V-am spus deja în articolul despre organizarea primei călătorii în Polinezia Franceză, pe cont propriu, cât de greu ne-a fost să alegem ce insule să vizităm, din atâtea. Toate sunt speciale și extrem de frumoase și sperăm să le vizitam pe majoritatea în viața asta. Dar de data asta, ne-am rezumat la două arhipelaguri, unul cu high islands (cu munți) și unul cu atoli: Society Islands și Tuamotu. A fost mai mult decât perfect itinerarul, nu aș schimba nimic la el. O lună de zile, două arhipelaguri și 8 insule arată așa.
Itinerar 30 zile în Polinezia Franceză
- Arhipelagul Society – 20 zile
- Insula Tahiti
- Insula Maupiti
- Insula Raiatea
- Insula Taha’a
- Insula Huahine
- Insula Mo’orea
- Insula Bora Bora
- Arhipelagul Tuamotu – 10 zile
- Insula Tikehau
- Insula Fakarava
Mai jos am grupat pe arhipelaguri insulele vizitate, chiar în ordinea în care le-am vizitat.
Arhipelagul Society – 20 zile
- Tahiti – 2 zile. Aici am aterizat, este singura insulă cu aeroport internațional și ne-am luat două zile să descoperim o parte din insulă și să ne obișnuim cu fusul orar. Am avut și câteva treburi administrative, cum ar fi să ne cumpărăm cartele sim locale pentru luna pe care aveam să o petrecem în Polinezia Franceză.
- Maupiti – 2 zile. Ne-am fi dorit inițial să stăm mai multe nopți aici, dar așa s-au potrivit zborurile și cazarea disponibilă. E o insulă foarte mică, am împrejmuit-o într-o oră cu bicicleta, deci timpul e suficient. Este și o insulă care a refuzat mari lanțuri hoteliere, ca să-și păstreze autenticitatea, așa că veți găsi cazări doar la gazde și un vibe foarte liniștit și provincial.
- Raiatea – 3 zile. Nu eram sută la sută sigură dacă să mergem sau nu aici, dar după ce am vizitat-o, m-am îndrăgostit. E o insulă foarte verde, cu singurul râu navigabil din Polinezia Franceză.
- Taha’a – 1 zi. Împarte o lagună cu insula vecină, Raiatea și merită vizitată într-un day trip, dacă mai mult timp nu aveți la dispoziție. Veți găsi aici plantații de vanilie de cea mai bună calitate, distilerie de rom, grădini de corali, ferme de perle negre și multe altele.
- Huahine – 4 zile. O insulă pentru backpackeri, se spune, mai simpă. Nu e o varietate mare de hoteluri și restaurante pe insulă. Am găsit aici mult verde, plaje superbe și ape turcoaz, grădini de corali.
- Mo’orea – 4 zile. Pe lista mea de dorințe de mult timp, este una din cele mai accesibile insule din arhipelagul Society, pentru că se poate ajunge aici și cu ferry de pe Tahiti, nu doar cu avionul, la un preț decent. Este superbă insula, cu lagune, munți, de toate. Găsiți aici cazări de toate felurile, de la airbnb-uri la hoteluri de 5 stele cu căsuțe pe apă. Restaurante, la fel, iar la capitolul activități stă excelent, de asemenea. Însă este singura insulă în care am stat în trafic, posibil cea mai circulată, după Tahiti.
- Bora Bora – 4 zile. Faimoasa Bora Bora, cu laguna ei în nuanțe infinite de albastru și impozantul munte Otomanu. Oricine cred că își dorește să ajungă aici și pe bună dreptate. Este de-a dreptul superbă insula. Aici veți găsi și cele mai multe hoteluri cu căsuțe pe apă, aici se fac majoritatea lunilor de miere, dar și prețurile sunt pe măsură. Insula principală este mai liniștită și cu câteva opțiuni de cazare la prețuri mai decente, în timp ce hotelurile de 5 stele, majoritatea, se află pe motus – insule mici amplasate în jurul insulei principale, cu laguna între.
Arhipelagul Tuamotu – 10 zile
- Tikehau – 3 zile. Primul atol vizitat de noi, de care ne-am îndrăgostit, la propriu. Când am nevoie să mă liniștesc și să mă relaxez, închid ochii și îmi imaginez că sunt aici, pe pontonul cazării izolate pe care am ales-o, singurii locuitori ai acelui motu (insula mica), noi, gazdele si inca 2 turisti. Liniște pură în mijlocul lagunei bogată de pești și rechini, care vânau activ sub geamul nostru, noaptea. Aici am înotat și cu cele mai mari manta rays (diavol de mare) din viața noastră, de vreo 3-4m. Mai vrem. Oricând.
- Fakarava – 7 zile: 3 zile în sud, 4 zile în nord. A doua insulă vizitată din arhipelag și-a lăsat și ea amprenta asupra noastră, ireversibil. Aici am întâlnit cel mai mare perete de corali, deși și pe celelalte insule am avut mereu parte de grădini de corali și viață marină bogată. Dar aici…aici e raiul diverilor. Aici am văzut inimaginabilul: the wall of sharks. Un perete de rechini, sute de rechini, într-un curent de apă. Ne-am scufundat la sub 17 metri adâncime pentru a fi martori la evenimentul acesta special pentru noi, ca oameni, dar chiar și mai aproape de mal sunt multe de văzut, la snorkeling. Insula în sine e extrem de pustie, la fel ca Tikehau, cu doar o mână de turiști. Și cazarea de aici era tot remote, tot într-un bungalow, mai ales cea din sud. Am făcut 2h cu barca de la aeroportul din nord, pentru că drum nu există (fâșia de pământ are multe întreruperi), iar curent la această cazare exista de doar câteva săptămâni, cand i-am vizitat noi. Viață simplă, drumuri prăfuite sau inexistente și multă pace.
Pe scurt, vreau doar să menționez să nu vă opriți doar la Bora Bora. E frumoasă, da, dar la fel de frumoase sunt și restul, sincer. Doar că nu sunt atât de faimoase.
Cam atât a fost traseul nostru de 30 nopți prin Polinezia Franceză, un tărâm magic în care 100% vom reveni cândva pentru a explora și mai mult. În caz că nu e deja pe lista ta de dorințe destinația, fă bine și adaug-o, e realmente deosebită. Revenim curând și cu detalii despre transportul între insule, care nouă ne-a dat ceva bătăi de cap, deși inițial părea simplu. Până atunci, ne auzim cu live updates pe Instagram.
Safe travels!