Nu mai închiriasem o maşină în SUA, aşa că m-am documentat cât de bine am putut despre subiect. Am aflat, aşadar, că unele companii bancare oferă ca beneficiu, la unele carduri de credit, opţiunea de a-ţi asigura ei maşina închiriată pe un termen de maxim 10 zile. Am ales un astfel de card de credit, care nu avea nici taxă anuală, nici dobândă în primul an de folosinţă şi mi-am deschis cont.
Cardul a sosit, însă pentru că nu aveam credit history în SUA, am primit o limită de credit foarte mică – de $300. Condiţia pentru asigurarea maşinii închiriate era să plăteşti pentru aceasta online, în avans, şi aşa am şi făcut. Fiindcă nu împlinisem încă 25 ani, costul maşinii se ridica la puţin peste $200 pentru 3 zile.
Însă în dimineaţa în care trebuia să plecăm, când ne-am dus să ridicăm maşina, cu toate bagajele după noi, am aflat că trebuie să plătim şi o garanţie de $200 pentru aceasta, iar compania de la care închiriasem – Payless, nu accepta debit card pentru persoanele cu vârsta sub 25 ani (me, me!) şi nici bani cash. Pe cardul meu de credit proaspăt făcut, cu limita de doar $300, nu mai aveam decât vreo $80…
După mai multe încercări pe la alte rental companies de prin aeroport, am realizat că nu vom putea închiria nimic fără un alt card de credit, pe care nu îl aveam. Am încercat, aşadar, să deschidem unul, la aceeaşi bancă la care aveam deschis şi un card de debit, însă fără succes – un card de credit nu poate fi deschis într-o singură zi. Dezamăgiţi, am chemat un Uber să mergem acasă şi să vedem dacă mai putem salva ceva din călătorie, pentru care aveam plătite şi cazările, pe lângă maşină.
Am avut inspiraţia de a-i povesti şoferiţei de Uber tragedia noastră, iar răspunsul ei a fost: Should I rent you my car? YESSSS, a fost răspunsul nostru! Câteva verificări de paşapoarte şi aprobări din partea prietenei acesteia mai târziu, şi porneam la drum cu un pick up truck împrumutat de la o străină, pe bani şi pe pozele paşapoartelor, desigur, dar fără vreo altă asigurare.
Weekendul a decurs bine, îi trimiteam din când în când tipei poze cu maşina ei din diverse viewpointuri superbe de pe traseu ca extra asigurare, iar noi ne-am bucurat de un roadtrip de excepţie, against all odds :).
Din experienţe de genul celor descrise am adunat câteva sfaturi pentru cei care doresc să închirieze o maşină într-o ţară străină (şi nu numai), ca să nu daţi cu capul de aceiaşi pereţi de care au dat şi alţii înaintea voastră :).
De citit înainte să închiriezi o maşină în vacanţă:
- Rezervă şi plăteşte maşina online, în avans, preţul e mereu mai bun.
- Când cauţi o maşină, sfatul meu e să foloseşti un motor de căutare care include oferte de la mai multe agenţii (exemple: kayak.com, orbitz.com, etc.).
- Citeşte neapărat în avans condiţiile fiecărei agenţii de la care închiriezi o maşină. De exemplu, majoritatea agenţiilor din SUA cer o garanţie de $200 pentru maşina închiriată, însă unele nu cer deloc (exemplu: Alamo), iar în Europa am păţit să plătesc o garanţie de 1350 Euro, sumă blocată pentru o lună de zile, deşi maşina era închiriată pe doar 8 zile.
- Setează punctul din care ridici maşina ca fiind flexibil (în aeroport e mereu mai scump decât în centrul oraşului, de exemplu, deci e bine să bifezi toate opţiunile şi să o alegi pe cea mai ieftină).
- Dacă plănuieşti să ridici maşina dintr-un oraş şi să o laşi într-altul, fii pregătit/(ă) să plăteşti mai multe procente extra.
- Deschide unul sau mai multe carduri de credit în avans, le poţi folosi şi pentru a plăti pentru maşina online, dar mai ales ca să nu-ţi blochezi bănuţii de pe cardul de debit ca şi garanţie (aceştia pot fi blocaţi fie pe întreaga perioadă a închirierii, fie pe o lună, fie pe mai puţin timp decât perioada închirierii, if you get lucky – noi le-am experimentat pe toate).
- E bine de ştiut că în unele locaţii asigurarea pentru maşina închiriată este obligatorie, în unele pot fi obligatorii doar anumite tipuri de asigurare (gen liability insurance), iar în altele, deloc. De exemplu, statul California te obligă să cumperi mai multe tipuri de asigurare, incluzând liability, pe când statul Hawaii sau Nevada nu te obligă la nimic.
- Fii la curent cu beneficiile cardurilor de credit – unele agenţii bancare oferă oportunitatea de a acoperi costurile asigurării maşinilor închiriate, atât timp cât maşina închiriată e platită cu acest card de credit şi e pe o perioadă de maxim 10 zile. Eu am folosit un astfel de card peste tot prin SUA, ca să nu trebuiască să plătesc asigurare, şi m-a scutit de o groază de bani (am folosit cardul de credit de la Capital One din SUA, fără dobândă pentru primul an şi fără taxă anuală, însă mai sunt şi alte agenţii avantajoase).
- Citeşte cu atenţie şi regulamentul privind vârsta şoferilor. În SUA, dacă ai sub 25 ani, plăteşti exponenţial mai mult şi pentru maşina închiriată, şi pentru asigurare. În Europa, vârsta aceasta limită poate fi chiar şi de 26 sau 30 ani, însă am văzut şi agenţii care au preţuri bune pentru cei peste 21 ani. Dacă sunteţi un grup care călătoreşte, alegeţi şoferul în funcţie de preţ, ca să ieşiţi mai ieftin.
- Şoferii suplimentari costă şi ei, în cele mai multe cazuri, deci să vă gândiţi dacă doriţi să conduceţi cu rândul, pentru un drum mai lung, şi plătiţi doar pentru şoferii necesari.
- Nu uita că trebuie să plăteşti maşina cu cardul aparţinând şoferului principal, fie că plăteşti online sau la ghişeu.
- Majoritatea agenţiilor nu acceptă bani cash sau carduri de debit, dacă nu ai o anumită vârstă (vezi întâmplarea de mai sus), deci reminder – cel puţin un card de credit cu o limită generoasă!
Cam atât de la mine, dar cele mai exacte informaţii le vei obţine dacă citeşti cu atenţie condiţiile de închiriere de la agenţia prin care rezervi o maşină, unde afli exact garanţia care trebuie reţinută şi pentru cât timp, cu ce carduri (debit, credit) poţi plăti, etc.
Have fun and drive safe! 🙂