Proiect de familie – trecut vs. prezent

A trecut ceva vreme de când am învățat despre lucrul în echipă pe termen lung, alături de familia mea. Aveam zece ani când părinții mei au început construcția casei visurilor noastre. Zic ale noastre pentru că, atât eu cât și sora mea, am fost implicate în toate deciziile de arhitectură și design ale casei. Sigur, nu aveam noi cunoștințe avansate în domeniu, dar ne dădeam cu părerea ca o familie asupra planurilor de case din catalogul acela austriac primit de tatăl meu de la un prieten. Am decis, de comun acord, cum avea să fie structurat viitorul nostru cămin, câte camere, băi și altele să avem. Am ales culoarea camerei noastre, am desenat cu mânuțele noastre începătoare și cu un creion cu vârf turtit mobila pe care ne-o doream. Sigur, desenele urmau a fi interpretate de un adult și dimensiunile măsurate de părinți, dar la model nu se făcea vreo modificare fără să fim consultate. M-am simțit, așadar, foarte implicată în cel mai longeviv proiect al familiei mele. 

A durat patru ani proiectul, ani în care ne-am petrecut aproape fiecare weekend în magazine de construcții, alegând materiale sau doar analizând prețuri. Sunt amintiri plăcute, mai ales ziua aceea când sora mea mai mică s-a pierdut în magazin și părinții mei au fost chemați să o recupereze, spre amuzamentul meu. Dar cum ar fi fost dacă am fi trecut prin experiența aceea în zilele de astăzi? Ar mai fi fost la fel?

Cu siguranță timpul petrecut împreună analizând materiale de construcții, mobilă și alte cele ar fi fost mai scurt, însă am fi putut petrece tot timpul liber rămas bucurându-ne și în alt fel unul de altul. Încerc acum să-mi imaginez cum ar arăta un astfel de proiect de familie în zilele noastre, cu conceptul Vindem Ieftin

Nici nu-i atât de greu: seamănă, în mare parte, cu conceptul de online shopping folosit de oricine. O diferență majoră mi se pare însă că, atunci când deschizi site-ul, nu sunt afișate prețurile. Dubios, nu? Dar când am aflat că acest lucru se datorează faptului că fiecare comandă va fi negociată de către intermediar, direct cu furnizorul, în funcție de cantitatea și nevoile fiecăruia, am rămas uimită. Adică, dacă eu aș încerca acum să aleg cu familia mea faianță de bucătărie, ne-am îndrepta către site, am alege un model împreună, ne-am gândit cam de câtă faianță avem nevoie, după care așteptăm. Așteptăm să negocieze altcineva pentru noi, timp în care ne-am putea juca Catan, sau Scrabble.

Nu cred că ar fi ușor pentru părinții mei să-și imagineze cum ar fi să-și cumpere materiale de construcții online, însă voi încerca să le arăt latura bună. Vom face un test: pentru renovarea apartamentului meu, încercăm două metode:

  1. Prima, cea clasică, implică vizita într-un magazin de specialitate, alegerea materialelor de construcții dorite, măsurătorile aferente, ridicarea produselor, plata, transportul la mașină ca să constatăm că nu încap toate, sunăm un prieten să vină să ne ajute, le transportăm acasă și le descărcăm.
  2. A doua metodă, folosind site-ul vindem-ieftin.ro. Deschidem browser-ul, adăugăm url-ul, căutăm produsul dorit împreună, îl alegem în funcție de range-ul de prețuri, facem click pe Cere preț instant! Adăugăm cantitatea dorită, datele de contact și așteptăm să ne contacteze cineva. Timp în care savurăm o cafea fierbinte împreună. Primim prețul final, decidem dacă e ok sau nu și finalizăm comanda, care urmează să fie livrată acasă. Mai savurăm câteva cafele între timp, împreună.

Credeți că i-am convins? Nu, nu se lasă ei “păcăliți” așa ușor. Dar mai am un as în mânecă: o varietate mare de recenzii video ale utilizatorilor. Adică video-uri în care cumpărătorii filmează și arată comanda lor de pe vindem-ieftin.ro, în timp ce descriu produsul și experiența. Acum chiar că i-am impresionat. Oamenii aceia care fac recenzii sunt cumpărători, ca ei și au încredere în spusele lor. Se gândesc chiar că dacă ceva nu e ok cu produsul, pot face și ei o recenzie negativă la rândul lor, la fel cum pot și returna produsul. 

Părinții mei sunt convinși că ne putem folosi timpul mai bine în timp ce ne ocupăm și de un proiect de familie, dar sunt curioasă și despre experiențele voastre cu cumpărăturile materialelor de construcții online

Eu simt că viitorul meu proiect de familie, construcția sau renovarea unei case, va fi simplificată exponențial și deja am fel și fel de idei despre cum ne putem petrece timpul liber împreună. Am putea chiar merge într-o vacanță, un weekend la munte, într-o cabană cu un șemineu pe care să-l aprindem seara în zilele răcoroase, cu o curte spațioasă și verde care are un leagăn în mijloc. În spatele casei, e un pârâu mic și foarte rece, unde ne răcorim tălpile din când în când. Am adus și Catan-ul, desigur. Comanda va fi fost plasata, iar noi ne vom relaxa în liniște până când ajunge curierul. 

*Artciol scris pentru proba 8 a competiției SuperBlog 2019

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*