Crăciunul printre reclame luminoase

Sunt pe o stradă lată, cu el de mână. În jur, o junglă de beton: clădiri înalte, în diverse structuri și multe panouri LED. E Crăciunul, iar noi suntem în New York City. E primul Crăciun pe care-l petrecem departe de casă, așa că am ales să-l facem cât de cât familiar. Ca majoritatea care citesc aceste rânduri, și noi eram mari fani Singur Acasă. Așa că am plecat în căutarea aventurii cu iz de sărbătoare. Ne-am plimbat prin toate locurile cunoscute din faimosul film: pe podul din Central Park unde Kevin și-a făcut o prietenă nouă, pe la magazinul cu jucării, parcul Battery din Manhattan și prin Times Square.

Nici nu încape îndoială, Times Square, aflat la intersecția Broadway și 7th Avenue, ne fura ochii și atenția în cel mai spontan mod posibil. Probabil știți că faimoasa intersecție este plină ochi de reclame luminoase, însă de Crăciun zona capătă un cu totul alt vibe. Pe clădiri sunt proiectate reclame imense de Crăciun, desene jucăușe, dansatoare cu muzică. E o atmosferă cu totul deosebită, iar noi ne simțeam pur și simplu nesemnificativi în marea aceea învolburată de lumini. Atunci am realizat cât impact pot avea asupra ta niște reclame.

Mă trezesc, acum, că merg pe stradă și caut cu ochii reclamele. Încerc să le înțeleg sensul și intenția, dar sunt mai ales atentă la culori. În fotografie, culorile poartă un rol extrem de important, acela de a amesteca haosul într-un sens perfect în ochii cititorului. Atât timp cât culorile sunt complementare, acestea pot instala o stare de bine în ochii privitorului, spre deosebire de situația în care culorile ar fi prea puternice sau deloc potrivite împreună.

Sigur, când vine vorba de panourile luminoase, e important și faptul că se folosește tehnologia LED, care aduce un mare confort vizual. Îmi place foarte mult ideea nuanțelor de alb care pot fi reglate, de la lumina albă caldă, ambientală, la lumina albă rece. 

Știați că lumina roșie LED a fost inventată acum câteva decenii, în anii ‘60? Însă abia în 1994, Shuji Nakamura a inventat becul cu lumină albastră, ceea ce a făcut mult mai ușoară invenția luminii albe LED.

Dar ce altceva îmi mai atrage atenția la aceste reclame luminoase, în afară de complementaritatea culorilor și luminii albe? Trebuie să fie că sunt atrasă și de fonturi lizibile, de imagini care trezesc ceva în mine, cum ar fi fețele oamenilor, care ne atrag mereu atenția și în fotografie. Mai sunt atrasă, în mod negativ, de acele panouri amplasate prost într-un mijloc de intersecție.

Pe scurt, mă atrage calitatea, mai degrabă decât cantitatea. Chiar dacă în New York era vizibilă cantitatea, pesemne că și calitatea era deosebită. Sau să fi fost magia Crăciunului?

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2019

Un Comentariu

  1. Pingback: Proba 15. Tehnologia premium outdoor, din prezent în viitor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*