In ce tari din Europa pot romanii merge vara aceasta dupa coronavirus 2020

Care sunt țările din Europa deschise românilor pentru turism vara aceasta?

Îmi pun des întrebarea în ultimul timp – care sunt țările din Europa deschise românilor pentru turism vara aceasta, unde pot românii călători după pandemie, ce granițe din Europa sunt deschise? Cu atâtea surse de informații disponibile și reguli care se schimbă zilnic, nu am găsit ușor un răspuns bine structurat. Dar m-am ambiționat să fac research pe tema asta, ca să-mi cunosc toate opțiunile de călătorie. Am notat mai jos, structurat, informațiile pe care le-am găsit eu până acum, 29 mai 2020. Voi continua să editez acest articol în momentul în care voi avea și alte informații, deci salvează-l undeva la îndemână.

Putem călători în România?

In ce tari din Europa pot romanii merge vara aceasta dupa coronavirus 2020
Măgura, Moeciu, România

Începând cu data de 1 iunie, da – fără declarație pe proprie răspundere, dar cu multă atenție :). Un weekend getaway prin zonele noastre muntoase, la căsuțe în copaci sau cabane izolate nu e o idee tocmai rea.

Putem face călătorii internaționale?

Înainte de a citi totuși lista țărilor unde putem călători vara aceasta, trebuie să știți că transportul internațional, din România, va fi permis doar de la data de 1 iunie. Pe lângă asta, carantina sau izolarea timp de 14 zile sunt încă obligatorii la întoarcerea în România. După 15 iunie, autoizolarea va fi obligatorie doar pentru persoanele care vin din zonele de risc. Cum se calculează țările cu risc ridicat: numărul cazurilor noi din acea țară trebuie să fie mai mic de 5 îmbolnăviri per 1 milion locuitori, în media ultimelor 14 zile. Tări ca Italia, Spania, Suedia, Belgia, Olanda, Franța nu se încadrează în această limită. Mai jos declarația, la minutul 3.

Declarație de presă (09.06.2020)

După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă. Vor putea fi organizate evenimente private în interior cu maximum 20 de persoane sau cu 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.Pentru a veni în sprijinul părinților care lucrează, va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private. De asemenea, se pot redeschide sălile de fitness și piscinele exterioare, dar cu respectarea regulamentelor sanitare speciale.Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, se impune prelungirea stării de alertă, pentru că trebuie să fim în continuare precauți, însă măsurile restrictive vor fi mai puține decât cele care sunt acum în vigoare.Distanțarea, purtarea măștii în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor rămân măsuri obligatorii pentru stoparea răspândirii virusului.

Posted by Klaus Iohannis on Tuesday, 9 June 2020

Lista țărilor din Europa deschise pentru turism vara aceasta

 1. Germania

Granițele sunt deschise pentru cei din Luxembourg și urmează a fi deschise și pentru Elveția, Franța și Austria din 15 iunie. Majoritatea zborurilor sunt anulate. Se plănuiește deschiderea granițelor și pentru celelalte țări din UE, UK și Islanda din 15 iunie, dacă numărul cazurilor coronavirus continuă să se îmbunătățească în Europa. Încă nu există o asemenea lege.

Later Edit: granițele cu Germania vor fi deschise la 15 iunie, pentru țări din UE, Schengen și UK.

 1. Austria

Austria a stabilit aceeași dată termen, 15 iunie, pentru redeschiderea granițelor cu unele țări din UE. Pentru Ungaria și Germania deja au redeschis unele granițe, urmând să facă același lucru și cu restul din cele două țări, plus Elveția, Liechtenstein, Cehia și Slovacia. Restaurantele sunt deschise din 15 mai, iar hotelurile din 29 mai. E nevoie de un certificat de sănătate la intrarea în țară, care poate fi făcut și pe aeroportul din Viena, prețul fiind de 190 euro. Cei fără certificat sunt obligați să stea în izolare timp de 14 zile. România încă nu e pe lista țărilor care pot călători în Austria.

Later Edit: După 15 iunie, se ridică măsura obligativității testului COVID-19 sau autoizolării. Românii vor putea călători în Austria fără certificat COVID-19 și fără a se autoizola.

 1. Franța

Granițele cu Elveția și Germania vor fi deschise din 15 iunie. În momentul de față, toți cei care trec granița vor intra în autoizolare 14 zile, cu excepția celor din UK, Uniunea Europeana (cu excepția Spaniei), Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Elveția și Vatican. Transportul în comun circulă mai des acum, dar măștile sunt obligatorii. Unele magazine s-au redeschis, iar restaurantele și barurile pot fi redeschise în 2 iunie, cel mai devreme. Este necesar un certificat de sănătate care să specifice că deținătorul nu este infectat cu coronavirus, cel puțin până în iulie. Pentru români nu sunt deschise granițele, momentan.

 1. Italia

Granițele urmează a fi deschise pentru turism internațional în 3 iunie, iar tot de atunci autoizolarea nu va mai fi obligatorie. Cetățenii din România și restul Uniunii Europene, UK, Schengen, Monaco și Andorra vor putea deci călători în Italia de săptămâna viitoare. Parcurile sunt deschise, iar restaurantele pot servi mâncare la pachet. Barurile, restaurantele, muzeele și alte magazine sunt deschise (în afară de Vatican Museum, care se va redeschide pe 1 iunie). Unele hoteluri se vor redeschide în iunie, în funcție de cerere. Există și câteva zboruri operaționale, cu câte un aeroport deschis per regiune. Trenurile circulă limitat, doar la nivel național. Sicilia a anunțat deja că va deconta parte din costurile călătoriei turiștilor internaționali și naționali, pentru a reporni turismul. Sardinia își deschide granițele turiștilor italieni abia pe 15 iunie, iar turiștilor internaționali abia pe 25 iunie.

 1. Spania

Din iulie plănuiesc spaniolii să deschidă granițele, dar și să ridice măsura celor 14 zile de autoizolare obligatorie. Multe hoteluri s-au redeschis din 11 mai, iar terasele sunt parțial redeschise. Plajele și muzeele sunt deschise. Insulele Canare au redeschis câteva hoteluri, magazine și plajele, iar din 8 iunie măsura autoizolării de 14 zile va fi ridicată. Insulele Canare vor fi printre primele care vor adopta și testa măsura certificatului de sănătate electronic, în parteneriat cu OMS, din iulie de când se vor redeschide granițele internaționale. Transportul între insule este limitat.

 1. Portugalia
In ce tari din Europa pot romanii merge vara aceasta dupa coronavirus 2020
Lagos, Portugalia

Portugalia anunță că turiștii sunt bineveniți în țara lor vara aceasta, deși nu au anunțat o dată anume pentru redeschiderea granițelor. Aceștia nu trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile, dar e nevoie de un test coronavirus negativ făcut cu maxim 3 zile înainte de sosirea în țară. Testul se poate face și la graniță, iar costurile vor fi suportate de către administrația locală. Unele regiuni turistice au anunțat că vor fi redeschise din 1 iulie, cum ar fi Madeira și Porto Santo. Și zona Algarve e pregătită de redeschidere, cu multe hoteluri deja deschise și plajele urmând a fi deschise în iunie. Zborurile între UK și Lisabona deja au fost redeschise, iar zborurile din celelalte țări europene se presupune că vor fi reluate din 15 iunie. Plajele și zonele de campare sunt deschise, restaurantele și barurile sunt deschise la capacitate mai mică.

 1. Norvegia

Momentan nu a fost anunțată deschiderea granițelor pentru turism în Norvegia vara aceasta, deși lucrurile încă se pot schimba după relaxarea măsurilor care va avea loc în iunie.

 1. Polonia

Granițele vor fi cel mai probabil deschise în 13 iunie pentru turiști internaționali. Momentan, autoizolarea timp de 14 zile este obligatorie. Parcurile naționale și plajele sunt deschise. Hotelurile sunt deschise, la fel și unele magazine, restaurante, muzee, baruri, și galerii. Transportul în comun circulă la capacitate limitată, iar măștile trebuie purtate în spații publice.

 1. Islanda

Guvernul plănuiește să redeschidă granițele nu mai târziu de 15 iunie. Acestea sunt în prezent deschise doar membrilor zonei Schengen (exclude România). Testarea e obligatorie la intrarea în țară, cu excepția situației în care aveți un test coronavirus negativ făcut cu maxim 4 zile în urmă, alternativa fiind autoizolarea timp de 14 zile. E posibil să le fie impusă călătorilor descărcarea aplicației naționale care urmărește cazurile coronavirus și deplasările. Unele zboruri au fost reluate, iar majoritatea hotelurilor, restaurantelor și atracțiilor sunt deschise, respectând măsurile de distanțare socială.

 1. Croația
In ce tari din Europa pot romanii merge vara aceasta dupa coronavirus 2020
Insula Budikovac , Blue Lagoon, Croatia

Croația și-a deschis granițele pentru turism românilor, însă trebuie dovedit la graniță că avem o rezervare făcută (hotel, camping, barcă). Hotelurile sunt majoritatea deschise, la fel și terasele, plajele, parcurile, muzeele, magazinele, iar transportul în comun e parțial operațional. Doar câteva zboruri operează în momentul de față, dar majoritatea vor opera probabil din iulie.

Later Edit: Lista celor 10 țări care pot intra în Croația în scop turistic a creat confuzie. Aceștia pot intra fără vreo dovadă, în timp ce membrii celorlate state din UE trebuie să prezinte dovada cazării la intrare. Pentru a salva timp la vamă, aici găsiți declarația ce poate fi completată în avans.

 1. Grecia

15 iunie este data oficială pentru redeschiderea turismului pentru europeni în Grecia. Românii vor putea merge în vacanță din 15 iunie cu mașina, iar de la 1 iulie și zborurile vor fi probabil reluate. Momentan există măsura autoizolării timp de 14 zile, dar cel mai probabil aceasta va fi ridicată până în 15 iunie. Zborurile domestice și ferryurile circulă, momentan, la 50% din capacitate. Măștile sunt obligatorii în magazine și transportul în comun. Unele magazine, restaurante și baruri sunt deschise, iar în iunie se vor redeschide și mallurile, sălile de sport, parcurile de distracții. Hotelurile care operează anual se vor redeschide la 1 iunie, iar cele sezoniere, la 15 iunie.

 1. Slovenia

Călătorii din UE și spațiul Schengen pot intra în Slovenia din 26 mai, fără a trebui să se autoizoleze, atât timp cât vor arăta la graniță dovada de cazare.

Later Edit: s-au schimbat regulile în Slovenia, astfel că nu se mai poate intra în țară cu dovadă de cazare. Noua regulă permite trecerea granițelor doar cetățenilor din 17 țări, iar România nu e pe listă. Cele 17 țări sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Elveția.

 1. Belgia 

E posibil ca Belgia să deschidă granițele turiștilor europeni din 15 iunie.

Later Edit: Belgia deschide granițele celor din UE, Schengen și UK din 15 iunie.

 1. Cipru

Cipru își va deschide granițele europenilor începând cu 9 iunie, în două tranșe sau mai multe tranșe. Aceștia vor fi împărțiți în două grupe (A și B), iar regulile vor fi diferite pentru fiecare grup. 13 țări din categoria A vor avea nevoie de certificat de sănătate și test coronavirus negativ făcut cu maxim 72 ore înainte, sau vor plăti pentru un test la intrarea în țară (probabil 60 euro). Din 20 iunie, 6 țări din categoria B vor putea ajunge în Cipru, respectând măsurile impuse între 9-20 iunie categoriei A. Din 20 iunie, categoria A nu va mai avea deloc restricții. România face parte din categoria B, adică poate ajunge în Cipru din 20 iunie, iar lista țărilor pe categorii poate fi consultată aici:

Țara va acoperi costurile de vacanță tuturor celor care contractează virusul în timpul șederii lor, mai puțin zborul de repatriere și transferul către aeroport.

 1. Cehia

Cehia are granițele deschise doar pentru Germania, Austria, Slovacia și Ungaria momentan.

Later Edit: Cehii împart turiștii în 3 categorii: verde, portocaliu și roșu. Doar cei din categoria verde vor putea intra în țară fără să prezinte un test COVID-19. România face parte din categoria verde, deci va putea intra în țară după 15 iunie fără un test făcut.

 1.  Danemarca

Danemarca va decide data deschiderii granițelor până la 1 iunie.

 1. Irlanda

Nu este deschisă turismului momentan.

 1. Malta  

Nu a fost anunțată o dată a redeschiderii granițelor.

Later Edit: De la 1 iulie, europeni din 18 țări vor putea călători în Malta. Românii nu se află pe listă. Cele 18 țări sunt: Germania, Austria, Cipru, Elveția, Islanda, Slovacia, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Finlanda, Irlanda, Lituania, Israel, Letonia, Estonia, Luxembourg, și Cehia.

 1. Olanda 

Granițele sunt deschise pentru țările din spațiul Schengen (România nu e inclusă), dar doar pentru călătorii necesare. Posibil să fie redeschise granițele pe 15 iunie, însă nu s-a luat o hotărâre oficială.

Later Edit: și românii pot merge acum în Olanda, după 15 iunie.

 1. Suedia

Are granițele deschise pentru turiștii europeni.

 1. Elvetia

Granițele cu Germania, Franța și Austria vor fi redeschise de la 15 iunie, urmate de celelalte țări din zona Schengen începând cu data de 6 iulie. Posibil ca celelalte țări europene, printre care și România, să fie primite începând cu mijlocul lunii iulie. 

Later Edit: Elveția își deschide granițele tuturor țărilor din UE, Schengen și UK.

 1. Turcia

Se plănuiește deschiderea granițelor pentru turismul internațional pe 15 iunie. Măștile sunt obligatorii în spațiile publice.

 1. U.K. 

Granițele sunt deschise, însă autoizolarea timp de 14 zile este obligatorie.

 1. Albania

Turismul internațional va fi deschis începând cu 1 iunie. Unele hoteluri și plaje sunt deschise, altele urmând a fi deschise din 15 iunie.

 1. Bulgaria

Granițele vor fi deschise pentru Grecia și Serbia din 1 iunie, posibil urmate de Austria și Germania. Nu a fost anunțată redeschiderea granițelor pentru România sau alte țări din Europa.

Later Edit: Bulgaria își deschide granițele celor din UE, Schengen și UK.

 1. Estonia, Letonia și Lituania

Momentan, doar călătorii din aceste 3 țări pot trece granița dintr-o țară în alta.

Later Edit: Estonia deschide granițele membrilor UE/Schengen de la 1 iunie. Atât timp cât aceștia provin dintr-o țară cu rata de infectare mai mică de 15 per 100 000 locuitori, în ultimele două săptămâni, aceștia nu vor trebui să intre în carantină timp de 14 zile. România are, per total, o rată de 16,6 infecții la 100 000 locuitori (nu în ultimele două săptămâni, ci per total). Dacă plănuiți o călătorie în Estonia, va trebui să calculați rata de infectare din ultimele două săptămâni în România.

Later Edit 2: Și Lituania deschide granițele românilor după 1 iunie, fără nevoia de autoizolare.

 1. Finlanda

Nu a fost anunțată o dată a redeschiderii granițelor.

 1. Ungaria

Granițele pentru România, Slovacia, Cehia, Slovenia și Serbia sunt deschise.

 1. Luxemburg

Granița cu Germania este deschisă. Nu a fost anunțată o dată a redeschiderii granițelor.

 1. Slovacia

Nu a fost anunțată o dată a redeschiderii granițelor.

Later Edit: Slovacia deschide granitele cetatenilor din 16 tari, Romania nu e pe lista. Cele 16 tari sunt: Liechtenstein, Germania, Elveția, Croația, Slovenia,  Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta, Estonia, Lituania, Finlanda, Letonia, Danemarca, Norvegia și Islanda.

Alte surse de informare decât cele deja prezentate:

Aici puteți vedea cifrele coronavirus din toată lumea:

Voi ce planuri aveți vara aceasta? O călătorie internațională, în Europa, sau prin România? De ce? Lasă-mi un comentariu și spune-mi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*