Recunoaștem, Portugalia ne-a cucerit cu mâncarea și băutura. Am încercat multe feluri de mâncare tradițională în călătoriile noastre din Porto, Azore, Lisabona sau Algarve, iar experiența nunții din Portugalia ne-a îmbogățit și mai tare cunoștințele culinare despre Portugalia. Lăsăm mai jos câteva notițe cu felurile de mâncare cele mai îndrăgite de noi din Portugalia, dar vă recomandăm să încercați și un food tour în Lisabona, cum e acesta, care are o notă foarte bună.
Bucătăria portugheză
Bucătăria portugheză are câteva elemente definitorii, cum ar fi bacalhau, codul sărat, așa numit fiel amigo (prieten fidel) pentru portughezi. Putând fi păstrat pe termen lung datorită procedurii de a usca și săra peștele și fiind la un preț accesibil, a ajuns mâncare de bază în Portugalia încă de acum aproximativ 500 ani. Alte elemente definitorii din bucătăria portugheză sunt produsele de patiserie, din care fac parte și popularele pasteis de nata. Crema cu multe gălbenușuri de ou, zahăr sau scorțișoară vine din influențele nord-africanilor asupra Portugaliei. Pasteis de nata au fost create înainte de secolul al 18lea de călugării catolici de la mănăstirea Mosteiro dos Jerónimos din Lisabona. Pentru că aceștia foloseau cantități mari de albuș de ou la apretarea veșmintelor clericale, au ajuns să folosească gălbenușurile de ou la pasteis de nata și alte produse de patiserie preparate de aceștia. La amenințarea închiderii mai multor mănăstiri, aceștia au început să vândă pasteis de nata lângă mănăstire, la o fabrică de zahăr, pentru bani. Când mănăstirea a fost închisă, în 1837, fabrica de zahăr a cumpărat rețeta de la călugări și o folosesc și în prezent la faimoasa Fábrica de Pastéis de Belém din Lisabona, de lângă mănăstire.
Ce mâncăm ca aperitiv în Portugalia?
Cultura aperitivelor din restaurant a fost cu siguranță ceva nemaîntâlnit de noi – fie că vei comanda aperitive sau nu, imediat ce te-ai așezat la masă în orice restaurant din Portugalia, ți se va aduce un set de aperitive. Acestea vor fi plătite doar în cazul în care le consumați. Mie nu mi-a plăcut neapărat abordarea aceasta, în care nu ți se spune acest aspect și te aștepți ca, de exemplu, dacă primești pâine cu unt/ulei de măsline când te așezi la masă, să fie din partea casei, cum e în SUA sau în alte țări. Dacă alegi să consumi din aceste aperitive, vei plăti strict porțiile pe care le-ai consumat, la final, o dată cu nota de plată. Nu știi deci nici cât vei plăti, decât dacă cunoști toate produsele. O dată ce știi însă acest aspect, poți alege să nu consumi ce ți se servește fără a fi comandat, sau poți comanda ce dorești tu să consumi din meniu, cunoscând astfel și prețul produselor.
- Exemple de aperitive servite “din partea casei”:
- Pâine cu unt/ulei de măsline
- Plăcinte
- Samosas
- Măsline
- Brânză proaspătă
- Alte aperitive populare:
- Pasteis de bacalhau – plăcinte de cod deshidratat, sărat.
- Sardine – o emblemă a Portugaliei, având până și magazine specifice sau muzee designate conservelor de sardine.
- Brânzeturi – portughezii sunt mari fani și producători de brânzeturi, cu aproximativ 15 feluri diferite de brânză, multe provenind din insulele Azore. Pe primele 3 din listă le-am încercat 100%, despre restul nu știm cu siguranță, având în vedere că am încercat o groază de platouri :))
- Queijo fresco – brânză proaspătă din Azore, servită cu pastă de ardei
- Queijo São Jorge – specifică insulei São Jorge din Azore
- Queijo do Pico – brânză specifică insulei Pico din Azore, o brânză grasă, cu între 45% și 49% grăsime, de vacă
- Queijo Terrincho
- Queijo mestiço de Tolosa
- Queijo Serra da Estrela
- Queijo Rabaçal
- Queijo de Nisa
- Queijo Serpa
- Queijo de Évora
- Queijo Amarelo da Beira Baixa
- Queijo de Castelo Branco
- Queijo Picante da Beira Baixa
- Queijo de Azeitão
- Queijo de Cabra Transmontano
Ce mâncăm ca fel principal în Portugalia?
- Caldeirada – fish stew, servit într-o oală, cu cartofi, sos de roșii, mult usturoi și vin. Nu ratați, e de lins pe degete! În general se servește în porții pentru două persoane.
- Bacalhau – bacalhau e cod deshidratat și sărat, foarte popular în cultura culinară portugheză. Nu știu exact de ce, țara având acces la ocean și peste proaspăt, dar e atât de popular bacalhaul, că se spune că există peste 1000 de rețete de bacalhau în Portugalia.
- Pește proaspăt sau fructe de mare – cel mai mult ne-au plăcut restaurantele acelea de localnici, din Azore, unde îți alegeai un pește proaspăt din vitrină, catch of the day, alegând apoi cum să fie gătit. Recomandăm experiența aceasta cel puțin o dată, merită.
- Caldo verde – supă pe bază de varză.
Food Tour cu localnicii în Porto: 10 preparate
Ce mâncăm la desert în Portugalia?
Patiseriile și Portugalia… o relație pasională, de lungă durată. Nu am găsit cu ușurință restaurante în care să luam micul dejun dimineața înainte de ora 10, așa că ne-am îndreptat către patiserii. Am aflat, pe calea asta, că mulți portughezi iau micul dejun acolo. Probabil de aceea nici nu găseam alte restaurante deschise! Erau pline ochi de localnici, cozi mari și produse foarte diversificate. Era un zumzet continuu, oamenii își comandau ce doreau la tejghea, după care se așezau la masă cu alți prieteni unde își savurau patiseriile și cafeaua scurtă espresso. Pentru că și cafeaua e mare lucru în Portugalia!
Ne-am așezat și noi timizi la coadă, am comandat cu degetul din vitrină, că nu cunoșteam denumirile și nici nu erau mereu afișate, cel puțin nu în engleză, apoi am așteptat comanda la masă. Prețul a fost mereu foarte decent. Într-o dimineață, ne-am umplut masa de sandwichuri, patiserii, suc și cafea pentru două persoane, iar totalul de plată a fost de 9 euro.
Deserturi pe care să nu le ratezi în Portugalia:
- Pasteis de nata – probabil cel mai faimos desert din Portugalia, făcut din pachețele umplute cu o cremă pe bază de gălbenuș de ou, ca o budincă, cu scorțișoară, apoi coapte. Cele mai bune încercate de noi au fost în Lisabona la Pasteis de Belem sau Fabrica de Nata, sau în Fabrica de Nata din Porto.
- Bola de Berlim – gogoși tăiate parțial la mijloc, umplute cu cremă de ou. Au fost printre preferatele noastre, mie poate mi-au plăcut chiar mai mult decât pasteis de nata, Marius probabil are în continuare, pentru totdeauna, pastel de nata în top.
- Plăcinte cu fasole – plăcinte umplute cu cremă de fasole albă, presărate de obicei cu zahăr pudră.
Ce mâncăm la nuntă în Portugalia?
Am avut ocazia, în septembrie anul trecut, să participăm la o nuntă între prietena noastră româncă și soțul ei portughez, în Lisabona. Evenimentul a avut loc la o biserică catolică cu un view de poveste (am văzut pe internet, în realitate a fost ceață foarte densă), urmat de petrecerea la o quinta (fermă) de lângă Lisabona. Evenimentul în sine a fost puțin diferit de cele de la noi, cu – ni s-a părut nouă, chiar mai multă mâncare, dacă e posibil!
Am ajuns la locație după-masa, în jur de ora 16 și am fost primiți într-o sală cu bufet suedez, open bar, fără mese sau scaune, unde am socializat.
După 2 ore, în jur de ora 18, am schimbat sala cu una care seamănă mai mult cu o nuntă românească. Am fost așezați la mese rotunde și am fost serviți cu un meniu asemănător ca structură cu al nostru. Am servit aperitive, un fel de mâncare cu faimosul bacalhau, urmat de sărmăluțe, ca să simțim totuși și puțin gust de România, apoi desert.
Am servit toate acestea până pe la ora 22, după care a urmat încă un bufet, care s-a desfășurat afară, în curte și în sala în care am servit primul bufet. Acesta a constat în grătar făcut pe loc, bufet de brânzeturi, de fructe de mare, caldo verde, dulciuri, fructe și altele.
Doar după ce s-a terminat acest ritual, ca și cum ai mai putea, s-a servit și tortul.
Primul bufet, dar și bufetul de după cină, cel cu grătar, fructe de mare și altele au făcut diferența între o nuntă românească și una portugheză și mi s-au părut mie cele mai deosebite.
Ce bem în Portugalia?
- Cafea – mare ne-a fost mirarea când am fost întrebați, la prima cină în Portugalia, dacă dorim cafea după ce am terminat de mâncat. Ne-am obișnuit după vreo 2,3 cine cu obiceiul acesta al lor de a bea cafea după orice masă, inclusiv seara, dar tot nu-l înțelegem pe deplin – adică, se mai și doarme în Portugalia? :))
- Vinho Verde – vin din provincia Menho, din nordul Portugaliei.
- Vinho do Porto – un vin popular în întreaga lume, din regiunea Porto, roșu de cele mai multe ori.
- Amarguinha – lichior din cele mai bune migdale din Algarve, se servește cu coajă de lămâie și gheață, fiind lipsit de aciditate.
Bacșișul în Portugalia
Un subiect interesant pentru noi când pășim într-o țară străină, cu o cultură diferită de a noastră este bacșișul. Încercăm să ne documentăm mereu înainte, pentru a nu jigni, dar de cele mai multe ori preferăm oricum să lăsăm un bacșiș, să fim on the safe side. În Portugalia, mai exact, nu se prea practică bacșișul. Cel puțin nu între localnici. Noi am preferat însă mereu să lăsăm un mic procent (până în 10% din valoarea notei de plată) care, ni s-a spus mai apoi de către localnici, este foarte apreciat și așteptat din partea turiștilor străini. Oricum, procentul nu trebuie să fie foarte mare, ca în alte țări, iar bacșișul ar trebui să vină în situațiile în care clientul e foarte satisfăcut de servicii, nu ca o obligație.
Între deliciile culinare din Portugalia, cultura colorată și plină de viață și peisajele superbe, e o încântare orice vacanță în Portugalia, fie ea în orașe, la plajă sau pe insule, explorând natura. Recomandăm Portugalia pentru un mix perfect de “de toate”!