Miercuri, 15 aprilie. Ziua în care trebuia să plecăm în cea mai așteptată vacanță – călătoria din Hawaii, unde aveam să ne căsătorim pe o plajă, peste încă o săptămână. Coronavirus zice însă altceva. Stau, în schimb, în fața calculatorului și scriu aceste rânduri. Dar cum am ajuns aici? De ce Hawaii? Ce s-a întâmplat cu planurile noastre? Ce s-a întâmplat cu zborurile, cazările, wedding officiant-ul, mașini închiriate, permise de campare și altele plănuite și plătite cu mult timp în avans?
Să începem cu începutul – cum am ajuns aici?
Eram în mașină, acum poate un an jumătate sau doi, când ne aminteam de toate călătoriile noastre de până atunci, și încercam să alegem o locație favorită. Concluzia era clară pentru amândoi: Hawaii. Cam tot pe când am fost în Hawaii am descoperit și că preferăm să călătorim în locații care ne impresionează cu natura, mai mult decat în metropole. Munți, văi, oceane, plante, animale – orice reprezintă natura.
Fast forward a few more months, pe 29 martie, 2019. Eram în Azore, pe insula São Miguel, doar noi doi. Deși nu era sezonul călduros și mai ploua din când în când, eram extrem de fericiți să ne aflăm pe o insulă numită Hawaiiul European, verde, albastră, plină de drumeții, simplă și totuși atât de complexă. Pe o margine de stâncă, cu una din cele mai spectaculoase vederi, he popped the question. I said the obvious – YES.
De atunci, din 29 martie 2019, am plănuit până în cel mai mic detaliu ceea ce avea să fie cea mai minunată vacanță a noastră – căsătoria civilă în Hawaii.
De ce Hawaii?
Răspunsul e simplu: pentru că e locația noastră preferată din lume, din cele vizitate până acum. Pentru că vrem să fie ceva special, nu o cununie civilă de 3 minute, pe bandă rulantă, la primărie. Pentru că am găsit și variante low-cost de a face acest lucru. Pentru că oricum iubim călătoriile și investim bani în ele.
Ce s-a întâmplat cu planurile noastre?
Sunt, în mod deloc surprinzător, anulate. Sau să spun amânate? Noi sperăm să fie a doua variantă, și să reușim să ne îndeplinim visul, dar nu știm în momentul de față dacă se poate și când și cum.
Ce s-a întâmplat cu zborurile, cazările, wedding officiant-ul, mașini închiriate, permise de campare și altele plănuite și plătite cu mult timp în avans?
Zborurile
Am avut 6 zboruri cumpărate, în 9 segmente de zbor. Au început să fie anulate sau modificate segmente de zbor (la cele cu escală), sau zboruri între insule de prin luna martie. Nu am reușit să obținem full refund la niciun zbor, însă am obținut vouchere:
- KLM, zbor Budapesta – Los Angeles, zbor cu bagaj de cală, dus-întors – voucher 501 euro
- Hawaiian Airlines – zbor Los Angeles – Maui, fără bagaj de cală (în SUA se cumpără la check in sau chiar în aeroport, toate companiile aeriene au aceleași taxe) – voucher 153 euro
- Hawaiian Airlines – zbor Maui – Kauai, fără bagaj de cală – voucher 66 euro
- Hawaiian Airlines – zbor Kauai – Oahu, fără bagaj de cală – voucher 36 euro
- American Airlines – zbor Oahu – Los Angeles, fără bagaj de cală – voucher 155 euro
Sperăm să le putem folosi în exact același scop, fără modificări prea mari de preț – ar trebui să plătim diferența, dacă vor fi mai scumpe zborurile.
Mașinile închiriate
Am reușit să închiriem doar două mașini până când au început restricțiile, am obținut full refund pentru ambele:
- Kauai, 9 zile, Avis – 248 euro/mașină (împărțit la 5 persoane)
- Los Angeles, 1 zi, Alamo – 29 euro/mașină (împărțit la 5 persoane)
Cazările
Aici mi-a părut cel mai cel mai rău că trebuie să renunțăm. Am făcut research luni de zile, pentru a găsi cazări Airbnb excepționale, la prețuri accesibile. Hawaii nu e o locație ieftină, dar cu efort, se poate vizita la preț decent. Iar eu eram foaaarte mândră de ce găsisem și rezervasem. Aici a fost cel mai complicat pentru că prețurile pentru perioadele lungi în care stăteam, de exemplu, pe Kauai, erau destul de mari, iar condițiile de anulare erau diferite pentru fiecare. Airbnb a introdus o politică covid-19 de refund pentru taxele Airbnb, aplicabilă cazărilor din luna aprilie, unde ne încadram, dar trebuia ca fiecare gazdă să accepte să facă full refund, deși împotriva politicii lor, ca să ne putem recupera banii. Am reușit, într-un final, să obținem full refund la toate, dar uite cum s-a întâmplat:
- Pentru Los Angeles aveam rezervată o noapte cu 185 euro, cu free cancelation, deci asta a fost ușor de anulat.
- Pe Maui găsisem o casă remote, între vulcan și plajă, la cel mai mic preț dintre toate: 730 euro pentru 4 nopți, 5 persoane. Politica lor era cea mai flexibilă, ne permitea să anulăm până puțin înainte de vacanța noastră, cu full refund, mai puțin Airbnb taxes în ultimele zile. Dar cum de pe la finalul lunii martie Airbnb avea politica covid-19, am putut primi full refund. De fapt, povestea e foarte drăguță, pentru că gazda m-a sunat înainte să anulăm, ca să ne întrebe dacă dorim să anulăm în perioada asta și să ne spună că oricând primim full refund. Am ținut legătura cu ea, spunându-ne că putem rezerva și pentru perioadele care nu sunt încă deschise pe Airbnb și sperăm tare să o putem vizita anul acesta.
- Pe Kauai găsisem un penthouse într-o zonă superbă din nordul insulei, zona cea mai verde și puțin turistică. Plouă mult în partea aceea de insulă, de aceea și e atât de verde, așa că mulți turiști aleg zona de sud pentru vacanță, ceea ce pentru noi o făcea cu atât mai atractivă! Acesta ne-a costat 1890 euro, pentru 6 nopți, 5 persoane. Politica lor era de 50% refund, dacă anulezi până la începutul lunii aprilie parcă, și nimic mai târziu. I-am contactat prin mesaje, de vreo 2-3 ori, fără să primim vreun răspuns, așa că nu aveam mari speranțe că primim vreun ban înapoi, în afară de taxele celor de la Airbnb, care erau o mică parte din sumă. Când am anulat însă, din aplicație, am primit instant aprobarea de full refund de la gazde. Surprinzător, dar bine primit! Și aici am încerca să mai stăm când ajungem pe Kauai, însă doar dacă mai găsim preț atât de bun. Am observat o creștere de 50% față de prețul cu care am rezervat noi, în lunile următoare, deci rămâne de văzut.
- Ultimele 2 nopți pe Kauai aveam să le petrecem în junglă, cu niște permise de campare obținute pentru că am făcut mult research. Pe Kalalau Trail pot campa doar 60 persoane pe noapte, iar permisele se dau toate în ziua în care se eliberează. Am citit despre drumeție, despre cât timp avem nevoie să ajungem până în cel mai remote punct și să campăm acolo, câte permise sunt și când se eliberează, cum se obține unul. Așa că, în 27 ianuarie, la 7pm ora României, 7am ora Hawaii, m-am logat pe contul făcut în avans și am rezervat 5 permise. După ce le-am luat eu, mai erau 30/60, iar a doua zi, nimic. Se dau ca pâinea caldă, costă 20 euro pe noapte, e o drumeție grea și periculoasă și cred eu că merită fiecare bănuț! Sper să aflăm la un moment dat. Nu am recuperat încă banii aceștia, trebuie să-i contactăm.
- Parcare lângă Kalalau Trail – Am plătit 43 euro pentru 3 zile de parcare la începutul drumeției, am recuperat tot minus o taxă mică de 3 euro.
- Pe Oahu închiriasem un apartament modern lângă Honolulu, la 820 euro pentru 3 nopți, 5 persoane. Politica de refund aici era tot de 50% până la începutul lunii aprilie, dar când i-am scris gazdei, mi-a răspuns rapid că putem anula și primim full refund, motivele fiind foarte întemeiate. Și aici ne-ar plăcea să stăm când ajungem pe Oahu.
- Ultima noapte din LA nu era încă rezervată, deci nu am pierdut nici un ban.
Wedding officiant
Am plătit un avans de 175$ pentru wedding officiant. Dacă aplicam pentru refund, am fi pierdut o taxă de 50$, așa că am ales să lăsăm avansul și să reprogramăm pe viitor, când vom putea să ajungem în Hawaii. Doamna a fost foarte drăguță, sunt în contact cu ea de jumătate de an și mă ajută cu multe sfaturi.
Am mai avut plătită rezervarea pentru un răsărit pe vulcan, de 1$/mașină, care a fost anulată automat și banii pierduți. Nu-i o mare pierdere, zic! :)) Și în cazul acesta rezervarea trebuie făcută chiar când se eliberează locurile, pentru că sunt puține disponibile.
Pe lângă toate cele rezervate, mai erau plănuite în detaliu multe activități. Sperăm să le putem trăi la un moment dat. Nu credem că se va întâmpla curând, însă nici nu ne-am pierdut complet speranța. Credem că va fi bine și vom ajunge să ne căsătorim în Hawaii și, până atunci, stăm cuminți acasă și călătorim prin poze vechi, rețete culinare din jurul lumii sau Google Maps, atlase, reviste de călătorii.
Dacă aveți vreo întrebare despre Hawaii, din experiența de data trecută, dar și tot research-ul făcut în ultimul an, lăsați un comentariu și sper că vă pot ajuta.