Insula Hvar de la fortareata Spanjola Croatia

5 zile să vezi Croaţia?! Da, se poate

În urmă cu două săptămâni, nu aveam vreun plan să vizitez Croaţia curând. Însă îmi era dor de mare, aşa că am hotărât să mergem un weekend până la Mamaia. Găsisem un zbor ieftin Timişoara-Bucureşti, chiar la mijlocul lunii August, iar de acolo urma să luăm trenul sau să închiriem o maşină. Dar când am început căutările de cazare în Mamaia şi am realizat că am plătit mai puţin pe cazarea din Hawaii… Well, a urmat o schimbare de planuri. Am dat o fugă în Croaţia în loc de Mamaia.

Eram sigură că vreau să vizităm Parcul Naţional Plitvice, la care visez de ceva timp, şi că vrem să trecem şi pe la mare. Am ales să ne oprim prin Zadar, o staţiune micuţă şi liniştită şi prin Split, o staţiune populară cu un farmec aparte. Oricât am încercat să introduc şi Dubrovnik pe traseu, nu am reuşit, cu părere de rău. Am reuşit însă să trecem şi pe la Parcul Naţional Krka, unde am înotat sub cascade şi să vizităm 5 insule dalmate cu un speedboat.

Parcul Naţional Plitvice

Prima oprire a fost Plitvice, unde am ales să facem un traseu mediu, traseul H. Porneşte de la intrarea numărul 2, fiind incluse şi upper şi lower lakes şi durează 4-6 ore, oficial, noi l-am terminat în 5 ore incluzând mult timp pierdut la cozi şi pauza de masă. Parcarea costă în jur de 1€/oră, iar biletul de intrare 250kn sau 34€/persoană. Ne-am cazat chiar lângă parc, la 3 minute de mers cu maşina sau 25-30 minute de mers pe jos de intrarea numărul 2. Am fost foarte încantaţi de lacuri, însă nu şi de aglomeraţie. Gazda noastră ne-a avertizat că în urmă cu o zi fuseseră 16.000 de oameni în parc, aşa că i-am urmat sfatul şi am plecat spre parc la 7 dimineaţa. Mai jos câteva poze din parc, care sper că vorbesc de la sine.

Parcul National Plitvice Croatia
Parcul Naţional Plitvice
Parcul National Plitvice Croatia
Parcul Naţional Plitvice
Parcul National Plitvice Croatia
Parcul Naţional Plitvice
Parcul National Plitvice Croatia
Parcul Naţional Plitvice

Zadar

Am ajuns apoi în Zadar, după 2 ore de condus din Plitvice. Am fost foarte plăcut impresionaţi de orăşelul mic, cochet şi foarte curat. Am luat cina pe malul mării şi am savurat apusul tot pe mal, oprindu-ne la Zadar Sea Organ – instrument muzical natural, construit pe malul mării Adriatice, unde sunetul se propagă când valurile lovesc ţărmul. Zadar e foarte liniştit, o staţiune perfectă pentru familii şi cupluri, aş spune.

Apus de soare in Zadar Croatia
Apusul de soare în Zadar
Zadar Croatia Mic dejun pe o straduta ingusta
Micul dejun pe o străduţă din Zadar

Parcul Naţional Krka

În a doua zi în Croaţia am luat micul dejun în Zadar, după care am condus o oră până la Parcul Naţional Krka, unde urma să înotăm sub o cascadă. Am parcat la 5 minute de mers pe jos de parc, într-o parcare privată la preţul de 50kn/zi. Am aflat că preţul parcării de lângă ticketing office costă 10kn/oră. Intrarea în parc se află în Skradin, un orăşel situat pe malul râului Krka. După ce am plătit intrarea în parc de 200kn sau 27€, am luat o barcă pentru 20 minute până la Skradinski Buk, unde ne-am răcorit, într-un final, în cascade.

Skradinski Buk Krka National Park Croatia
Skradinski Buk, Krka National Park

Split

Am mai condus o oră şi am ajuns în Split, la destinaţia finală, unde aveam să petrecem 3 nopţi. Ne-am cazat în centrul vechi, într-un studio cochet foarte aproape de Diocletian’s Palace şi am ieşit la cină în oraş. Centrul vechi medieval cu străduţe înguste e plin ochi de turişti şi restaurante micuţe, înghesuite unde se mănâncă foarte bine şi se aşteaptă mult pentru un loc pe terasă fără rezervare :)).

Insulele Biševo, Vis, Budikovac, Pakleni, Hvar

A doua zi a urmat cea mai aşteptată vizită, o excursie pe 5 insule croate cu un speedboat. Am pornit la 7 dimineaţa şi am urmat acest traseu: Biševo, Vis, Budikovac, Pakleni sau Paklinski, Hvar.

Pe insula Biševo, am oprit la Blue Cave, o peşteră cu intrare naturală pe sub apă, la care s-a adăugat o intrare mică pentru bărci în 1884, făcută cu ajutorul explozibililor. Imaginea vorbeste de la sine:

Blue cave insula Bisevo Croatia
Blue cave, insula Bisevo, Croatia

Tot pe insula Biševo, am mai oprit şi la Monk Seal Cave, o peşteră unde obişnuiau să trăiască foci-călugăr, care acum sunt pe cale de dispariţie. În Mediteraneană se estimează că mai sunt aproximativ 400 de foci-călugăr, dar că numărul acestora este din nou în creştere.

Următoarea oprire a fost pe insula Vis, în satul pescăresc autentic Komiža, sătuc fermecător care a intrat în cartea recordurilor pentru cele mai multe bărci pe cap de locuitor. Încă deţine acest record.

Komiza insula Vis Croatia
Komiza, insula Vis
Komiza insula Vis Croatia
Komiza, insula Vis
Komiza insula Vis Croatia
Komiza, insula Vis

Oprim în continuare tot pe insula Vis, la o plajă accesibilă doar cu barca, de pe mare – Stiniva Cove. Ne răcorim puţin, trăim o mică aventură când o altă pasageră nu mai poate înota înapoi la barcă şi continuăm vizita insulelor din marea Adriatică.

Pe insula Budikovac ne oprim la Blue Lagoon unde facem snorkel şi înotăm în ape albastre, albastre.

Blue Lagoon Croatia
Blue Lagoon, Croatia

Vizităm peşterile garaj de pe marginea insulei Pakleni, unde încă se văd urme ale rocii vulcanice ce a erupt acum mulţi ani.

Ultima oprire este pe insula Hvar, în oraşul Hvar, care pe mine personal m-a cucerit. Am luat un prânz copios şi delicios, după care am decis să vizităm oraşul şi fortăreaţa Spanjola. De la fortăreaţă putem vedea panoramica oraşului şi a portului, o imagine pe care cu greu o poţi uita. Mie una mi-a rămas în suflet ca cea mai preţioasă imagine din Croaţia.

Port insula Hvar Croatia
Portul insulei Hvar
Port insula Hvar Croatia
Portul insulei Hvar
Insula Hvar in drum spre fortareata Spanjola Croatia
Insula Hvar, în drum spre fortăreața Spanjola

Croaţia, ne-ai surprins incredibil de tare într-un timp atât de scurt! Cu toate că nu e o ţară ieftină, din momentul în care am trecut graniţa şi până la final am fost bombardaţi de nişte peisaje superbe, toate diferite între ele.

Good to know:

 •  moneda locală este kuna(kn) şi o rată aproximativă de schimb în August 2018 este de 1€ = 7,30kn (la casele de schimb valutar) şi 1€ = 7,40kn (dacă scoţi direct de la bancomat). Noi am scos direct kune de la bancomat, care la prima vedere pare avantajos, însă şi la bancomat se schimbă ron (dacă e cardul în ron) > euro > kune. Iar cum băncile nu au un curs valutar ron > euro foarte bun, aceasta nu este neapărat cea mai bună variantă. Cea mai bună variantă poate fi calculată în funcţie de cardul pe care îl vei folosi, de bancă şi cursul valutar al acesteia şi de informaţiile pe care ţi le-am dat.
 • pe autostradă se plăteşte la ieşire, nu cu vignetă. Se poate plăti în euro sau kune, am încercat ambele variante, cash (aici ne-au schimbat 1€ = 7,38kn când am plătit în euro). Am plătit între 2€-8€ pe autostradă, iar în total om fi cheltuit vreo 30-40€ pe autostrăzi plimbându-ne prin mare parte din ţară.
 • şi mâncarea şi cazarea ni s-au părut destul de scumpe, probabil şi pentru că e August şi nu am plănuit vacanţa în avans.
 • mâncarea este delicioasă!! de încercat: seafood brodetto, fish stew/soup.
 • majoritatea plajelor sunt cu pietre, însă sunt şi cu nisip. Cel mai bine e însă să aveţi pantofi speciali pentru plajele cu pietre la voi.
 • e bine să căutaţi cazare cu parcare inclusă, nu sunt tocmai ieftine parcările private.

Cazare recomandată în Split: 90€/noapte – Bright Studio in the heart of Split

Cazare recomandată în Zadar: 70€/noapte – Studio Rosa

Preţ motorină la o benzinărie bine cotată: 9,77kn/L

Exemplu preţ prânz într-un restaurant cu 4.5+ stele pe GMaps, pentru două persoane: 350kn, pe insula Hvar. Include: supă de peşte, 2 x gnocchi cu creveţi, 2 x bere locală San Severino, 1 apă mare, 2 x 3 pahare de alcool din partea casei, 2 x aperitiv din partea casei.

Insula Hvar Croatia
Insula Hvar

6 Comentarii

 1. Apropo de problemele de conversie valutara, ai putea sa incerci cardul Revolut

  • Mulțumesc, Cristina! M-am gândit foarte serios să o fac, însă am aflat pe parcurs ca nu sunt tocmai transparenți cu costurile. De exemplu, după puțin timp se introduce annual fee-ul de 300 lei, care mi se pare foarte scump. Tu ai întâlnit astfel de taxe până acum?

 2. Hello! Poti sa imi dai cateva detalii despre excursia cu speedboat? Cat a costat, cat timp si ce ati avut inclus? Multumesc frumos!

 3. De unde ai luat biletul pentru parcul national plitvice ?
  Multumesc

  • Hello! L-am cumparat chiar de acolo, in ziua in care am vizitat, la casa de bilete. Era mijlocul lui August si super aglomerat, asa ca ne-am dus la 7 dimineata cand se deschidea, si tot am stat la o super coada 😀

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*