Polinezia Franceza

Vacanță în Polinezia Franceză: ghid de călătorie

Au trecut câteva luni de la luna noastră de miere exotică în Polinezia Franceză, dar greu m-am apucat de articole. Pe contul nostru de Instagram am postat deja multe, multe materiale și detalii (sfaturile practice sunt în Ghiduri -> Polinezia Franceză), dar la articole mi s-a părut extrem de mult de muncă. Pentru că am stat o lună de zile, am vizitat opt insule din două arhipelaguri, am schimbat vreo 10 cazări și sunt extrem de multe de povestit despre planningul acestui trip. Mi-a luat foarte mult timp să-l organizez bine și la costuri minime, să avem cazări efectiv ca-n filme, fie că asta înseamnă lux, fie că înseamnă bungalowuri super remote, cazați pe insulițe unde singurii vecini erau gazdele și ceilalți 2 oaspeți.

A fost una din cele mai complexe călătorii ale noastre, cu de toate: aventură, romantism, relaxare, activități inedite, skydiving, scuba diving, snorkeling și freediving la ordinea zilei, pentru că așa apă clară și lume subacvatică perfectă nu am mai întâlnit, până acum. Ne-am deplasat cu avion, mașină, scuter, bicicletă, caiac, barcă, SUP and more. Plajele sunt exact ca cele pe care le vedeți când căutați cuvântul “paradis” sau “exotic” pe google. 

Vacanta in Polinezia Franceza
Reading time cu rechinii la picioare și laguna infinită în față

În primul articol, îți spun tot ce trebuie să știi pentru a începe organizarea unei vacanțe în Polinezia Franceză: despre Polinezia, limba oficială, moneda, cum se ajunge, câte insule sunt și cum alegi ce să vizitezi, condiții de intrare și alte sfaturi practice. Pentru deplasarea între insule cred că voi face un articol separat, pentru că a fost o adevărată aventură, apoi voi scrie despre itinerarul nostru, bugetul de călătorie, cazări și activități pe fiecare insulă. Dacă ai vreo întrebare, ne poți lăsa un comentariu, iar noi îți răspundem sau includem răspunsul în următoarele articole.

Toate celelalte articole cu detalii organizatorice despre călătoria în Polinezia Franceză pot fi găsite aici:

Despre Polinezia Franceză

Polinezia Franceză, o Colectivitate de peste Mări Franceză, este o națiune din Sudul Oceanului Pacific. Este alcătuită din 118 insule, grupate în 5 arhipelaguri, cu Tahiti, cea mai populară dintre ele, gazdă capitalei Papeete. Se vorbește franceză și tahitiană pe insule, dar în hoteluri și ghizii vorbesc și engleză. Peste 90% din turiști erau francezi în jurul nostru, asa că dacă vorbiți franceză, vă veți descurca mai bine ca noi. 

Moneda locală este francul din Pacific (XPF sau CFP). Am putut plăti în majoritatea hotelurilor cu cardul. Tururile ghidate cereau, de obicei, plata cash, iar pe insulele din arhipelagul Tuamotu rareori am putut plăti cu cardul. Au un alt sistem, totuși, de a face o plată printr-un link, chiar dacă nu au POS, iar într-unul din locuri au acceptat un transfer pe Revolut pentru cazare. Am plătit cu cardul Revolut unde s-a putut, iar pentru cash, am folosit bancomatele lor pentru a scoate bani de pe Revolut, direct în moneda locală (XPF). Cel mai sigur este să întrebați peste tot, în avans, dacă se poate plăti cu cardul și să veniți pregatiti dacă nu e așa. Apropo, plata cu telefonul nu este disponibilă peste tot, chiar și când au POS, pentru că folosesc sisteme mai vechi. Cardul la voi este, așadar, important, pe lângă cash.

Vacanta exotica in Polinezia Franceza
Plajă sălbatică din Polinezia Franceză

Ca număr de turiști, Insulele Tahiti primesc între 200 000 – 300 000 vizitatori anual. Ca o comparație cu Insulele Hawaii, pentru că am primit des întrebarea, fiind tot un grup de insule din Oceania, în Hawaii sunt în jur de 250 000 turiști în orice zi a anului. Pe noi ne atrag tare locurile mai sălbatice și puțin vizitate, așa că a fost raiul pe pamant să fim într-o locație atât de frumoasă, cu așa puțini oameni în jur.

Cum ajungem din România în Polinezia Franceză

Sunt mai multe moduri de a ajunge în Polinezia Franceză. Evident, zbor direct din România nu există. Se poate merge fie prin Australia, fie prin SUA, varianta prin SUA fiind cea mai scurta și ieftină opțiune. Cele mai ok prețuri eu le-am găsit din Los Angeles și San Francisco și inițial plănuiam să iau zboruri separate, dar până la urmă a fost mai simplu să iau același zbor, cu escală în SUA, din Europa (am putut folosi același test PCR așa).

În Polinezia Franceză exista un singur aeroport internațional, pe insula Tahiti. Așadar, fie că vreți să ajungeți în Bora Bora sau pe insule mai remote, trebuie neapărat să treceți prin Tahiti mai întâi. Nu degeaba se mai numesc și Insulele Tahiti.

Luna de miere exotica in Polinezia Franceza
Insulă nelocuită din Polinezia Franceză

Din căutările mele, două companii aeriene aveau cele mai bune prețuri pentru zborurile internaționale: Air Tahiti Nui și French Bee. Pentru că Polinezia Franceză este teritoriu îndepărtat francez, din Franța (Paris) veți găsi cele mai bune oferte cu plecare din Europa. Așa am ales și noi sa zburăm.

Așadar, am zburat Timișoara-Paris și Paris-Tahiti, cu o escală de 2h în Los Angeles. Zborul Paris-Tahiti, cu tot cu escală, a durat 21 ore. Repet, cea mai scurtă variantă 🙂 Am zburat cu Air Tahiti Nui, ambele segmente, iar prețul total a fost de 1185 euro de persoană, cu câte un bagaj de cală de 23kg. 

Iar zborul Timișoara-Paris putea fi direct, cu low cost, dar nu ar fi aterizat pe Charles de Gaulle, de unde aveam următorul zbor, așa că am ales să zburăm cu escală în Munchen, cu Lufthansa. Ca să fim siguri că nu ratăm zborul, am ales să zburăm în seara de dinainte și să dormim o noapte într-un hotel din aeroport. Super drăguț hotelul, am ajuns rapid cu metroul aeroportului și am putut servi și masa acolo. Nu am dormit chiar toată noaptea, am petrecut o parte din ea la telefon din cauza unor planuri date peste cap pe insule, dar asta vă povestesc în următorul articol. Hotelul este Ibis Styles – Booking.com, am lăsat și link, dacă sunteți interesați.

Skydiving in Bora Bora
Skydiving in Bora Bora

Condiții de intrare în Polinezia Franceză

  1. Franța – aici nu am avut vreo condiție specială de intrare când am fost noi, dar mereu citiți condițiile actuale înainte de călătorie pe mae.ro.
  2. SUA – pentru SUA, am avut nevoie de următoarele când am călătorit noi, dar de verificat pe mae.ro condițiile înainte de fiecare călătorie:
    1. Viza pentru SUA (da, chiar și pentru escală este nevoie)
    2. Fie de test PCR, fie de test rapid 
    3. De dovada vaccinării
  3. Polinezia Franceză – nu este nevoie de viza pentru românii care vizitează Polinezia Franceză, nici de alt vaccin decât cel de mai jos. Acestea au fost condițiile de călătorie pentru noi în luna aprilie 2022, dar trebuie verificate condițiile înainte de fiecare călătorie, pe site-ul dedicat turismului în Insulele Tahiti.
    1. Test PCR
    2. Certificat covid 3 doze
Luna de miere exotica
Vedere de pe varful muntelui,pe insula Maupiti

Cum alegem ce insule din Polinezia Franceză să vizităm

Aceasta a fost, de departe, cea mai grea decizie pentru noi. Aveam o lună la dispoziție și, deși unele insule sunt apropiate unele de altele, sunt foarte multe! Nu ne doream nici să fugim dintr-o parte în alta, dar nici sa stăm într-un loc, să ne plictisim. Așa că am decis să vizităm doar două arhipelaguri, din cele 5. Unul din ele urma să fie Society Archipelago, pentru că:

  • Acolo aterizam, pe insula Tahiti
  • Bora Bora face parte din Society Archipelago, insula faimoasă, pe bucketlistul lui Marius de când era copil
  • Mo’orea, care e pe lista mea de dorințe de mulți ani de zile

Așadar, mai rămânea să alegem al doilea arhipelag. Și aici a fost problema. Ne doream să explorăm atolii, adică arhipelagul Tuamotu, dar arhipelagul Marquesas devenise obsesia mea în ultimul an. Mă atragea foarte tare că erau printre cele mai remote și puțin vizitate insule din Polinezia Franceză, după ce că Polinezia era, la rândul ei, deja o destinație foarte remote. Mă atrag extrem de tare destinațiile de genul. Ei bine, până la urmă am ales Tuamotu, pentru că am vrut sa avem varietate: high islands în Society și atoli în Tuamotu, dar și pentru că citisem că și insulele din Tuamotu sunt vizitate de puțini turiști. Și așa am avut rețeta perfectă.

Vacanta exotica in Polinezia Franceza
Fasie de pamant dintr-un atol – Tuamotu. La sud, laguna turcoaz, la nord, reef side, oceanul Pacific albastru pur

Am împărțit cele 30 zile în 20 zile pe Arhipelagul Society, pe care urma să vizităm mai multe insule și 10 zile pe arhipelagul Tuamotu, unde am ales să vedem doar două insule, ca să le putem cunoaște mai bine.

Pe lângă asta, un rol important îl joacă și prețurile zborurilor, care nu sunt deloc mici în Polinezia Franceză. Am făcut, așadar, puțin research și despre zboruri înainte de a alege insulele pe care urma să le vizităm. Vă povestim curand, în detaliu, cum am plănuit zborurile cât mai eficient pentru cele mai mici costuri.

Cele 5 arhipelaguri din Polinezia Franceză sunt:

  • Arhipelagul Society – cel mai popular și cel mai ușor accesibil, cu high islands (insule cu munți), dar și câțiva atoli. Aici se află insula Tahiti, insula cea mai populară, cu aproximativ 69% din populația Polineziei Franceze locuind aici și cu singurul aeroport internațional. Tot aici se afla și faimoasa insulă Bora Bora.
  • Arhipelagul Tuamotu – arhipelag format din atoli, insule plate, ovale sau rotunde, cu lagune de toata frumusețea în interiorul maselor de pamant. Este cel mai mare lanț de atoli din lume. Mult mai sălbatice și puțin vizitate, unde numărul vietăților marine le depășesc cu mult pe cele ale oamenilor. Dacă vă place să faceți diving, sau snorkeling, este paradis zona. Întregul arhipelag are aproximativ 16 000 locuitori.
  • Arhipelagul Marquesas – un grup de insule vulcanice dintre cele mai îndepărtate, sălbatice și mai puțin vizitate. Populația este puțin peste 9300 locuitori.
  • Arhipelagul Australes – cel mai sudic grup de insule din Polinezia, cu o populație de numai 7000 locuitori.
  • Arhipelagul Gambier – cu o populație de 1400 locuitori, este cel mai remote și slab populat dintre cele 5 arhipelaguri.
Calatorie in Polinezia Franceza
Una din cazarile noastre remote, fara electricitate pana de curand

Cam atat despre ghidul începătorului într-ale primei călătorii către Polinezia Franceză, dar revenim cu mai multe detalii curând. Dacă aveți întrebări sau sugestii, lăsați-le, vă rog, în comentarii. Ne auzim pe Insta până atunci.

Safe travels!