dovada de la bancă  de depunere a sumei). Tot 22 de euro este taxa pentru copiii minori dacă se prezintă unul dintre părinţi, fără a fi necesară prezenţa minorului.

IMPORTANT: (a) Suma depusă sau transferată trebuie să fie  exactă, respectiv 47 de euro sau 22.

                          (b) Pentru cetăţenii străini o copie a documentului de şedere în România

                          (c) Nu se acordă viza dacă intrarea în Cuba  este direct de pe teritoriul SUA.

Fiind din Timişoara, noi am ales să trimitem documentele prin curierat, deşi era mai scump, ca să nu mai fie nevoie de timp pierdut cu deplasarea şi bani pierduţi pe zbor/tren/benzină.

Am ales să transmitem documentele cu TNT, care este şi agenţia de curierat folosită de Ambasada SUA când trimit paşaportul cu viză către destinatar. Pe site-ul acestora, https://www.tnt.com, se completează un request de ridicare a documentelor de la adresa dvs. şi transport către adresa destinatarului (Ambasada Cuba din Bucureşti). Plata se face online – cu cardul, sau ramburs cash.

Documentele au ajuns a doua zi dimineaţa, în aceeaşi zi fiind acordată şi viza. Doamna de la ambasadă m-a sunat să mă întrebe cum returnează actele. Am ales aceeaşi modalitate, prin TNT, plata făcând-o online. Taxa pentru un plic cu documente la TNT a fost de 20 lei pe drum.

Pentru a doua viză, necesară la reintrarea în Cuba după croaziera din Caraibe, nu am făcut nimic! Ne-a fost livrată în alb în cabina de pe vas. Noi doar am completat numele şi alte date personale, iar taxa a fost încasată pe cardul de pe croazieră, fiind plătită la final. Aceasta a fost de numai 15 euro.

Alte pregătiri necesare sau lucruri de reţinut pot fi legate de bani, şi anume:

  • Cel mai convenabil e să iei cu tine euro, în cash, pentru Cuba (dolarul se schimbă la un curs foarte dezavantajos + un comision extra de 10%, iar bancomate şi POS-uri nu sunt multe)
  • În Belize, Honduras şi Mexic, în cele mai multe cazuri, am putut folosi euro, însă aceştia au fost schimbaţi la rată de 1:1 cu dolarul. Cel mai avantajos este să ai dolari pentru aceste ţări, sau monedă locală, dar dolarul este mai accesibil pentru noi, din Romania
  • Pe croazieră se poate plăti fie cu card, fie cash, în euro, oricând la recepţie (plăţile în restaurante şi magazine se fac cu cardul croazierei, care poate fi pre-încărcat sau plătit la final)

Siguranţa în Caraibe depinde de ţară. Cuba este o ţară sigură, nu a fost niciun moment în care ne-am temut, iar toată vacanţa noastră a fost pe cont propriu. Despre Belize, Honduras şi Mexic se spune că nu sunt ţări aşa sigure, dar nu am avut probleme nici acolo. Am luat taxi din port, găsit pe loc şi negociat la preţ, am luat ferry, excursii de snorkel cu barca – unele programate din timp cu agenţii cu review-uri bune iar altele cumpărate de la străini de pe plajă. Puteţi însă verifica siguranţa unei ţări pe site-ul https://www.numbeo.com/crime/ , sau oricare altul preferaţi, şi fiţi mereu precauţi. Evitaţi zonele puţin populate and use your common sense often!