Roadtrip în Balcani

Sunt momente care ne răman întipărite în memorie precum vopseaua pe pânză. Acelea sunt momentele care ne-au trezit sentimente puternice, fie pozitive, fie negative. Din categoria celor pozitive, majoritatea amintirilor mele sunt din vacanțe. Spiritul meu de explorator mulțumit, împreună cu bucuria de a-i avea pe cei dragi în jurul meu în descoperirile mele nu are termen de comparație. Unele dintre cele mai reușite astfel de călătorii au fost roadtrip-urile cu părinții și sora mea, când eram copil. Simțeam că trăiesc o adevărată aventură. Îmi făcea foarte mare plăcere să împachetez fel și fel de lucruri de care aș putea avea nevoie în aventura noastră, și simțeam o conexiune specială cu cei cu care urma să plec la drum lung.

Și astăzi simt aceeași bucurie înainte de un roadtrip, și același spirit de aventură. Îmi plac enorm pregătirile de dinainte de plecare, de la traseu, la bagaje, asigurări, rezervări de bilete și pregătirea mașinii. Ne împărțim task-urile în mod egal și simțim, la fel ca atunci când eram copii, că suntem cea mai tare echipă, plănuind vacanța noastră pe cont propriu.

Anul trecut, pentru vacanța din Croația și Bosnia și Herțegovina, am plănuit în cel mai mic detaliu totul. Aveam puține zile la dispoziție, așa că am socotit până și timpul de deplasare între toate locațiile și prețul traseului. Plănuiam să facem diverse drumeții, așa că am ales o cutie de portbagaj extra pentru toate bagajele necesare. Am avut grijă să-l umplem cu haine de drumeție, mai multe schimburi, cu ghete de drumeție, dar și bețe de trekking. Am adăugat și casca de bicicletă, pentru ca n-am plecat fără ea! Sigur, am avut nevoie de un suport pentru biciclete. Plănuiam să facem și snorkeling în Blue Lagoon și scuba diving în Blue Cave de pe insula Biševo, așa că am adăugat în portbagaj și ochelarii de snorkel, costumul de diving și labele de snorkel.

De data asta nu am plănuit din timp o vacanță cu o rulotă, dar data viitoare ne vom gândi și la opțiunea de a lua o rulotă cu noi, folosind un cârlig de remorcare. Să trăim o aventură cu adevărat!

Sigur, am fost și precauți, folosind un scut de motor pentru a proteja radiatorul, bara din față, motorul, baia de ulei și cutia de viteze. Acesta acoperă compartimentul din față al mașinii, astfel încât praful și noroiul să nu cauzeze defecțiuni motorului. Am fost precauți și din punct de vedere al sănătății, cumpărând o asigurare medicală ce includea și sporturi extreme, pentru că urma să facem tot felul de drumeții și scuba diving. 

A fost o vacanță reușită, și am mai repeta-o oricând. Croația e la doi pași de noi, am făcut doar 8 ore până la prima oprire, Parcul Național Plitvice. Pentru autostradă, străbătând țara, am cheltuit vreo 30-40 euro, iar motorina a costat 9,77kn/L. Pe autostradă se plăteşte la ieşire, nu cu vignetă. Se poate plăti în euro sau kune, am încercat ambele variante, cash (aici ne-au schimbat 1€ = 7,38kn când am plătit în euro). Moneda locală este kuna(kn) şi o rată aproximativă de schimb în August 2018 este de 1€ = 7,30kn (la casele de schimb valutar) şi 1€ = 7,40kn (dacă scoţi direct de la bancomat). Noi am scos direct kune de la bancomat, care la prima vedere pare avantajos, însă şi la bancomat se schimbă ron (dacă e cardul în ron) > euro > kune. Iar cum băncile nu au un curs valutar ron > euro foarte bun, aceasta nu este neapărat cea mai bună variantă. Cea mai bună variantă poate fi calculată în funcţie de cardul pe care îl vei folosi, de bancă şi cursul valutar al acesteia şi de informaţiile pe care ţi le-am dat.

Am avut parte de o aventură reușită, și o aștept cu nerăbdare pe următoarea, cu siguranță cu o rulotă după noi!

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2019

Un Comentariu

  1. Pingback: Proba 13. Prin Europa cu mașina

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*