Plaja publica Varadero Cuba

Ce am vizitat în 2 săptămâni în Cuba?

Bilete de avion cumpărate, 2 săptămâni la dispoziție pentru a explora Cuba – insula exotică din Caraibe, faimoasă pentru trabucuri și rom de cea mai bună calitate, țară comunistă. De unde să începem? Ce să vizităm? Cum ne deplasăm? Unde stăm?

Păi să începem cu începutul – cazarea. Am început să căutăm cazare în Havana, având nevoie de minim o noapte în locație (zborul nostru ajungea în jur de ora 18). După ceva research online, am ajuns la concluzia că cel mai ok e să stăm în casas particulares în vacanța din Cuba. Cel mai ok și din punct de vedere financiar, și din punct de vedere cultural, pentru că am avut ocazia să interacționăm cu localnici și să primim sfaturi despre locurile care merită vizitate, etc.

Cum am găsit casele? Am citit despre o aplicație pentru telefonul mobil – Cuba Junky – care este un registru de case particulare din Cuba, am downloadat-o pentru 25 lei, și acolo am început căutările. Când găseam câte o casă drăguță, o căutam pe facebook și pe tripadvisor pentru reviews, după care contactam proprietarul prin e-mail. Niciodată nu mi s-au cerut bani pentru rezervare, ci numai să confirm cu câteva zile înainte de ședere.

Apus plaja publica Varadero Cuba
Apusul pe plajele publice din Varadero

Transportul între locații – pentru acesta am folosit fie autobuz, fie taxi. Spre surprinderea mea, în Cuba e mult mai confortabil să mergi cu autobuzul decât cu taxiul. Am folosit un autobuz destinat în mare turiștilor, probabil datorită prețurilor. Acestea au fost între 6CUC și 32CUC, în funcție de distanță. Un taxi se poate găsi la un preț apropiat de suma pe care ar plăti-o cinci persoane pe cinci bilete de autobuz, însă acestea, fiind mașini vechi (da, mașinile acelea colorate, drăguțe și cool) sunt mult mai inconfortabile pe distanțe lungi. Agenția de la care am cumpărat biletele de autobuz se numește Viazul, iar acestea se pot cumpăra fie din stație,  cu o zi sau mai multe înainte (pentru că locurile se ocupă repede), fie online. Am fost surprinsă de cât de bine funcționează site-ul Viazul. În cazul în care alegeți să cumpărați biletele online, printați-le de acasă, accesul la tehnologie în Cuba e limitat.

Traseul – în cele două săptămâni în Cuba am făcut următorul traseu: Havana > Viñales > Cienfuegos > Varadero > Havana > croazieră Caraibe > Havana. În Havana am aterizat într-o marți la ora 18, așa că am petrecut prima noapte acolo. A doua zi de dimineață însă, am luat un taxi spre Viñales, unde am stat trei nopți. Au urmat două nopți în Cienfuegos, urmate de încă două nopți în Cienfuegos din cauza unei furtuni tropicale, apoi cinci nopți transformate în 3 în Varadero, la plajă. La finalul excursiei am mai petrecut încă patru nopți în Havana, una inclusă pe croazieră și trei individual, la finalul croazierei prin Marea Caraibelor.

Prețuri transport:

Masini clasice centru Havana veche Cuba
Mașini clasice din centrul Havanei Vechi, Cuba
  • Havana > Viñales, 80CUC un taxi, mașină clasică, rezervată online (primele ore, primul taxi, nu știam cum e cu negociatul :D), distanță parcursă în 3-4 ore
  • Viñales > Cienfuegos, 32CUC de persoană cu autobuzul Viazul, distanță parcursă în 8 ore
  • Cienfuegos > Varadero, 16CUC/persoană cu autobuzul Viazul, distanță parcursă în 5 ore
  • Varadero > Havana, 9CUC/persoană cu autobuzul Viazul, distanță parcursă în 3 ore

Breakdown al traseului:

  • Havana prin capitală ne-am plimbat mult și bine, am intrat în totul felul de localuri cool (în care e menționat că a trecut Hemingway pe acolo, sau dimpotrivă, că nu a trecut niciodată pe acolo, spre amuzamentul nostru), am mâncat înghețată și am băut Cuba Libre, am stat prin parcuri aglomerate să ne dăm și noi pe net ca restul cubanezilor, am băut Cristal (una din cele două beri locale, aia mai blondă), am stat pe terasa de pe acoperișul unul hotel de 5*, Hotel Parque Central sau Iberostar Parque Central să vedem apusul de la înălțime, am agățat localnici pe stradă pentru mașinile de epocă pe post de taxi-uri și multe altele.
Havana veche Habana Vieja Cuba
Habana Vieja, Cuba
  • Viñales – am vizitat călare o fermă de tutun (sau iarba dracului), am făcut o drumeție prin junglă la răsărit, am vizitat una din cele două familii Los Aquaticos care încă trăiesc pe munte, grădina botanică, am făcut un traseu cu barca pe un râu subteran și o vizită la Hotel Los Jasmines care oferă o priveliște minunată asupra faimoasei Viñales Valley.
Jungla Vinales Cuba Los Aquaticos
Los Aquaticos, Viñales, Cuba
  • Cienfuegos – aici voi scrie mai mult ce trebuia să vizităm, ca n-am apucat să vedem mare lucru pe ploaia aceea, deși am stat patru zile: plănuisem să stăm două-trei  zile în zonă, timp în care să vizităm orașul, o mlaștină unde trăiesc păsări flamingo și să înotăm în cascada El Nicho, după o drumeție în Gran Parque Natural Topes de Collantes. Am reușit să vedem doar puțin din oraș și o plajă din apropiere, care nu este foarte impresionantă în comparație cu alte plaje din Cuba.
Cladire coloniala Cienfuegos Cuba
Clădire colonială în stil francez, Cienfuegos, Cuba
  • Varadero – e foarte ușor de descris: o plajă de vis, cu nisip alb și fin și palmieri pe margine, lungă de mai bine de 20km (da, kilometri).
Plaja publica Varadero Cuba
Plaja publică din fața casei particulare în care am fost cazați, Varadero

Pe scurt, un traseu de două săptămâni complex, care ne-a oferit câte puțin din diversitatea Cubei – jungla și satele din Viñales Valley, plaja perfectă din Varadero, viața activă din Havana și în Cienfuegos, pe lângă un oraș colonial interesant, o experiență inedită – furtună tropicală și inundații, drumuri blocate. Mai multe despre fiecare în parte în curând. Stay tuned! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*