Luna aceasta, am bifat două lucruri pentru prima oară – am avut o experiență cu autorulota pentru prima dată și am fost pentru prima oară în Slovenia, o țară mică și prea puțin promovată, credem noi, din Europa Centrală. Punem această vacanță în topul vacanțelor noastre, de care vrem să mai avem parte pentru că tare ne-a plăcut. Am închiriat o autorulotă să petrecem o săptămână de vis în Alpii Iulieni și Alpii Kamnik–Savinja, la lacul Bled și la Piran, riviera slovenă. Am trăit o poveste și vă recomandăm din tot sufletul să încercați și voi, cel puțin o dată, genul acesta de experiență. Pot să vă spun că mie mi-a plăcut cu autorulota mult mai mult decât mă așteptam, și da, eram nerăbdătoare să merg.
De unde am închiriat autorulota?
Am închiriat o autorulotă premium de lângă București, de la Fun Campers, din satul Olteni. Am închiriat-o pentru nouă zile, din care două am folosit pentru transferul București-Timișoara și înapoi, iar restul pentru expediția din Slovenia.
Ce tip de autorulotă am închiriat?
Am închiriat o autorulotă premium de famlie, Roller Team 284L de la Ford, pentru maxim 5 persoane. În aceasta sunt două paturi: unul dublu și unul care poate fi fie king size bed (unde încap 3 persoane), fie 2 twin beds, depinde de modul în care e aranjat. Spun asta ca să știți că, din cele 5 persoane, 3 vor dormi în același pat. Tot 5 locuri sunt și la masa de dining și pentru mers. Cel mai confortabil, dar totuși la un raport calitate-preț bun mi se pare pentru un grup de 4 persoane, de exemplu un cuplu și două alte persoane, sau două cupluri.
Autorulota premium e complet utilată, adică veți avea bucătărie cu aragaz și toate ustensilele, un frigider mare, baie (duș, toaletă și wc), centrală cu termostat pentru reglarea temperaturii ideale, grătar pe gaz și pe jar, masa cu scaune pentru terasă, etc. Nu ne-a lipsit nimic, mai pe scurt, iar într-un articol separat voi povesti cum ne-am autogospodărit, cum am procedat cu apă, gaz, canalizare etc, pentru că e un proces puțin mai tehnic, dar foarte interesant și în spiritul aventurii, cum ne place nouă.
Cum am ajuns în Slovenia?
După cum am spus mai sus, prima parte a drumului a fost București-Timișoara, unde ne-am oprit pentru a ne lua bagajele de acasă. Apoi am pornit spre Slovenia, prima oprire fiind în Alpii Kamnik–Savinja, Logar Valley. Am traversat o singură țară ca să ajungem aici – Ungaria.
În privința regulilor din timpul pandemiei, în Slovenia se poate intra în trei moduri:
- Cu test PCR negativ, făcut cu maxim 48h înainte de intrarea în țară
- Cu test PCR pozitiv, cu o vechime între 10 zile și 6 luni (acesta arată infecția recentă cu virusul SARS-CoV19)
- Cu adeverința de vaccinare, atât timp cât rapelul are cel puțin 7 zile vechime (în cazul vaccinului Pfizer/Comirnaty), cel puțin 14 zile vechime (în cazul Moderna) sau cel puțin 21 zile de la prima doză (în cazul Vaxzevria/AstraZeneca).
Pe mae.ro am verificat aceste informații și vă sfătuiesc să le reverificați înainte de a plănui o vacanță în Slovenia, în caz că se schimbă ceva. Aici este linkul direct.
Pe lângă asta, am mai completat un formular de sănătate cerut de Slovenia. Acesta nu a fost verificat, dar mai bine să îl aveți la îndemână. Aici îl puteți completa.
Noi am intrat cu varianta a treia, vaccinul. Am avut și adeverința de vaccinare și formularul de mai sus doar în format electronic și a fost suficient. Adeverința de vaccinare se poate descărca de aici.
Tot pentru că am avut această adeverință de vaccinare, nu am stat în carantină la întoarcerea în țară, deși Slovenia era pe lista galbenă. În prezent, se poate evita carantina fie cu această adeverință, fie cu un test PCR negativ. Aici puteți verifica lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care puteți risca să fiți carantinați la întoarcerea în România.
Ce traseu am urmat prin Slovenia?
Am avut un traseu prestabilit pentru vizitarea Sloveniei, însă aceasta e o țară mică, astfel încât se pot inversa anumite destinații. Ne-a plăcut tare că aveam de parcurs distanțe mici cu autorulota între destinații, astfel încât am dormit în fiecare noapte în altă locație, iar în fiecare zi am vizitat un loc nou.
Traseul urmat de noi a arătat, în mare, așa:
România > Logar Valley > Lacul Bled > Lacul Bohinj (Triglav National Park) > Lacul Jasna (Triglav National Park) > Soča Valley (Triglav National Park) > Piran
De ce am ales aceste locații din tot ce avea Slovenia de oferit?
Stabilisem deja că, așa cum preferăm în majoritatea locațiilor, vrem să explorăm mai mult ce oferă natura în această țară, decât așezările umane. Știam că parte din Alpi sunt aici și țineam neapărat să-i vizitez, parte din aceștia aflându-se în minunatul Parc Național Triglav. Am mai căutat online și am găsit aceste locații ca fiind cele mai deosebite și frumoase, cel puțin din punctul nostru de vedere. În plus, am găsit locații de campare foarte faine lângă toate, ceea ce ne-a încurajat să nu adăugăm nici un oraș la lista noastră de destinații.
Cam atât despre traseul nostru prin Slovenia și condițiile de călătorie. De mâine, puteți citi și recenziile noastre despre campingurile în care am parcat căsuța pe roți. Revenim curând cu bugetul de călătorie și câteva sfaturi practice despre roadtripurile cu autorulota. Până atunci, pe Instagram în Highlights găsiți toată povestea noastră cu poze, video și text (atât cât încape într-un Insta Story).
Safe travels! 🙂