Oferte vacanță în România, dar chiar sunt oferte?

De ce România?

Sunt de acord. Țara noastră e minunată și trebuie explorată până în măduva oaselor. Sau până în vârful muntelui. Sigur, eu sunt îndrăgostită de tot ce e nou, așa că îmi place să călătoresc în cele mai diverse și îndepărtate locuri din lume. Dar nu e an în care să nu explorez și două, trei locuri din țara noastră dragă. Anul acesta, am avut ocazia să vizitez câteva zone absolut deosebite. Nu pot decât să fiu mândră de frumusețea țării în care m-am născut, așa că am și un răspuns evident la întrebarea ce pare retorică: oferte vacanță în România, dar chiar sunt oferte?

Cum călătorim în România?

Avem câteva variante de zboruri low-cost foarte avantajoase, de care putem profita pentru a parcurge distanțe mai lungi. Exemple de bilete de avion ieftine:

Dar cel mai simplu și mai avantajos, din punctul meu de vedere, este să călătorești cu mașina. Fie că pleci în aventură din orașul în care locuiești, fie că zbori până în cealaltă parte a țării, iar apoi închiriezi mașină, flexibilitatea pe care o ai e de foarte mare ajutor. În România, pe lângă orașele mari cu transport public, sunt numeroase sate sau parcuri naționale ce merită explorate în detaliu, iar acest lucru poate fi făcut doar cu mașina, de cele mai multe ori.

Unde ne cazăm în România?

Am învățat, după diverse călătorii prin lume, că pe lângă locurile unice și deosebite pe care le vizitez, își pune amprenta asupra mea și cazarea unde aleg să-mi odihnesc picioarele umblate și spatele încercat de greutatea rucsacului purtat de la răsărit la apus. E foarte important pentru mine să am un pat confortabil, cu lenjerie proaspăt spălată, care să mă facă să mă simt acasă. O baie cu apă fierbinte și presiune perfectă pentru detensionare la finalul unei zile încărcate de amintiri noi și o masă caldă, cu ingrediente de-ale locului, gătite cu mare atenție și mult drag.

Unde călătorim în România?

Peste tot, aș zice. De la orașele cu arhitectură ce datează de câteva secole bune, sau chiar un mileniu în cazul bisericii Calvaria din Cluj-Napoca, până la parcuri naționale, lacuri, mare, vulcani noroioși sau unica noastră Deltă a Dunării. 

Sunt câteva locuri deosebite în România, pe care le-aș nota ca fiind obligatoriu de vizitat măcar o dată:

  • Râpa Roșie
  • Vulcanii Noroioși
  • Delta Dunării
  • Transfăgărășan & Transalpina
  • Parcurile Naționale
  • Satele de munte din Brașov și Bucovina
  • Clisura Dunării
  • Plimbare cu mocănița în Maramureș sau Bucovina
  • Cimitirul Vesel

Mi-am făcut loc printre câteva din cele menționate în ultimii ani, iar desaga cu amintiri și poze e plină ochi. Avertisment, urmează o colecție de poze și descrieri dintre cele mai verzi și naturale întâlnite!

Măgura, Brașov

Sat de munte pitoresc, cocoțat la o altitudine de-ți vine rău, alăturat satului Fundata – cel mai “înalt” din țară. Străbătut de poteci de pământ, cu fânețe așternute parcă de un pictor din loc în loc, verde încăpățânat primăvara și vara, arămiu toamna și alb impecabil iarna. 

Este folositor să ai cazare la o pensiune care oferă și masa, nu sunt restaurante în sat. Mâncarea gătită de localnici în pensiuni e, în mare parte, din produse locale, proaspete și a picat minunat după drumețiile din zonă. Sunt foarte multe trasee de drumeții ori mountain bike, câte ceva pe placul fiecăruia.

Țara Hațegului

Tărâmul mitic al dacilor, găzduiește câteva dintre cele mai importante monumente de arhitectură și arheologie din țară. Dar cel mai plăcut mi se pare că e vibe-ul, așezat comod între văi împrejmuite de munți.

Recomand cazare deosebită în căsuțele din copac, sat Peșteana, într-un complex liniștit și închis al unei familii primitoare. Răsăritul cu o cafea proaspătă în mână e relaxare turnată cu forța în noi.

Clisura Dunării

Granița dintre România și Serbia și o regiune spectaculoasă din punct de vedere geografic, se prezintă complexă, având peisaje deosebite și diferite de alte zone din țara noastră.

Bungalow-urile albe, vintage, cu vedere la Dunăre și la orașul sârbesc Donji Milanovic din Svinița, unde am fost cazați, îndeamnă la deconectare totală și romantism intim.

Munții Parâng

Parte din Carpații Meridionali, Munții Parâng se situează în apropiere de Petroșani, fiind deci foarte accesibili cu mașina sau chiar trenul.

La poalele muntelui, nu foarte departe de telescaun, am găsit o căbănuță cozy între copaci, cu toate cele necesare disponibile, inclusiv jocuri de societate și un leagăn boem. 

Parcul Național Retezat

Natură sălbatică și nu prea comercializată, se deosebește de alte parcuri prin faptul că nici un drum de mașină nu pătrunde la momentul actual parcul. Toate drumețiile pornesc din afara sa și e, așadar, o aventură să îl străbați.

Fundătura Ponorului

Exact cum îi spune numele, este o fundătură. Situat în județul Hunedoara, este accesibil după o drumeție de șase ore, dus-întors, din satul Federi. I se mai spune Palma lui Dumnezeu și este un ținut ascuns în munți, descoperit recent de un fotograf român. O zonă cu stâne de oi, atâtea cât să le numeri pe degetele de la o mână.

Cam atât despre țara mea dragă astăzi, dar abia aștept primăvara pentru a bătători câteva cărări noi!

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2019

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*